«Μαθαίνω διαφορετικά»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν για τις μαθησιακές δυσκολίες

Ορισμένες φορές το να ανοίξει κανείς το θέμα των μαθησιακών είναι δύσκολο, αλλά με εξάσκηση, οι επιβραβεύσεις είναι τεράστιες.


«Μαθαίνω διαφορετικά»

Δύο μικρές λέξεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για παιδιά σαν εμένα που μεγάλωσαν παλεύοντας με μαθησιακές δυσκολίες. Ακούγεται αρκετά απλό, έτσι δεν είναι;  Λάθος.
Εάν το παιδί σας έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία, η λήψη βοήθειας, η συνεργασία με το σχολείο για αποτελεσματική στήριξη είναι το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό σας. Αλλά το να βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί άνετα μιλώντας γι' αυτό είναι επίσης σημαντικό. Και για πολλά παιδιά, το να ανοίξουν το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.

Γιατί χρειάζεται το παιδί σας να μιλήσει γι' αυτό;
Χωρίς πλαίσιο αναφοράς, τα συμπτώματα των μαθησιακών δυσκολιών ίσως να μοιάζουν με βαριεστιμάρα ή ανυπακοή και, πολύ συχνά, τα παιδιά αυτά λαμβάνουν πειθαρχία αντί για βοήθεια.

Εγώ έχω ΔΕΠΥ και δυσαριθμησία. Ως παιδί ήμουν ονειροπόλα, αποδιοργανωμένη και πολύ (μα πάρα πολύ) κακή στα μαθηματικά. Κατά τη διάρκεια των μαθηματικών μουτζούρωνα και συχνά δεν άκουγα τις εργασίες για το σπίτι. Από την άλλη ήμουν επίσης έξυπνη, ομιλητική και καλή στο γράψιμο. Αυτή η αισθητή διαφορά έκανε αυτή την αδυναμία να μοιάζει εσκεμμένη.
«Ήμουν συνέχεια μπλεγμένη σε προβλήματα,» δηλώνει η Κατερίνα, μια 16χρονη μαθήτρια με ΔΕΠΥ και διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας. «Φοβόμουν να τους πω τι μου συμβαίνει, κι έτσι νόμιζαν ότι είμαι απλά κακή μαθήτρια. Έμοιαζε σαν να μη με ενδιαφέρει να τα πάω καλά, το οποίο δεν ήταν αλήθεια
Η μητέρα της Κατερίνας συνεργαζόταν με το σχολείο για να της παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά η Κατερίνα δεν αισθανόταν και πάλι άνετα να μιλήσει για τη μαθησιακή της δυσκολία.
«Μου πήρε χρόνο για να ανοιχτώ, αλλά το δεύτερο εξάμηνο της 3ης γυμνασίου ξεκίνησα να λέω στους καθηγητές μου ότι είχα μαθησιακές δυσκολίες και αμέσως τα πράγματα έγιναν πολύ καλύτερα,» δηλώνει. «Για πρώτη φορά, είδαν όλοι ότι πραγματικά προσπαθούσα, ακόμη κι εάν αυτό δεν φαινόταν πάντα κι έτσι μου παρείχαν τη βοήθεια που χρειαζόμουν.»

Στήριξη των συναισθηματικών αναγκών στα παιδιά με ΜΔ

Σημάδια ότι το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες ίσως να παλεύει με χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος ή κατάθλιψη και πώς να βοηθήσετε. Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να ανοιχτούν.

Όταν είστε παιδί που παλεύει να κρατηθεί, η συγκέντρωση της προσοχής πάνω σας μπορεί να μοιάζει απειλητική. Εάν το παιδί σας διστάζει να μιλήσει για τις μαθησιακές του ανάγκες, μια ήπια προεργασία στο σπίτι ίσως βοηθήσει την έναρξη της συζήτησης.

Αξιολογήστε την ετοιμότητα: Ορισμένα παιδιά, ιδίως μικρότερα, ίσως να μην είναι έτοιμα να μιλήσουν κι αυτό είναι ΟΚ! Μπορείτε να αποτελέσετε πρότυπα καλών δεξιοτήτων συνηγορίας μιλώντας με το παιδί σας (και αφήνοντάς το να σας δει να μιλάτε σε άλλους) για τις μαθησιακές δυσκολίες με ειλικρίνεια και άνεση.

Ρωτήστε και ακούστε: Εάν το παιδί σας δεν αισθάνεται άνετα να μιλήσει σε άλλους για τις μαθησιακές του δυσκολίες, κάντε μια συζήτηση γι' αυτό που το ενοχλεί. Ίσως να αισθάνεται αμήχανα ή να ντρέπεται για τη διαφορετικότητά του. Αξιοποιήστε αυτή την ευκαιρία για να το καθησυχάστε και μιλήστε για τους φόβους ή τους ενδοιασμούς του. Αυτό θα νιώσει καλύτερα κι εσείς θα έχετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να το στηρίξετε ψυχολογικά και ακαδημαϊκά.

Τι να πείτε στους δασκάλους

Μόλις το παιδί σας νιώσει άνετα κι εσείς βεβαιωθείτε ότι κατέχει το θέμα της μαθησιακής του δυσκολίας, βοηθήστε το να μεταφέρει το μήνυμα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια ακολουθώντας τα παρακάτω:

Κατονομάστε τη ΜΔ: Ακόμη κι εάν οι δάσκαλοι ενδεχομένως να έχουν αυτές τις πληροφορίες, είναι καλό για το παιδί να συνηθίσει να κατονομάζει τη μαθησιακή του δυσκολία, π.χ. «Έχω διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας», ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση. 

Γίνετε συγκεκριμένοι: Όλα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι ίδια, συνεπώς ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τους τρόπους που η ΜΔ το επηρεάζει προσωπικά: «Είναι δύσκολο για μένα να ακούσω όταν υπάρχει πολύς θόρυβος, γι' αυτό ορισμένες φορές χάνω μέρη του μαθήματος.» Γνωρίζοντας τι λειτούργησε στο παρελθόν και τι όχι θα βοηθήσετε πολύ τους δασκάλους στην αρχή ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή στήριξη.

Μιλήστε και για τα προτερήματα: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην απαριθμεί απλά μια λίστα πραγμάτων στα οποία είναι «κακό», αλλά να μιλά και για τα πράγματα στα οποία είναι καλό και το ενδιαφέρουν. Αυτό δεν θα αυξήσει μόνο την αυτοεκτίμησή του, αλλά θα βοηθήσει και τον δάσκαλο να τοποθετήσει το παιδί σε δραστηριότητες που του επιτρέπουν να προβάλλει τα δυνατά του σημεία.

Εκφράστε ενθουσιασμό: Ορισμένες φορές, οι μαθησιακές δυσκολίες ίσως να δυσκολεύουν τους άλλους να δουν πόσο παθιασμένα είναι τα παιδιά για να επιτύχουν στο σχολείο. Η έκφραση ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος για την πρόοδο θα βοηθήσει το παιδί σας να μετατρέψει τους δασκάλους σε συμμάχους.

Κοινοποιήστε: Εάν το παιδί σας έχει συνήθειες ή στρατηγικές που χρησιμοποιεί για να διαχειριστεί τη ΜΔ του, οι οποίες δεν μοιάζουν απαραίτητα με αυτό που είναι, ενθαρρύνετε το παιδί να ενημερώσει τον δάσκαλο. Για παράδειγμα: Η προσοχή μου εστιάζεται καλύτερα όταν τα χέρια μου είναι απασχολημένα, γι' αυτό συνήθιζα να ζωγραφίζω καθ' όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Άκουγα κάθε λέξη, αλλά για τους δασκάλους μου έμοιαζα να μην ενδιαφέρομαι και να βαριέμαι. Μόλις έμαθα ότι θα πρέπει να ενημερώνω τους δασκάλους μου για το γιατί μουτζούρωνα, γνώριζαν πλέον ότι πρόσεχα, ακόμη κι εάν δεν έμοιαζε πάντα να το κάνω.

Εξασκηθείτε: Όταν αισθανθεί έτοιμο, δουλέψτε μαζί με το παιδί μερικές φορές στο σπίτι αυτό που θα πει. Με αυτόν τον τρόπο θα βεβαιωθείτε ότι μοιράζεται χρήσιμες πληροφορίες και θα του δώσετε την ευκαιρία να εξασκηθεί σε ένα ασφαλές, μη επικριτικό περιβάλλον.

Ξεκινήστε με το μαλακό: Εάν αισθάνεται νευρικό, ενθαρρύνετε το παιδί να επιλέξει ένα άτομο με το οποίο αισθάνεται άνετα, π.χ. έναν αγαπημένο δάσκαλο, ή ακόμη κι έναν οικογενειακό φίλο, ως «δοκιμαστικό» υποψήφιο προς εξάσκηση.

Παρέχετε ασφάλεια: Μιλήστε στο παιδί σας για το πώς να διαχειριστεί καταστάσεις που δεν είναι και τόσο τέλειες. Κι εάν δεν λαμβάνει τις διευκολύνσεις που χρειάζεται, συμφωνήστε μαζί του να σας το δηλώσει άμεσα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να του κάνετε καταπραϋντικά, θετικά σχόλια και να ορίσετε κάποιο ραντεβού με τον δάσκαλο ή τη διοίκηση εφόσον αυτό απαιτείται.

Παιδιά με μαθησιακά διαπρέπουν επί σκηνής

Στο πλαίσιο των σχολικών θεατρικών προγραμμάτων, οι δάσκαλοι βλέπουν παιδιά που δυσκολεύονται ακαδημαϊκά ή επικοινωνιακά να ανθίζουν επί σκηνής.  

Βοηθήστε το παιδί σας να μιλήσει και με συνομηλίκους

«Δεν έμαθα πώς να μιλάω για τη ΔΕΠΥ πραγματικά μέχρι το Πανεπιστήμιο», λέει η Λώρα, που αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες καθ' όλη τη διάρκεια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκ των υστέρων, θεωρεί με βεβαιότητα ότι το γεγονός πως επιτέλους βρήκε μια ομάδα με φιλικούς συνομηλίκους με ΜΔ/ΔΕΠΥ ήταν αυτό που τη βοήθησε να ανοιχτεί.
«Κατέληξα σε ένα σχολείο όπου άλλοι μαθητές αντιμετώπιζαν μαθησιακές δυσκολίες και μιλούσαν γι' αυτές!», δηλώνει. «Για πρώτη φορά, είχα φίλους μου μιλούσαν ανοιχτά για θέματα ΜΔ. Το να ανακαλύψω ότι δεν ήμουν μόνη με έκανε να αισθανθώ άνετα να μιλήσω για τη ΔΕΠΥ μου. Τώρα είμαι πιο κοινωνική. Το αντιμετωπίζω σχεδόν σα δήλωση αποποίησης ευθύνης: Θα πρέπει να αποδεχθείς αυτό μου το κομμάτι εάν θέλεις να είσαι φίλος μου»
Για πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν το στίγμα των μαθησιακών δυσκολιών, η ανακάλυψη ότι κι άλλα παιδιά που συμπαθούν και σέβονται αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με μαθησιακές δυσκολίες δίνει ώθηση στην αυτοεκτίμησή τους και τα βοηθά να αποποιηθούν το στίγμα. Αυτό ήταν τεράστιο βήμα για μένα.

Όλοι έχουμε κάπου μια λίστα με πράγματα που θα θέλαμε να πούμε στο παιδί μέσα μας. "Όλα θα πάνε καλά. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις για να ενταχθείς. Τα μαλλιά σου είναι μια χαρά. Αλήθεια στο λέω!"  Αλλά εάν θα έπρεπε να διαλέξω ένα πράγμα να πω στον εαυτό μου σε μικρότερη ηλικία, θα ήταν αυτό:

Μίλα ανοιχτά για τις μαθησιακές σου δυσκολίες. Δυνατά και συχνά. Μην φοβάσαι. Δεν θα το μετανιώσεις.

Ως γονιός ωστόσο, δεν χρειάζεται να είστε ταξιδιώτης του χρόνου για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Απλά μεταφέρετε το μήνυμα. Θα τους προσφέρετε τα εργαλεία που χρειάζονται για ένα λαμπρό, καλύτερο μέλλον.

Πηγή: http://www.childmind.org 
Από τη  Rae Jacobson, Μετάφραση στα ελληνικά: Μαριαλένα Κατσούρα

Ενσυνειδητότητα ή Mindfulness

Τα παιδιά και οι έφηβοι που εμφανίζουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συχνά έχουν δυσκολίες στη σχολική επίδοση, στη συμπεριφορά τους καθώς και στις κοινωνικές τους σχέσεις. Ως εκ τούτου, πολλά από τα παιδιά με ΔΕΠΥ, μεταξύ άλλων, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, εκρήξεις θυμού χωρίς να μπορούν να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά. Τα τελευταία 15 χρόνια, περίπου, το Mindfulness έχει παρουσιασθεί παγκοσμίως ως...

Περισσότερα...

Πως επηρεάζουν οι εκτελεστικές λειτουργί…

Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός για τη ΔΕΠΥ, ο Russell Barkley, Ph.D., εξηγεί πώς τα ελλείμματα της εκτελεστικής λειτουργίας προέρχονται από τον εγκέφαλο και πώς μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόωρα σημάδια της ΔΕΠΥ. Η εκτελεστική λειτουργία κρίνεται από τη δύναμη αυτών των επτά δεξιοτήτων: 1. Αυτογνωσία: Με απλά λόγια, είναι η αυτο-κατευθυνόμενη προσοχή. 2. Αναστολή: Επίσης γνωστή ως αυτοπεριορισμός. 3. Μη λεκτική μνήμη εργασίας: Η...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες και προβλήματα …

Η εκτελεστική λειτουργία αναδύεται νωρίς στη βρεφική ηλικία και συνεχίζει να αναπτύσσεται καλά στην εφηβεία. Αυτή η εξέλιξη είναι παράλληλη με την ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού, επιτρέποντάς μας να σκεφτούμε μια κατάσταση και να εξετάζουμε μια σειρά επιλογών, σε αντίθεση με την αντίδραση από παρορμητικό τρόπο ή από συνήθεια. Οι δυσκολίες με την εκτελεστική λειτουργία είναι χαρακτηριστικές στην παιδική ηλικία και...

Περισσότερα...

Κατανομή μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικέ…

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199) όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4452/2017 (Α΄ 17), οι μαθητές με διαγνωσμένες από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Δημόσιο Νο­σοκομείο) αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανά­γκες, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευ­σης, μπορεί να κατανέμονται...

Περισσότερα...

Η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μέσω του π…

Ως παιχνίδι μπορούμε να ορίσουμε κάθε αυθόρμητη ή οργανωμένη δραστηριότητα που παρέχει χαρά, διασκέδαση ή ψυχαγωγία. Το παιχνίδι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες καθημερινής ζωής των παιδιών αφενός γιατί μέσα από αυτό μαθαίνουν και αφετέρου καταλαμβάνει όλο τον ελεύθερο χρόνο τους. Ακόμη, το παιχνίδι είναι σημαντικό επειδή διευκολύνει θετικά την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού. Η σωματική υγεία...

Περισσότερα...

Επιστροφή στο σχολείο

Έφτασε και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου! Εάν τα παιδιά σας δεν έχουν ήδη ξεκινήσει το σχολείο, τότε σύντομα θα το κάνουν. Όμως η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο δεν είναι πάντα εύκολη. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να βοηθήσετε εσάς και τα παιδιά σας να έχουν μια, όσο το δυνατόν πιο...

Περισσότερα...

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαίρι και η ζωή είναι εύκολη, λέει το τραγούδι! Λοιπόν, δεν είναι έτσι ακριβώς. Χάσατε τη καλύτερη μπέιμπι σίτερ: Το σχολείο. Τα παιδιά είναι σπίτι και η πρώτη μέρα που θα ξαναπάνε σχολείο φαίνεται έτη φωτός μακριά. Αντιμετωπίζετε καθημερινά την αδελφική αντιπαλότητα, την πλήξη, τα ταξίδια στο αυτοκίνητο, τα νεύρα και τα προβλήματα ύπνου. Ας ασχοληθούμε με κάθε ένα από αυτά με...

Περισσότερα...

Κορίτσια & ΔΕΠ-Υ

ΔΕΠ-Υ και η διαφορά ανάμεσα στα φύλα. Στο παρελθόν, θεωρούσαμε πως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται μόνο στα αγόρια. Τώρα γνωρίζουμε πως αυτό δεν ισχύει. Όταν υπάρχει, η ΔΕΠΥ επηρεάζει τα κορίτσια εξίσου με τα αγόρια - παρόλο που μπορεί να το κάνει με διαφορετικούς τρόπους. Με την πάροδο του χρόνου, έχει αυξηθεί η κατανόηση...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ και εκτελεστική λειτουργία

Η Νέα Άποψη για την ΔΕΠ-Υ και την Εκτελεστική Λειτουργία Για δεκαετίες, η ΔΕΠ-Υ θεωρούσαμε ότι αποτελεί πρόβλημα συμπεριφοράς των νεαρών αγοριών. Η άποψη ήταν ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ ήταν απλά υπερκινητικά, δεν άκουγαν όταν τους μιλούσαν και ήταν απογοητευτικά για τους δασκάλους και τους γονείς τους. Συχνά πίστευαν ότι θα ξεπεράσουν τα προβλήματά τους στη μετέπειτα παιδική ηλικία ή...

Περισσότερα...

Παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση 2017-201…

  Σύμφωνα το ν. 3699/2008 (199 Α΄) «Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν: Σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου, με παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση, από εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, όταν αυτό επιβάλλεται από το είδος και το βαθμό των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. Η παράλληλη στήριξη παρέχεται σε μαθητές που μπορούν με κατάλληλη ατομική υποστήριξη να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης, σε μαθητές με...

Περισσότερα...

Έναρξη ομάδας υποστήριξης γονέων παιδιών…

Ο γονιός παιδιού ή εφήβου με ΔΕΠΥ έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση χωρίς να γνωρίζει το τρόπο.  Όπως όλοι οι γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ: Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαταραχή Νιώθετε άγχος και στρες ως γονιός Έχετε τύψεις και ενοχές για τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση του παιδιού σας Αντιμετωπίζετε κοινωνική αποξένωση και μοναξιά Χρειάζεστε πρακτικές που να έχουν αποτέλεσμα Θέλετε να γνωρίσετε γονείς που έχουν...

Περισσότερα...

Πρόσκληση συμμετοχής σε έρευνα

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην παρούσα συλλογή στοιχείων που αφορά στην διεξαγωγή έρευνας για τις παιγνιοποιημένες μεθοδολογίες αντιμετώπισης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).  Η έρευνα αυτή διεξάγεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου FocusLocus (ADHD management gaming system for educational achievement and social inclusion) το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα-πλαίσιο Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αριθμός Σύμβασης 732375). Η κοινοπραξία του FocusLocus συντονίζεται...

Περισσότερα...

Μαμά, τι είναι ΔΕΠΥ;

Πώς οι γιατροί και οι γονείς των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας μπορούν να εξηγήσουν σ᾽ ένα παιδί ότι έχει ΔΕΠΥ, να πλαισιώσουν την είδηση θετικά, και να απαντήσουν στο ερώτημα: «Τι είναι η ΔΕΠΥ;» Από τον Δρ. Edward Hallowell Τι είναι η ΔΕΠΥ; Πως να την εξηγήσουμε σε ένα παιδί; Οι γονείς συχνά με ρωτούν αν τα μικρά παιδιά με...

Περισσότερα...

Συχνότητα χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών…

Σας ενημερώνουμε για τη διεξαγωγή έρευνας για τη συχνότητα χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε παιδιά με διάγνωση ΔΕΠ-Υ, ηλικίας 8-15 ετών. Θα εξεταστεί η σχέση της χρήσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τα συμπτώματα διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας καθώς και ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε «προβληματική χρήση ή εξάρτηση» από τα βιντεοπαιχνίδια.  Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν γονείς ή κηδεμόνες παιδιών με...

Περισσότερα...

Εμπειρίες μητέρων παιδιών με διάγνωση ΔΕ…

Περίληψη έρευνας Η έρευνα διεξήχθει το 2015 από τη Νικολέττα Τσιαλαφούτα απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ανατροφή ενός παιδιού με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή/και υπερκινητικότητας μπορεί να αποδειχτεί μία πρόκληση για τους γονείς, καθώς οι συμπτωματικές συμπεριφορές της διαταραχής θέτουν υπό δοκιμασία τις γονικές δεξιότητες. Στην παρούσα μελέτη εξετάζονται οι εμπειρίες μητέρων με παιδιά με διάγνωση διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και/ή...

Περισσότερα...

Έρευνα για παιδιά με ΔΕΠ-Υ

Διερεύνηση της συχνότητας χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε παιδιά με διάγνωση ΔΕΠ-Υ, ηλικίας 8-15 ετών. Κατά την έρευνα θα εξεταστεί η σχέση της χρήσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τα συμπτώματα διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας καθώς και ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε «προβληματική χρήση ή εξάρτηση» από τα βιντεοπαιχνίδια. Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν γονείς ή κηδεμόνες παιδιών με ΔΕΠ-Υ, οι οποίοι...

Περισσότερα...

Έρευνα σε μαθητές Α΄Δημοτικού με ΔΕΠΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπονεί έρευνα με στόχο την ανάδειξη των γλωσσικών δεξιοτήτων παιδιών ηλικίας 6-7 ετών (Α΄ Δημοτικού) με ΔΕΠ/Υ. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται μέσω ταμπλέτας (tablets) στο χώρο του σχολείου και διαρκεί 2 ώρες. Οι γονείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στην έρευνα μπορούν να επικοινωνήσουν με την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βατσινά Ιωάννα για περαιτέρω...

Περισσότερα...

Ομάδα γονέων παιδιών με ΔΕΠΥ

Μήπως είστε γονιός παιδιού ή εφήβου με ΔΕΠΥ και Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη ΔΕΠΥ; Αντιμετωπίζετε προκλητική ή επιθετική συμπεριφορά από το παιδί σας; Νιώθετε άγχος και στρες ως γονιός; Αντιμετωπίζετε κοινωνική αποξένωση και μοναξιά; Χρειάζεστε πρακτικές που να έχουν αποτέλεσμα; Θέλετε να γνωρίσετε γονείς που έχουν παρόμοιες δυσκολίες; Ελάτε στην ομάδα υποστήριξης γονέων παιδιών με ΔΕΠΥ που διοργανώνει το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD...

Περισσότερα...

Αισθητηριακή ολοκλήρωση

Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση είναι θεωρία και θεραπευτική παρέμβαση που αναπτύχθηκε αρχικά από την Dr. Ayres, Εργοθεραπεύτρια και Νευροεπιστήμονα, στην Αμερική τη δεκαετία του 70. Από τότε ως σήμερα η θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που προκύπτουν από αυτή έχουν μελετηθεί, τεκμηριωθεί και αναβαθμιστεί από πολλούς καταξιωμένους επιστήμονες. Σήμερα είναι η περισσότερο μελετημένη και περισσότερο χρησιμοποιούμενη μέθοδος για...

Περισσότερα...

Νέος τρόπος μελέτης για τους μαθητές με …

  Τέλος πια στα βραδινά διαβάσματα της τελευταίας στιγμής. Έρευνες δείχνουν ότι οι παρακάτω τεχνικές μελέτης βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥνα μαθαίνουν γρηγορότερα, να διατηρούν τη γνωση-πληροφορία για περισσότερο χρονικό διάστημα και να έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις. Για τους μαθητές με ΔΕΠΥ η μελέτη για τις εξετάσεις του σχολείου μπορεί να είναι μια αποκαρδιωτική διαδικασία. Ευτυχώς, νέες έρευνες δείχνουν ότι οι...

Περισσότερα...

Έρευνα για τα επίπεδα άγχους σε γονείς

Η έρευνα αφορά παιδιά ηλικίας 2-18 ετών. Η έρευνα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά που έχουν Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και γίνεται με τη συμπλήρωση του  ερωτηματολόγιου το οποίο αποτελεί μέρος διπλωματικής εργασίας που εκπονείται στο πανεπιστήμιο του Γιορκ. Στόχος της εργασίας είναι να εξετάσει και να συγκρίνει τα επίπεδα άγχους ανάμεσα σε γονείς...

Περισσότερα...

Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;

Πολλά είναι τα παιδιά που με το γυρίζουν σπίτι αναμεταδίδουν με λεπτομέρειες όλη την ημέρα τους.Υπάρχουν όμως και τα παιδιά που θεωρούν το σχολείο προσωπική τους υπόθεση και δε μοιράζονται λεπτομέρειες, ή απλά ο τρόπος που πέφτει αυτή η ερώτηση είναι τόσο γενικός και αόριστος που πραγματικά δεν έχουν τι να πουν, ενώ κατά τα άλλα θα ήταν πρόθυμα! Η blogger...

Περισσότερα...

Πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων για παιδιά …

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας ADHD Hellas προσφέρει στα μέλη του αλλά και σε γονείς που έχουν παιδιά 3-8 χρόνων με ΔΕΠΥ ένα πλήρες σεμινάριο υποστήριξης και εκπαίδευσης για το πώς να βοηθήσουν καλύτερα το παιδί τους να ελέγξει τη συμπεριφορά του και τον παρορμητισμό, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην καλλιέργεια μιας ζεστής και επικοινωνιακής σχέσης μεταξύ...

Περισσότερα...

Συμβουλές για καλό ύπνο

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την διάθεση και λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών με ΔΕΠΥ. Οι μελέτες δείχνουν πως η ελλιπής ξεκούραση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, οδηγώντας σε απώλεια του συναισθηματικού ελέγχου. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη εργασίας, ένα πρόβλημα από το οποίο υποφέρουν πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ. Τι να κάνετε;  Δοκιμάστε μερικές από...

Περισσότερα...

Μαθαίνω καλύτερα τα αγγλικά μου όταν κιν…

  Η ανάγκη κίνησης των παιδιών με Δ.Ε.Π.Υ. είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης τους, συνεπώς και του μαθησιακού προφίλ τους. Η ένταξη της προκαθορισμένης, ως προς το είδος και τη διάρκειά της, κίνησης στο πλαίσιο της  εκμάθησης των αγγλικών είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να διατηρηθεί θετικό το κίνητρο του παιδιού. Επομένως, κατά την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας υποστηρίζουμε το παιδί, ώστε να...

Περισσότερα...

Βοηθήστε το παιδί σας με ΔΕΠΥ να κάνει φ…

Ορισμένες φορές, τα παιδιά με ΔΕΠΥ χρειάζονται βοήθεια για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν φίλους. Οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά, χωρίς να δημιουργήσουν εκνευρισμό, βοηθώντας ένα παιδί με ΔΕΠΥ να ξεκινήσει μια συζήτηση ή «επιβλέποντας διακριτικά από το παράθυρο». Ανακαλύψτε εδώ μερικούς τρόπους για να γίνετε «διαχειριστής φιλίας» του παιδιού με ΔΕΠΥ και να καθοδηγήσετε την κοινωνική του συμπεριφορά. Μελετήστε την κατάσταση Ανακαλύψτε...

Περισσότερα...

4 τρόποι να είστε καλύτεροι γονείς: Μεγα…

Το μεγάλωμα παιδιών με ΔΕΠΥ φέρνει περισσότερα σκαμπανεβάσματα κι από ένα τρενάκι του Λούνα Παρκ . Τη μια μέρα χαίρεστε με τη δημιουργικότητα του παιδιού σας, και την επόμενη ανησυχείτε για την κοινωνική του απομόνωση ή για το ότι δεν πειθαρχεί στο σχολείο. Κάνετε τα πάντα για να το βοηθήσετε, αλλά πάντα αναρωτιέστε τι παραπάνω θα μπορούσατε να κάνετε. Τι χρειάζεται για...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ & Εναντιωματική Προκλητική Διατ…

Κάθε γονιός παιδιού με ΔΕΠΥ ξέρει τι σημαίνουν «προβλήματα συμπεριφοράς» λόγω της διαταραχής. Υπάρχουν φορές, που το παιδί επιτίθεται ή αρνείται να συμμορφωθεί ακόμη και στην πιο καλοπροαίρετη παρατήρηση. Οι μισοί όμως περίπου απ' αυτούς τους γονείς αντιμετωπίζουν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και απειθαρχίας. Αυτό συμβαίνει, γιατί περίπου το 40 τοις εκατό των παιδιών με ΔΕΠΥ αναπτύσσουν επίσης...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ: Τι είναι η μνήμη εργασίας;

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων με ΔΕΠΥ είναι η δυσκολία τους να επιστρέψουν στη δουλειά που έκαναν, πριν να διασπαστεί η προσοχή τους από κάτι μέσα ή έξω από το δωμάτιο. Δεν επιστρέφουν σ' αυτό που μόλις εγκατέλειψαν αλλά προχωρούν σε κάτι άλλο. Τα άτομα χωρίς ΔΕΠΥ, ακόμη κι αν διασπαστεί η προσοχή τους, θυμούνται τι έκαναν και γιατί. Αυτό...

Περισσότερα...

Περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ΔΕΠΥ …

Τα παιδιά με ιστορικό άσθματος και διαφόρων αλλεργιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology. Ερευνητές από Βοστώνη και Κάτω Χώρες διεξήγαγαν συγκριτική μελέτη σε αγόρια από την ερευνητική βάση δεδομένων γενικής ιατρικής (GPRD) του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές συνέκριναν 884 αγόρια με ΔΕΠΥ και...

Περισσότερα...

Η συμπεριφορά στην προσχολική ηλικία συμ…

Οι γονείς μπορούν να έχουν μια έγκαιρη ένδειξη για το εάν το παιδί τους, ενδεχομένως, εμφανίσει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των προσχολικών ετών. Ιδανικά, τα στοιχεία θα πρέπει να συλλέγονται από δασκάλους προσχολικής ηλικίας, την παρακολούθηση από τους γονείς και τα σχόλια ενηλίκων, που είχαν την ευκαιρία να...

Περισσότερα...

8 τρόποι για να μιλήσετε με το παιδί σας…

Να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το παιδί σας για να το ενημερώσετε ότι έχει ΔΕΠΥ δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κατανοήσει, να δεχτεί και να συμμετάσχει ενεργά στην παρέμβαση. Όσο πιο νωρίς ξεκινάει αυτή η συζήτηση, τόσο καλύτερα για το παιδί. Η ορολογία και το ύφος της γλώσσας που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει...

Περισσότερα...

Τι κάνουμε όταν τα παιδιά λένε ψέματα;

Όλα τα παιδιά λένε κατά καιρούς ψέματα. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ όμως, λόγω της παρορμητικότητας, της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της τάσης τους να κάνουν λάθη, που νομίζουν ότι χρειάζονται συγκάλυψη, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην παραποίηση της αλήθειας. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς. Τα ψέματα μπορεί να οδηγήσουν αυτά τα παιδιά στο να χάσουν τους φίλους τους και στο να έχουν...

Περισσότερα...

Όταν η ΔΕΠΥ περνάει απαρατήρητη: η σημασ…

Η ΔΕΠΥ ανήκει στην οικογένεια των παρεξηγημένων διαγνώσεων γιατί η συμπτωματολογία της μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητη ή να αποδοθεί σε λάθος αίτια ή ακόμα να προβάλει ως η αιτία που δικαιολογεί όλα τα προβλήματα ενός παιδιού. Ακριβώς για αυτό, πολύ συχνά είτε δεν αναγνωρίζεται ή γίνεται διάγνωση καραμέλα. Αποτέλεσμα; Ταλαιπωρία των παιδιών, αθέλητη κακοποίηση από τους μη ενημερωμένους γονείς και δασκάλους...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και εφηβεία

Τα βασικά συμπτώματα, δηλαδή αυτά της διάσπασης της προσοχής, της δυσκολίας στη συγκέντρωση, της υπερκινητικότητας και της παρορμητικότητας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ο κατεξοχήν τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η ΔΕΠΥ και στην εφηβεία. Παρόλαυτα, ορισμένες ιδιαιτερότητες είναι καλό να επισημανθούν. Σε αρκετά παιδιά, πχ έξυπνα παιδιά ή παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε οργανωμένο περιβάλλον, η ΔΕΠΥ μπορεί να γίνει φανερή για...

Περισσότερα...

Το παιδί μου αντιμετωπίζει δυσκολία στην…

Σήμερα γράφουμε για ένα θέμα που αφορά εμάς τους γονείς και ιδιαίτερα όσοι από εμάς έχουμε παιδιά ή εφήβους με κάποια μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσκολία στην ανάπτυξη, το λόγο, τη μάθηση ή τη συμπεριφορά. Όταν ο γονιός εντοπίσει μια δυσκολία στο παιδί του συνήθως θα απευθυνθεί σε έναν ειδικό ο οποίος θα προτείνει κάποια αντιμετώπιση ή θα καθησυχάσει τον γονιό...

Περισσότερα...

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

Η σταθερή-κοινή πορεία αντιμετώπισης και συμπεριφοράς και από τους δυο γονείς είναι καθοριστική. Θέστε σαφή όρια και κανόνες. Το παιδί έχει ανάγκη να γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει και ποια θα είναι τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του. Η συνέπεια και η σταθερότητα από μέρους σας στους κανόνες είναι σημαντική. Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μεγάλος και αφαιρετικός. Στο γραφείο τοποθετείται μόνο...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια