Παρεμβάσεις στη διατροφή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Η βιβλιογραφία αναφορικά με το ρόλο της διατροφής στο καταλάγιασμα των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ είναι αντικρουόμενη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εκτεταμένη μελέτη σε βάθος χρόνου που να τεκμηριώνει την ευεργετική επίδραση της διατροφής στην κλινική έκφραση της ΔΕΠΥ. Πάντως, ουδείς αμφισβητεί την ωφελιμότητα της σωστής ισορροπημένης διατροφής σε οποιοδήποτε άτομο με ή χωρίς ΔΕΠΥ. 
Με επιφύλαξη παραθέτουμε δίαιτες που έχουν προταθεί, αλλά δεν έχουν τεκμηριωθεί ερευνητικά σε μεγάλο δείγμα ατόμων με ΔΕΠΥ.
 
Α) δίαιτα του Feingold

Προτείνει την αποφυγή χρωστικών ουσιών και συντηρητικών από την διατροφή, καθώς θεωρεί ότι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ αποτελούν αλλεργική ή τοξική αντίδραση στα συστατικά αυτά. Οι έρευνες ωστόσο των τελευταίων ετών δεν φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

Β) Η αποφυγή της ζάχαρης

Η ζάχαρη θεωρήθηκε από πολλούς ερευνητές ως υπεύθυνη για την εμφάνιση υπερκινητικών συμπτωμάτων. Έτσι προτάθηκε στα παιδιά με ΔΕΠΥ διατροφή απαλλαγμένη από σάκχαρο. Η θεωρία δεν αποδείχθηκε ερευνητικά.

Γ) Χορήγηση βιταμινών

Στηρίχτηκε στη θεωρία ότι η ΔΕΠΥ είναι αποτέλεσμα μιας γενετικής ανωμαλίας που ευθύνεται για τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες. Η θεωρία στερείται επιστημονικής στήριξης και εγκυμονεί κινδύνους από την υπερβολική ποσότητα βιταμινών. Η υπερβιταμίνωση είναι παθολογική κατάσταση, όπως και η υποβιταμίνωση.
Παρόλα αυτά, κάποιες μητέρες παιδιών με ΔΕΠΥ και ενήλικες με ΔΕΠΥ ισχυρίζονται ότι είχαν ευεργετικά αποτελέσματα με την αλλαγή στη διατροφή τους (αναπόδεικτα σε εκτεταμένες μελέτες). Άλλωστε, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή των συντηρητικών δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πριν κάνετε όμως οτιδήποτε μιλήστε με το γιατρό σας γιατί μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με τη όποια φαρμακευτική αγωγή 

ΔΕΠΥ σε παιδιά κι ενήλικες. Πως μπορεί ν…

Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε οργανική διαταραχή, έτσι και στην ΔΕΠ-Υ, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να συντελέσει, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, στη διαχείρισή της, λειτουργώντας παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή. Μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών δείχνουν τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ τροφής και εγκεφαλικών λειτουργιών, κάνοντας φανερή την ανάγκη για βαθύτερη γνώση και εφαρμογή της κατάλληλης διατροφής στην καθημερινότητα. Κληρονομικότητα...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια