fbpx

ΔΕΠΥ και SMS επηρεάζουν σημαντικά την οδήγηση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, στις 12 Αυγούστου 2013, η ΔΕΠΥ και τα γραπτά μηνύματα μειώνουν σημαντικά την ικανότητα οδήγησης εφήβων.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Cincinati, χρησιμοποίησαν έναν προσομοιωτή οδήγησης για να εξετάσουν τις επιδόσεις εφήβων, 16 και 17 ετών, στο τιμόνι. Μισοί περίπου, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, είχαν διάγνωση ΔΕΠΥ, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, διάρκειας 40 λεπτών, στον προσομοιωτή, οι ερευνητές μετρούσαν την ταχύτητα και τη θέση των νεαρών οδηγών στη λωρίδα κυκλοφορίας τους, καθώς αυτοί έστελναν μηνύματα και μιλούσαν στο τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γραπτά μηνύματα επηρέασαν σημαντικά την ταχύτητα και τη θέση ως προς τη λωρίδα όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα, αλλά αύξησαν περισσότερο τον κίνδυνο ατυχήματος για τους οδηγούς με ΔΕΠΥ.

«Το να στέλνεις μηνύματα μέσω κινητού, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί περιλαμβάνει οπτικούς, χειριστικούς και γνωστικούς περισπασμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Jeffery Ν. Epstein, PhD, Διευθυντής του Κέντρου Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας στο Παιδιατρικό νοσοκομείο του Cincinati. «Αυτού του είδους αποσπάσεις της προσοχής είναι που που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι, κι όταν ακόμη δεν υπήρχαν αυτού του είδους οι περισπασμοί, οι οδηγοί με ΔΕΠΥ έδειχναν σημαντικά μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ως προς την ταχύτητα και τη θέση τους στη λωρίδα κυκλοφορίας, απ' αυτούς που δεν είχαν ΔΕΠΥ. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι το γράψιμο μηνυμάτων σε συνδυασμό με τη ΔΕΠΥ ουσιαστικά διπλασίαζε το χρόνο που έμεναν οι οδηγοί εκτός λωρίδας σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Αυτή η μελέτη του Cincinati θεωρείται ότι είναι η πρώτη που ερευνά τις επιπτώσεις των γραπτών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της οδήγησης εφήβων με ΔΕΠΥ.

«Οι έφηβοι, ως ομάδα, είναι ήδη επιρρεπείς σε ατυχήματα λόγω απροσεξίας. Τώρα αποδεικνύουμε ότι μια διάγνωση ΔΕΠΥ και η περαιτέρω απόσπαση της προσοχής λόγω αποστολής SMS, κλπ. αυξάνουν σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο», πρόσθεσε ο Dr Epstein.
«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν την ανάγκη αυξημένης επιμόρφωσης και την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης της χρήσης κινητού τηλεφώνου, κατά τη διάρκεια της οδήγησης, σ΄αυτήν την ηλικιακή ομάδα».

Πηγή: ScienceDaily
Απόδοση στα Ελληνικά, Ελένη Τσαμούρα, Εκπαιδευτικός

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια