ΔΕΠΥ και παραγωγικότητα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

adhdhellas.org 1

Οι 5 πιο λάθος τρόποι που κινητοποιείτε τον εαυτό σας από την Tamara Rosier, PH.D.

 

Πολλοί από εμάς με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ) έχουμε λιγότερο αξιόπιστη πρόσβαση στον προμετωπιαίο λοβό μας (prefrontal cortex PFC) που διαχειρίζεται όλες τι λεπτομέρειες της ζωής μας, από ό,τι οι νευροτυπικοί άνθρωποι. Πρόκειται για έναν ήρεμο, λογικό βοηθό (κάτι σαν μπάτλερ), που μας καθοδηγεί με μια φωνή όπως της Siri: "Κύριε, τα κλειδιά σας βρίσκονται στο τραπέζι" ή "Κυρία, πρέπει να φύγετε τώρα αν θέλετε να φτάσετε στην ώρα σας".


Όσοι από εμάς έχουμε ΔΕΠΥ δεν μπορούμε να βασιστούμε στον (
PFC) βοηθό μας για τον προγραμματισμό, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη μνήμη εργασίας, τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση της παρορμητικής μας συμπεριφοράς. Και έτσι ανατρέχουμε στα συναισθηματικά μας κέντρα, στο μεταιχμιακό σύστημα, για να θυμόμαστε πράγματα, να παίρνουμε αποφάσεις και να κινητοποιούμε τον εαυτό μας. Χρησιμοποιούμε τα συναισθήματά μας για να σκεφτούμε, να θυμηθούμε, να σχεδιάσουμε και να πράξουμε.


ΑΓΧΟΣ: "Χρειάζομαι να είμαι έτοιμη/ος για δράση"


Χρησιμοποιούμε το άγχος για να αυξήσουμε την απόδοση μας. Το άγχος παράγει την ώθηση να κινηθούμε, να αναλάβουμε δράση. Όταν ξεχνάμε πράγματα που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο μας, οι ανήσυχες σκέψεις τις κρατούν στη μνήμη μας. Το σύστημα
συναγερμού ανησυχίας λειτουργεί ως εξής: Βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας και λέτε στον εαυτό σας: «Πρέπει να θυμηθώ να κλειδώσω το αυτοκίνητό μου». Οι σκέψεις σας αγχώνουν: «Πρέπει να ακούσω το μπιπ. Τι θα συμβεί αν κατά λάθος κάνω διπλό κλικ στο κλειδί μου και πραγματικά ξεκλειδώσω το αυτοκίνητο; Κάποιος μπορεί να κλέψει τα πράγματα μου. Τι είναι στο αυτοκίνητό μου; Ωχ, το iPad του γιου μου. Δεν θέλω να κλαπεί. Θα εξαγριωθεί - και δεν μπορώ να αγοράσω ένα νέο ipad τώρα. Άρα κλείσε το αυτοκίνητο." Το άγχος σας κάνει να κλειδώσετε το αυτοκίνητό σας.


Τα άτομα με ΔΕΠΥ αντισταθμίζουν την έλλειψη συγκέντρωσης με πολλές και χαώδ
εις σκέψεις, νευρικότητα και ανησυχία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους με μη διαγνωσθείσα / μη θεραπευμένη ΔΕΠΥ. Αν το κίνητρο μας είναι μια αμυδρή φλόγα που μας υπενθυμίζει ότι "πρέπει" να ολοκληρώσουμε ένα καθήκον, τότε ρίχνουμε βενζίνη - δηλαδή άγχος - σε εκείνη τη φλόγα και κινητοποιούμαστε. Το μειονέκτημα όμως, όπως συμβαίνει με κάθε τέτοιο συναισθηματικό κόλπο, είναι ότι η κινητοποίηση του εαυτού μας με άγχος είναι εξαντλητική.


ΑΠΟΦΥΓΗ: "Θα κάνω μια διαφορετική δουλειά, αλλά όχι αυτή που πρέπει να κάνω"


Όταν το άγχος μας κυριεύει και εξαντλείται το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου μας στρεφόμαστε σε ένα άλλο εργαλείο, την αποφυγή. Η αποφυγή, μας κατευθύνει να κάνουμε ένα διαφορετικό έργο, συνήθως ένα λιγότερο σημαντικό. Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης καταπραΰνει το κουρασμένο μεταιχμιακό μας σύστημα, και χαλαρώνει το άγχος μας. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε το καθήκον που μας κάνει ανήσυχους, έτσι το ξεχνάμε προσωρινά.

«Χρησιμοποίησα την αποφυγή σα να ήταν η δουλειά μου αυτήν την εβδομάδα», μου είπε μια πελάτισσά μου. Παρά το γεγονός ότι είχε πιεστικές προθεσμίες στη δουλειά της αποφάσισε να ανακατασκευάσει το μπάνιο της και, επιπλέον, βρέθηκε να ανακατασκευάζει και την ιστοσελίδα της. Η αποφυγή, μας επιτρέπει να νιώθουμε παραγωγικοί κάνοντας μια διαφορετική δουλειά από αυτή που πρέπει και μας αγχώνει. "Τουλάχιστον το μπάνιο μου θα είναι ωραίο. Ήθελα να το κάνω εδώ και καιρό."


ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: "Είναι σαν να αποφεύγω μια σφαίρα. Λειτουργώ στα κόκκινα "


Η αναβλητικότητα είναι ένας παρόμοιος τρόπος εκτροπής ενδιαφέροντος, με την προσθήκη άγχους, για να ξεκινήσει μια εργασία. Εδώ φαίνεται το πώς λειτουργεί: πρέπει να κάνετε ένα συγκεκριμένο έργο, αλλά δεν υπάρχει κανένας άμεσος λόγος ή βιασύνη για αυτό, έτσι περιμένετε. Και περιμένετε. Και περιμένετε - μέχρι να γίνει αδύνατο να επιτευχθεί έγκαιρα. Και τότε, σαν τον υπέρ-ήρωα, KaPOW!, το άγχος εκτοξεύεται και το έργο τελικά τελειώνει.


Η αναβολή ως κίνητρο δεν παράγει την καλύτερη ποιότητα στη δουλειά μας. Αλλά αυξάνει την πίεση για να κάνετε κάτι. Οι φοιτητές πελάτες μου, συχνά καυχιούνται: "Αυτή την εργασία 25 σελίδων, που μας είχε ανατεθεί από την αρχή του εξαμήνου την έκανα σε 10 ώρες! Δεν σταμάτησα ούτε για να φάω ούτε να πάω τουαλέτα και το πήγα σερί μέχρι το πρωί!!” Μερικοί γιορτάζουν το ηρωικό τους κατόρθωμα και άλλοι νιώθουν ντροπιασμένοι, αλλά όλοι πήραν το κίνητρο τους από την αναβλητικότητα. Το συναίσθημα είναι σαν να παρακάμπτουμε μια σφαίρα - και είναι μιας μορφής αδρεναλίνης.


ΘΥΜΟΣ: «Όταν θυμώνω τότε ενεργοποιούμε»


Ο θυμός μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτό το ηλίθιο μικρό καθήκον που μας στοιχειώνει για μέρες ή μήνες. Η φλόγα του θυμού μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί και μας ωθεί να κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε.

"Ηλίθιος χειμώνας, ηλίθιος καιρός, ηλίθιο Μίσιγκαν", είπε ένας πελάτης μου καθώς προετοίμαζε το γκαράζ του για το χειμώνα. Ο καιρός είχε κρυώσει και το χιόνι ήταν στο δρόμο του. Χρειάστηκε μια ώρα για να τακτοποιήσει τα εργαλεία του καλοκαιριού, όπως τα ποτιστικά λάστιχα και τα έπιπλα κήπου, και να προετοιμάσει το μηχάνημα καθαρισμού χιονιού. "Δεν καταλάβαινα ότι με το θυμό μου, προσπαθούσα να παρακινήσω τον εαυτό μου», είπε αργότερα, «αλλά έπρεπε να τρελαθώ από θυμό για να καταφέρω να καθαρίσω το γκαράζ».

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ: «Εστιάζω στα ελαττώματά μου για να διατηρήσω την ορμή της στιγμής»

Γυρίζουμε στην ντροπή και στο μίσος για τον εαυτό μας για να τον κινητοποιήσουμε όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν. Αυτά τα δυο δεν ανήκουν στις γρήγορες λύσεις, όπως το άγχος, η αποφυγή, η αναβλητικότητα και ο θυμός. Αντ 'αυτού, η ντροπή και το μίσος προς τον εαυτό μας, αυτά τα βρώμικα κόλπα, είναι μια αργή φωτιά πολύ ενοχλητική για τη συναισθηματική μας ευεξία.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη ντροπή για να παρακινήσουν τους εαυτούς τους να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους δουλειές. Ένας πελάτης μου λέει: "Για να ξεκινήσω τελικά ένα έργο που έχω καθυστερήσει, φαντάζομαι πόσο απογοητευμένος θα είναι ο προϊστάμενός μου αν δεν το τελειώσω εγκαίρως. Και στο σπίτι, θυμάμαι ότι έχω μόνο μια ευκαιρία να δώσω στα παιδιά μου μια καλή παιδική ηλικία. Πρέπει να το κάνω σωστά, ή θα τα καταστρέψω ".

Η ντροπή μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή του εαυτού μας, στις ενέργειές μας ή στη ΔΕΠΥ μας. Η αποστροφή αυτή μας δημιουργεί ψευδείς πεποιθήσεις για τον εαυτό μας. Μεταμφιεσμένη ως πειθαρχία, το μίσος στρεφόμενο προς εμάς τους ίδιους μας κάνει δυστυχισμένους και ανίκανους να κινητοποιήσουμε τον εαυτό μας. Ένας μεσήλικας πελάτης μου μου εξήγησε πως χρησιμοποίησε την αυτό-αμφισβήτηση για να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση: "Μισούσα το γεγονός ότι δεν είχα περισσότερα χρήματα. Μισούσα το συναίσθημα του ότι είμαι αποτυχημένος. Αυτό με καθοδηγούσε κάθε μέρα."


Συχνά βλέπω την αυτό-αποστροφή στη δουλειά μου. Με το
coaching, οι πελάτες μαθαίνουν να το βλέπουν από μόνοι τους. Μια μητέρα δύο παιδιών με ΔΕΠΥ παρατήρησε τη χρήση της αυτό–αποστροφής μέσα από τα παιδιά της. Μια μέρα άκουσε το μικρότερο της παιδί να μιλάει με αηδία για τον εαυτό του επειδή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια εργασία. Γονάτισε και τον κοίταξε, λέγοντας του: "Δεν μιλάμε έτσι για τους εαυτούς μας μέσα σε αυτό το σπίτι." Ο γιος της απάντησε: "Εντάξει, τότε, θα πάω έξω να το κάνω τότε." Η απάντησή του, μας δείχνει ότι η παρακίνηση μας με αυτό-αποστροφή μπορεί να γίνει πολύ κακή συνήθεια.

Αναπτύξτε μηδενική ανοχή για ντροπή και αυτό-αποστροφή, διότι αυτά τα βρώμικα κόλπα θα σας βλάψουν! Ακούστε μέσα σας αυτές τις βαθιά αρνητικές σκέψεις. Όταν δίνετε προσοχή στις χειρότερες φωνές στο κεφάλι σας, θα σοκαριστείτε - και θα απογοητευτείτε - με αυτά που ακούτε. Αναγνωρίστε τα και στη συνέχεια να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Όταν ένας από τους πελάτες μου ακούει αυτές τις φωνές, τους λέει, "Ωχ πάλι εσείς; Γιατί είστε εδώ;" Ο καθένας από εμάς έχει αμφιβολίες και άσχημες σκέψεις - είναι το πώς τις χειριζόμαστε που έχει σημασία.


Πιάσε τον εαυτό σου όταν πάει χρησιμοποιήσει αυτά τα βρώμικα συναισθηματικά κόλπα


Το να κάνεις όλες σου τις δουλειές καθημερινά σαν όλους τους άλλους, σα να μην έχεις ΔΕΠΥ είναι δύσκολο. Μια δικηγόρος πελάτης μου εξήγησε: "Λατρεύω τα σύνθετα μέρη της δουλειάς μου, και τα κάνω καλά. Οι συνάδερφοι στη δουλειά με αγαπούν γι 'αυτό. Είναι τα μικρά, βαρετά πράγματα που με εξαντλούν.
" Χρησιμοποιεί συναισθηματικά κόλπα για να την βοηθήσουν να κάνει εκείνα τα καθήκοντα.

Όταν ξυπνάτε, φανταστείτε πως η μπαταρία σας είναι πλήρως φορτισμένη. Καθώς περνάει η μέρα, η ενέργεια σας θα μειωθεί σιγά σιγά, και τότε ανοίγετε τη πόρτα για χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω συναισθηματικά κόλπα. Όμως αυτά εξαντλούν γρήγορα την μπαταρία σας και σας αφήνουν σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένους.


Εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να καταλαβαίνει αυτά τα κόλπα.
Δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές:

Βάλτε το ρολόι σας να χτυπάει κάθε μια ώρα. Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει, γράψτε ένα συναισθηματικό κόλπο που έχετε χρησιμοποιήσει ή έχετε μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε, στη δουλειά ή στο σπίτι μέσα σε εκείνη την ώρα. Ψάξτε για μοτίβα.

• Αναθεωρήστε και αμφισβητείστε τις αρνητικές σκέψεις σας. Ένας coach για ΔΕΠΥ μπορεί να σας βοηθήσει.

• Ζητήστε από τον σύζυγό σας, από ένα σύντροφο ή από έναν στενό φίλο να σας πει όταν σας βλέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα κόλπα.


Μετάφραση/απόδοση Ράνια Κυτίνου Πηγή: https://www.additudemag.com/how-to-motivate-adhd-brain-emotional-health/ 

Ενήλικες με ΔΕΠΥ

Νέα ομάδα υποστήριξης ενηλίκων με ΔΕΠΥ

Ξεκινάμε την ομάδα Faster Than Normal, βασισμένη πάνω στο βιβλίο του Peter Shankman, που, όπως λέει και ο ίδιος, είναι ο "πιο ΔΕΠΥ άνθρωπος που θα συναντήσετε ποτέ!" Μέσα από τις εμπειρίες του, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες, έχει καταλήξει σε κάποιες βασικές στρατηγικές επιτυχίας ανθρώπων με ΔΕΠΥ. Ελάτε να τις μάθουμε! Η ομάδα πραγματοποιείται κάθε 3ο Σάββατο του μήνα (πλην εξαιρέσεων)...

Περισσότερα...

Ζώντας με τη ΔΕΠΥ: Βιωματικά εργαστήρια …

Ανακοίνωση για την έναρξη βιωματικών εργαστηρίων  Η ομάδα απευθύνεται σε ενήλικες με ΔΕΠΥ που έχουν ήδη παρακολουθήσει τις ομάδες του σωματείου ή/και έχουν μια εξοικείωση με τη διαταραχή και πως αυτή επηρεάζει τη ζωή τους. Για τους σκοπούς της ομάδας, η ομάδα θα είναι κλειστή, δηλαδή δεν θα δέχεται καινούργια μέλη μετά τη 1η συνεδρία (5/10/2019). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία...

Περισσότερα...

Ποια είναι τα δικά σας #BrainLifeGoals

Όσοι ζούμε με νευροαναπτυξιακή διαταραχή δεν έχουμε την πολυτέλεια για επιπόλαια όνειρα. Για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στην απασχόληση, να έχουμε φίλους ή να ζούμε μια ζωή χωρίς στίγμα. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals έχει στόχο να βελτιώσει την κατανόηση από τη κοινωνία των νευρολογικών συνθηκών και να μειώσει τις σχετικές προκαταλήψεις. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία #BrainLifeGoals στέλνοντας τα δικά...

Περισσότερα...

Πήρε 40 χρόνια ώσπου να ανακαλύψω ότι έχ…

Όταν εξαφανίζονται τα ραδιοφωνικά παράσιτα του Tom Hawking Αναρωτιέμαι πως θα ήταν τα πράγματα στη δουλειά μου και στις σχέσεις μου αν το είχα μάθει νωρίτερα, και είχα λάβει θεραπεία όλο αυτό το διάστημα. Εκ των υστέρων, τα σημάδια ήταν πάντα εκεί. Δυσκολίες συγκέντρωσης, ειδικά σε πράγματα που δεν με ενδιέφεραν. Φριχτή μνήμη εργασίας. Πλήρης αδυναμία να είμαι στην ώρα μου. Έλλειψη...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που έγινε στις  18-21 Απριλίου 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κύριος Ζαχαρίας Στεφανάκης, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Τμηματάρχης Υγειονομικής Υποστήριξης παρουσίασε το ισχύον καθεστώς και τις προοπτικές για τη ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαριστούμε για την αποστολή της περίληψης της ομιλίας του. Η ΔΕΠ-Υ είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ στις γυναίκες και ο κίνδυνος της συναισθηματικής απόσυρσης από την Elizabeth Broadbent Η ΔΕΠΥ και η συναισθηματική απόσυρση – η απομάκρυνση από φίλους, ξένους και αγαπημένους τους - συχνά συμβαδίζουν. Η απόσυρση είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που πολλές γυναίκες με ΔΕΠΥ μαθαίνουν από μια ζωή γεμάτη απόρριψη, απογοήτευση και εκφοβισμό. Η διακοπή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας δεν είναι εύκολη -...

Περισσότερα...

Πώς να μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια τ…

Γιατί νιώθουμε τόσο έντονα - και πως να το ξεπεράσουμε Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βιώνουν εντονότερα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας, του θυμού και της ευερεθιστότητας. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για να ρυθμίσουμε τις υπερβολικές συναισθηματικές μας αντιδράσεις στις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους μας και να...

Περισσότερα...

Ανάβαλε λιγότερα, κάνε περισσότερα, νιώσ…

Είτε φοβάστε την κριτική, είτε δεν αντιλαμβάνεστε πως πέρασε ο χρόνος, είτε έχετε πελαγώσει με την ατελείωτη to do λίστα, η αναβλητικότητα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τους περισσότερους με ΔΕΠΥ. Μάθετε τρεις κοινούς λόγους για τους οποίους χρονοτριβούμε, και δοκιμάστε αυτές της τεχνικές για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε δυνατά. Πώς μπορώ να σταματήσω να αναβάλω;Ως coach σε άτομα με...

Περισσότερα...

Συνέντευξη της Lisa Joy Tuttle για τη ΔΕ…

Μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω.   Οι προθεσμίες που χάνονται στο παρά πέντε, η αποδιοργάνωση του μυαλού, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τα πάντα. Η Lisa Joy Tuttle είχε καλούς βαθμούς, αλλά μόνο εκείνη ήξερε με τι κόστος. «Πάντα ένιωθα πολύ άγχος», δηλώνει. «Έπρεπε να δουλεύω σκληρά για να μην μένω πίσω.» Ένα μόλις χρόνο πριν από...

Περισσότερα...

Γιατί συχνά η ΔΕΠ-Υ δεν διαγιγνώσκεται π…

«Αφήνοντας πίσω τη ρουτίνα και τη δομή του σχολείου, τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ κάποιες φορές γίνονται πιο φανερά» Οι λόγοι για τους οποίους η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ μπορεί να καθυστερήσει πολύ, μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου, είναι ποικίλοι. Πρώτα απ’όλα το στίγμα: «Είναι ένα άτομο που φαίνεται να μην προσπαθεί αρκετά.. είναι θέμα συμπεριφοράς.’Όμως στην πραγματικότητα είναι θέμα σύνδεσης των τμημάτων...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες στους ενήλικες

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά είναι η παρορμητικότητα. Η παρορμητική δράση και ομιλία μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε, είναι αναμενόμενο να αυτορυθμιζόμαστε. Στο βιβλίο "Taking Charge of Adult ADHD", ο Δρ. Russell Barkley περιγράφει την ΔΕΠΥ ως πρόβλημα με τρία σκέλη, συμπεριλαμβανομένης της κακής αναστολής, του ανεπαρκούς αυτοελέγχου...

Περισσότερα...

Η σχέση με τα οιστρογόνα

Επιτέλους οι γυναίκες στο επίκεντρο Η ΔΕΠ-Υ συμβαίνει περίπου σε ποσοστό 4.4% των ενήλικων, με τη συχνότητα στις γυναίκες να πλησιάζει περίπου αυτή των αντρών.1,2 Έτσι τώρα η ΔΕΠ-Υ διαγιγνώσκεται σε εκατομμύρια γυναίκες παγκόσμια. Παρόλα αυτά, ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν μια εκτενή αξιολόγηση που χρειάζεται για να σκιαγραφήσει και να περιγράψει την πλήρη διάταξη των συμπτωμάτων όπως αυτά εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων των νοητικών και...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠ-Υ

Η διαφορετική εικόνα Μερικές μελέτες εκτιμούν ότι ποσοστό 50% έως 75% των κοριτσιών με τη διαταραχή ξεφεύγουν της διάγνωσης και πολλά κορίτσια με ΔΕΠ-Υ υποφέρουν σιωπηλά ενώ δεν τα καταφέρνουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Μια μελέτη του 2005 που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στη ΔΕΠΥ βρήκε υψηλότερα ποσοστά «εναντιωματικής διαταραχής» και «διαταραχής της συμπεριφοράς» στους άνδρες και υψηλότερα ποσοστά...

Περισσότερα...

Πώς είναι για σένα η ΔΕΠΥ;

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαταραχή ετοιμάζει μια βραδιά stand up comedy για τη ΔΕΠΥ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.Σας προσκαλούμε να απαντήσετε σε μια, περισσότερες ή και όλες τις ερωτήσεις που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο για να μας βοηθήσετε να φτιάξουμε μια παρουσίαση της ΔΕΠΥ.Οι...

Περισσότερα...

Ομάδα ενηλίκων με ΔΕΠΥ στη Κρήτη

Η ομάδα υποστήριξης ατόμων με ΔΕΠΥ, έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να μάθουν πώς μπορούν να οργανωθούν καλύτερα σε θέματα χώρου, χρόνου, εγγράφων, λογαριασμών και καθημερινών προκλήσεων της ΔΕΠΥ. Επίσης ασχολείται με ζητήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Οι συναντήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση, μία Κυριακή τον μήνα, τις ώρες 18.00-20.00 σε χώρο του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανιών...

Περισσότερα...

Ομαδικό πρόγραμμα παρέμβασης για ενήλικε…

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος για ενήλικες με ΔΕΠΥ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικα άτομα διαγνωσμένα με ΔΕΠ/Υ και στοχεύει, μέσω ψυχοεκπαίδευσης και τεχνικών, στη βελτίωση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα, καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, προκειμένου να χειρίζονται αποτελεσματικότερα τις καθημερινές προκλήσεις. Ειδικότερα, δίδεται έμφαση σε τομείς στους οποίους, σύμφωνα με τη διεθνή...

Περισσότερα...

FAST MINDS

 Θριαμβεύστε με το FAST MINDS   από τους Craig Surman, MD, και Tim Bilkey, MD, με την Karen Weintraub Συχνά, όταν οι κλινικοί επιστήμονες διαγιγνώσκουν τη ΔΕΠΥ, αναζητούν προφανή προβλήματα όπως μια απόλυση από τη δουλειά ή κακούς βαθμούς στο σχολείο. Αλλά αυτή η επικέντρωση στις εξωτερικές συνέπειες δεν θίγει το ζήτημα του πώς είναι να ζει κανείς με αυτά τα δεδομένα...

Περισσότερα...

Ομάδα ενηλίκων με ΔΕΠΥ

  Τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσει η ομάδα ενηλίκων με ΔΕΠΥ τις συναντήσεις της. Για συμμετοχή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο info@adhdhellas.org.  

Περισσότερα...

Για όσους αμφισβητούν τη ΔΕΠΥ

Έχετε κουραστεί να ακούτε ότι δεν υπάρχει ΔΕΠΥ ή ότι είναι με κάποιο τρόπο είναι δικό σας λάθος το ότι έχετε τη διαταραχή; Όταν οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» εκφράζουν την άποψή τους, είναι πολύ δύσκολο να τους πείσει κανείς για την αλήθεια: ότι δηλαδή η δημόσια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη της ΔΕΠΥ έχει ήδη λήξει! Οι επικρατεστεροι ιατρικοί, ψυχολογικοί και...

Περισσότερα...

Ομάδα υποστήριξης ενηλίκων

ΕΝΑΣ ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΠΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Δυσκολεύεστε στην οργάνωση και στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων; Ξεχνάτε ραντεβού ή υποχρεώσεις; Έχετε κακή αίσθηση χρόνου και πολλά μισοτελειωμένα projects; Χάνετε τα πράγματα σας; Αναβάλετε και αποφεύγετε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση; Βαριέστε εύκολα; Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι η συχνότερη νευροναπτυξιακή Διαταραχή. Ξεκινάει στη παιδική ηλικία και όταν επιμένει στην ενήλικη ζωή δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Το...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και οργάνωση: Ο κανόνας του 80/20

Εκμεταλλευτείτε την υπερεστίαση (hyperfocusing)! Ο κανόνας του 80/20 μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη ΔΕΠΥ.Αυξήστε την παραγωγικότητα μεγιστοποιώντας την ικανότητά σας για υπερεστίαση. Οι περισσότεροι από εσάς μάλλον γνωρίζετε ήδη τον κανόνα 80/20. Δηλαδή, τον κανόνα που θέλει το 80% των αποτελεσμάτων σας να προκύπτει από το 20% των προσπαθειών σας. Το αντίστροφο με το 80% των προσπαθειών σας...

Περισσότερα...

Δέκα μύθοι για τη ΔΕΠΥ

Στο βιβλίο του, ο DR. THOMAS E. BROWN πραγματεύεται πολλούς από τους «επικρατούντες μύθους, τις εσφαλμένες υποθέσεις για τη ΔΕΠΥ που εξακολουθούν να ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους και ορισμένους επαγγελματίες». Στο πρώτο κεφάλαιο, απαριθμεί τριάντα πέντε από αυτούς τους μύθους και στη συνέχεια συνοψίζει τα επιστημονικά δεδομένα που τους καταρρίπτουν. Αφιερώνει το υπόλοιπο βιβλίο σε πιο ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία...

Περισσότερα...

Όταν η αποδοκιμασία οδηγεί σε συντριβή

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα προβλήματα της ΔΕΠΥ πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς να επεξεργαστείτε το συναίσθημα. Οι ερευνητές έχουν αγνοήσει το συναισθηματικό στοιχείο της ΔΕΠΥ, επειδή αυτό δε μπορεί να μετρηθεί. Ωστόσο, η συναισθηματική αποδιοργάνωση είναι αυτή που έχει τις μεγαλύτερης επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα: Σχεδόν ο καθένας που έχει ΔΕΠΥ απαντά με...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Ζώντας…

Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι μια πρόκληση πια για όλους μας. Πόσο μάλλον για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται στη μνήμη, στην οργάνωση, στη διαχείρηση του χρόνου τους, στη συγκέντρωση και την κινητοποίηση, που απογοητεύουν συχνά τους εαυτούς τους και τους άλλους, υποφέροντας ακόμα πιο συχνά από χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη, άγχος, εθισμούς, κτλ. Μια γενική συμβουλή από την ειδικό της...

Περισσότερα...

Το σημαντικότερο που έμαθα προσπαθώντας …

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΕΠΥ δυσκολεύει κάθε πτυχή της ζωής. Επειδή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας μειώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, τα άτομα που την έχουν παλεύουν κυριολεκτικά να επεξεργαστούν πληροφορίες, να δώσουν προσοχή και να ιεραρχήσουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Φυσικά, αυτό τα επηρεάζει τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Παράλληλα παλεύουν με τη ναυαγισμένη...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Το ψυχ…

Μεγαλώνοντας με ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα αν αυτή μείνει αδιάγνωστη, συσσωρεύονται συγκεκριμένα συναισθήματα, και υιοθετούνται αμυντικοί τρόποι σκέψεις και συμπεριφοράς. Θα αναφερθούμε σε αυτά που σας προβληματίζουν και σας δυσκολεύουν στη διαχείριση της καθημερινότητας, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε και να τα διαχειρίζεστε διαφορετικά. Άγχος Είναι φυσικό να αγχώνεστε περισσότερο από άλλους ανθρώπους λόγω της ΔΕΠΥ. Όταν από αφηρημάδα σας ξεφεύγουν πράγματα, χάνετε σημαντικά...

Περισσότερα...

Κριτήρια ΔΕΠΥ στους Ενήλικες: Μήπως έχω …

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΔΕΠΥ συναντάται στο 4% περίπου των ενηλίκων. Αν αυτό το ερώτημα προκύπτει στην ενήλικη ζωή, σημαίνει ότι δεν πήρες διάγνωση όταν έπρεπε. Το πιθανότερο, επομένως, είναι ότι πέρασες μια δύσκολη παιδική ηλικία, έχοντας παράλληλα δεχθεί αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε σχέση με τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά σου. Διερεύνησέ το. Ανάτρεξε στα παρακάτω χαρακτηριστικά. Αν αρκετά απ' αυτά...

Περισσότερα...

Είναι ΔΕΠΥ ή Εμμηνόπαυση;

Έχετε μια κάποια ηλικία και ξαφνικά η μνήμη σας παρουσιάζει τόσα πολλά κενά, που, όπως λένε οι ειδικοί, « ο εγκέφαλος σας γίνεται σαν Eλβετικό τυρί». Χάνετε πράγματα, βυθίζεστε στις σκέψεις σας, σας διασπά ακόμη και ο χτύπος της καρδιάς σας! Γυναίκες με διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πανικοβάλλονται κάποιες φορές και ανησυχούν για την επιδείνωση των συμπτωμάτων...

Περισσότερα...

Είμαι ενήλικος και υποψιάζομαι ότι έχω Δ…

Η ΔΕΠΥ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία ξεκινάει στην παιδική ηλικία αλλά δεν τελειώνει με την ενηλικίωση. Περίπου 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ πληρούν τα κριτήρια στην εφηβεία και 66% πληρούν τα κριτήρια στην ενήλικο ζωή. Καθώς η ΔΕΠΥ είναι μια κληρονομική διαταραχή, είναι πολύ πιθανό γονείς παιδιών που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ να έχουν και οι ίδιοι ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

Τα μυστικά ενός εγκέφαλου με ΔΕΠΥ

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτσι νευρολογικά εξοπλισμένοι, ώστε να μπορούν να καθορίσουν τι είναι σημαντικό και να κινητοποιηθούν για να το κάνουν, ακόμη κι αν το θέμα δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υπάρχουμε όμως κι εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε Διάσπαση Προσοχής. Η ΔΕΠΥ είναι μια συγκεχυμένη, αντιφατική, ασυνεπής και απογοητευτική κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να συντρίψει τους ανθρώπους που ζουν με...

Περισσότερα...

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε...

“Πως τα καταφέρνουν οι άλλοι και είναι τόσο οργανωμένοι; Οργανωμένοι με το χρόνο τους, οργανωμένοι με τα πράγματά τους… Εγώ είμαι συνέχεια στο τρέξιμο, δεν τελειώνω τίποτα (δεν αρχίζω και με κάτι σημαντικό εδώ που τα λέμε), χάνω συνέχεια προθεσμίες, ραντεβού και πράγματα και συχνά τελειώνει η μέρα μου και είμαι εξουθενωμένος, χωρίς να έχω καταφέρει τίποτα από αυτά που...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως αντιμετωπίζε…

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ζωή είναι πιο δύσκολη με τη Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μιας από τις «πιο συχνές νευροβιολογικές διαταραχές που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την πρόσφατη διάλεξή του, στην Αθήνα, ο Dr. Ari Tuckman με θέμα τη ΅ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί΅. Σας μεταφέρουμε ορισμένα σημαντικά σημεία της...

Περισσότερα...

Στυλοβάτης υπό κατάρρευση

Διπλή βάρδια στο τιμόνι... Η εκτελεστική γυναίκα... Στρατηγός και διαχειριστής με το ζόρι... Στο τιμόνι χωρίς φρένα... Σύντροφοι σε υπερωρία...   Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που θα μπορούσαν να περιγράψουν το πώς νιώθει το ταίρι ενός ατόμου με ΔΕΠΥ. Σαν ο σύντροφός του να αδιαφορεί για αυτόν, σαν να μη τον σκέφτεται, ή απλά σαν να είναι τελικά ένα χαζό, τεμπέλικο ή εγωκεντρικό...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια