fbpx

Εργασία και ΔΕΠΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η έλλειψη επίγνωσης της διαταραχής σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονταν να κρατήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά η σωστή διάγνωση και υποστήριξη επιτρέπουν σε περισσότερους υπαλλήλους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους

“Ως υπάλληλος, δεν ήμουν πολύ καλή επειδή είχα τρομερές αντιφάσεις”, λέει η Jannine Harris, 44 ετών, από το Northampton. "Μια είμαι αστέρι και μια είμαι άχρηστη. Και αυτό είναι προφανώς απογοητευτικό για έναν εργοδότη, διότι δεν ξέρει ποια Jannine πρόκειται να αντιμετωπίσει. "

Η Jannine λέει ότι έχασε ή έφυγε πάνω από 40 δουλειές προτού εγκατασταθεί στον τρέχοντα ρόλο της στο σχολείο Billing Brook ως καθηγήτρια ειδικών αναγκών. "Έχω απολυθεί από τόσες πολλές δουλειές", λέει. "Αυτός ήταν ο κύκλος των πραγμάτων. Η μόνη φορά που κατάφερα να διατηρήσω μια μακροχρόνια δουλειά πριν από την τρέχουσα, ήταν όταν εργαζόμουν για τον εαυτό μου για έξι χρόνια”.

Η Jannine δεν γνώριζε ότι η ασυνέπεια και οι τόσες αλλαγές οφείλονταν σε μη διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που περιγράφει μια ομάδα συμπεριφορών συμπεριλαμβανομένης της απροσεξίας, της υπερκινητικότητας και της παρορμητικότητας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Jannine στην εργασία τα μοιράζονται πολλοί που έχουν αυτή την διαταραχή.

Μια νέα έκθεση σχετικά με τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της ΔΕΠΥ, η οποία διεξήχθη από τον Demos, μια cross party think tank, έδειξε ότι η ΔΕΠΥ μπορεί να συνδεθεί με την έλλειψη σχεδιασμού σταδιοδρομίας, την κακή παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας και την αυξημένη αστάθεια στον εργασιακό τομέα. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν κατά 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να λαμβάνουν παροχές πρόνοιας.

Τα ευρήματα της έκθεσης του Demos συσχετίζονται με τις δικές μου εμπειρίες στην εργασία. Διαγνώσθηκα με ΔΕΠΥ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήμουν έξι χρονών. Οι εκπαιδευτικοί δεν γνώριζαν τον όρο εκείνη την εποχή και εκδιώχθηκα από κάθε σχολείο που παρακολούθησα τελικά αφήνοντας το σχολείο εντελώς σε ηλικία 14 ετών. Η έλλειψη προσόντων που προέκυψαν από μια τόσο πρόωρη αποχώρηση από την εκπαίδευση περιόρισε τις επιλογές σταδιοδρομίας μου σε σχετικά απλές θέσεις εργασίας.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν τη μονοτονία και να κάνουν το ίδιο έργο ξανά και ξανά σε χαμηλόμισθους ρόλους, αλλά για μένα ήταν βασανιστικό. Για παράδειγμα, το 2010 είχα μια εργασία κηπουρικής με το Oldham counsil. Ένα από τα καθημερινά μου καθήκοντα ήταν να ξεριζώνω με μια σκαπάνη μέσα από παρτέρια τα άγρια χόρτα. Εγώ όμως, αντί να κάνω το καθήκον μου, ένιωσα ότι θα ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό να περιστρέφω τη σκαπάνη μου σαν όπλο ninja και να περνάω τον υπόλοιπο χρόνο μου, κάνοντας πλάκα με τους συναδέλφους μου. Οι εργοδότες μου ήταν αρκετά ανεκτικοί και έκαναν ό, τι μπορούσαν για να με φιλοξενήσουν παρά την κακή συμπεριφορά μου – μου έδωσαν και χρόνο μακρυά από τη δουλειά για να λάβω θεραπεία.

Εγώ είχα διαγνωστεί με ΔΕΠΥ σε νεαρή ηλικία, αλλά πολλοί ενήλικες αγωνίζονται για χρόνια χωρίς να ξέρουν γιατί οι σχέσεις και οι δουλειές τους συνεχίζουν να καταστρέφονται.

Ο Dan Maudsley, 38 ετών, ο οποίος εργάζεται ως δημοσιογράφος για το BBC Radio 5 Live, λέει ότι η ζωή του ήταν σε «σημείο κρίσης» προτού διαγνωστεί πριν από τρία χρόνια. "Κατά κάποιον τρόπο, κάνοντας περιλήψεις ειδήσεων ταιριάζει με τη ΔΕΠΥ, επειδή οι προθεσμίες είναι σύντομες και με κρατάνε συγκεντρωμένο." Αλλά ο Maudsley έγραφε τις περιλήψεις τελευταία στιγμή και οι συνάδελφοι του άρχισαν να διαμαρτύρονται. "Νομίζω ότι αν δεν είχα διαγνωστεί θα είχα χάσει και τη δουλειά μου και τη γυναίκα μου επειδή η φθορά στην εργασία οδηγούσε σε προβλήματα στο σπίτι", λέει.

Από τότε που διαγνώστηκε, ο Maudsley παίρνει φάρμακα για να διαχειριστεί την κατάστασή του και έχει σχεδιάσει άλλες στρατηγικές για να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί καλύτερα στην εργασία, όπως το να έχει χρονόμετρο στο γραφείο του για να να οπτικοποιεί το χρόνο.

Αλλά ο John από το Λιντς χρειάστηκε να απολυθεί από τη δουλειά του και να περάσει μια απόπειρα αυτοκτονίας πριν λάβει μια διάγνωση ΔΕΠΥ. "Πάντα ήξερα ότι ήμουν διαφορετικός με κάποιο τρόπο, αλλά δεν ήξερα ότι είχα την κατάσταση", λέει. "Έτσι, πέρασα τα τελευταία 30 χρόνια σκεπτόμενος ότι ήμουν κατώτερος, επειδή δυσκολευόμουν να κάνω πράγματα που οι πιο τυπικοί άνθρωποι σκέφτονται σαν δεδομένα."

«Υπέθετα ότι τα πάντα ήταν μόνο δικό μου λάθος»


Ο John ήξερε ότι ήταν καλός με τους πελάτες, αλλά δυσκολευόταν να κρατάει τα ραντεβού του ή να εμφανίζεται εγκαίρως και ήταν γενικά αποδιοργανωμένος. Μόλις ξεκίνησε την φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο, τα πάει πολύ καλύτερα και σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για αστέγους.

Όταν συνάντησα τον Simon, 45, στο Canary Wharf, ανατολικό Λονδίνο, μου είπε ότι τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά όταν άλλαξε ο ρόλος του στη δουλειά. "Μου προσέφεραν μια δουλειά που σκέφτηκα ότι θα ήταν ένα σπουδαίο επόμενο βήμα, αλλά δεν τελικά δε λειτούργησε. Έχασα όλα τα ωραία πράγματα της παλιάς δουλειάς και απέκτησα όλη τη σαβούρα. Μπόρεσα να το αντιμετωπίσω σ᾽ένα μικρό ποσοστό αλλά όχι 100% », λέει. Ο Simon εργάζεται ως επιχειρηματικός αναλυτής για μια έγκυρη χρηματοπιστωτική εταιρεία και λέει ότι όταν ξεκίνησε πολύ γρήγορα εντυπωσίασε τους εργοδότες του και του έδωσαν ως αποτέλεσμα μεγάλη ελευθερία κινήσεων. "Μου δόθηκε χώρος και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω", λέει. "Αυτή η ελευθερία μου κάνει καλό. Όταν δεν την έχω αρχίζω να αποτραβιέμαι και να αποσυνδέομαι."

Ο Simon πήρε άδεια για έξι εβδομάδες λόγω της πίεσης που προκάλεσε η αλλαγή των ρόλων και τώρα εργάζεται τις μισές ημέρες. Αφού έκανε μερικές από τις δικές του έρευνες, σκέφτηκε ότι μπορεί να έχει ΔΕΠΥ. Διαγνώστηκε επίσημα πριν από δύο εβδομάδες.

Με το κόστος που συνεπάγεται η μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ, τι μπορούν να κάνουν οι εργοδότες για να εξασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοί τους δεν θα επιδεινωθούν στην εργασία; Για τη Michelle Beckett, Διευθύνουσα Σύμβουλο και ιδρύτρια της ADHD Action μια φιλανθρωπική οργάνωση που ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για τη δημιουργία προβλέψεων για όσους έχουν ΔΕΠΥ - το κλειδί είναι η ευαισθητοποίηση. "Νομίζω ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν πολλά δυνατά σημεία αν υποστηρίζονται σωστά από τους εργοδότες", λέει. "Δεν χρειάζεστε πολλούς πρόσθετους πόρους για να διαχειριστείτε έναν υπάλληλο με ΔΕΠΥ". Πιστεύει ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τον τύπο του εγκεφάλου που μπορεί να φέρει κάποιος με ΔΕΠΥ.

Ο Simone Vibert, ερευνητής στο Demos και συγγραφέας της έκθεσης για τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της ΔΕΠΥ, συμφωνεί με την Beckett: "Τα άτομα με ΔΕΠΥ που έλαβαν διάγνωση και υποστήριξη μπορούν να είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τους εργοδότες. Ένα κοινό φαινόμενο μεταξύ ατόμων με ΔΕΠΥ είναι η υπερεστίαση "- η τάση να επικεντρωθεί σε ορισμένα πάθη, ενδιαφέροντα ή εργασίες πολύ έντονα - κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σε ένα εργασιακό χώρο." Προσθέτει ότι οι εργοδότες πρέπει να συνεργαστούν με άτομα με ΔΕΠΥ για να προσδιορίσουν την καλύτερη στρατηγική υποστήριξης τους. "Η ΔΕΠΥ επηρεάζει τα άτομα με πολύ διαφορετικούς τρόπους [και] μπορεί να επηρεάσει το ίδιο άτομο διαφορετικά από μέρα σε μέρα. Μια δουλειά μπορεί να φανεί εύκολη μια μέρα, αλλά αργότερα να μοιάσει πολύ πιο δύσκολη. "

Συνιστά επίσης στους εργοδότες και στο προσωπικό του Τμήματος Εργασίας και Συντάξεων να κατευθύνουν το προσωπικό με την ΔΕΠΥ στην πρόσβαση στην εργασία - ένα πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε άτομα με αναπηρίες. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με ΔΕΠΥ για υποστήριξη με coaching για τη ΔΕΠΥ που τους βοηθά να αναπτύξουν στρατηγικές για να διαχειριστούν την κατάστασή τους και να επιτύχουν στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης ».

Η ΔΕΠΥ είναι μια διαχειρίσιμη διαταραχή όπου όσοι έχουν τη σωστή υποστήριξη, η ζωή τους μπορεί να βελτιωθεί δραματικά. Για τον Maudsley, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας εργοδότης είναι να "ακούσει και να τα κουβεντιάζει. Είναι μια διαρκής συζήτηση. Θα υπάρχουν προσαρμογές σε όλη τη σταδιοδρομία μου και δεν είναι πάντα σαφές ποιες θα είναι ".

Η Harris εξελίσσεται με παρόμοιο τρόπο σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου υποστηρίζεται από τον εργοδότη της και συνεργάζεται με πολλούς φοιτητές που έχουν ΔΕΠΥ. Συμμετέχει επίσης στην κατάρτιση και την παροχή βοήθειας στους εκπαιδευτικούς απρόσεκτων ή υπερκινητικών φοιτητών. "Διδάσκω παιδεία και είναι ένα τέλειο θέμα για την τόνωση του ενθουσιασμού μου και την διοχέτευση της ενέργειας μου. Αυτό με κάνει να νιώθω χρήσιμος και πολύτιμος ». Επίσης αισθάνεται ότι το σχολείο της θεωρεί τη ΔΕΠΥ της ως πλεονέκτημα. "Κανείς δεν περιμένει να τρέχω μια τυπική, ήσυχη τάξη", λέει. "Μου επιτρέπεται να είμαι εγώ, με όλη μου την ενέργεια."

 ‘People with ADHD can be incredibly valuable at work’ άρθρο του Daniel Lavell στην εφημερίδα The Guardian, 18/3/18  Μετάφραση στα ελληνικά Νιόβη Μιχαλοπούλου

Ενήλικες με ΔΕΠΥ

COVID-19 και ενήλικες με ΔΕΠΥ Άρθρο επι…

Η πανδημία COVID-19 & τα μέτρα κοινωνικής απόστασης σε ενήλικα άτομα με ΔΕΠΥ: είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ από τους Κ. Παπανικολάου1, Α. Πεχλιβανίδης2 1Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ, 2Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ   Η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν πολλές κυβερνήσεις για να την ελέγξουν, δημιούργησαν ερωτήματα σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης και φροντίδας πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η συμμόρφωση...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ και η επιδημία της ντροπής

«Για πολλά άτομα με ΔΕΠΥ, η ντροπή προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη αποτυχία να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιών, των δασκάλων, των φίλων, των αφεντικών και ολόκληρου του κόσμου». Ο Δρ. William Dodson, εξηγεί πώς να μειώσετε αυτό το συναισθηματικό βάρος. Συμβουλή: Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.   Η ντροπή δεν είναι ενοχή Η ντροπή είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές αγγλικές λέξεις που...

Περισσότερα...

Πανδημία και άγχος

Τα δεδομένα για την νέα αναπνευστική ασθένεια (CoVid-19) αλλάζουν μέρα με τη μέρα, και η έλλειψη σταθερών και επίσημων οδηγιών αφήνει μεγάλο περιθώριο να εκδηλωθούν παράλογοι φόβοι και συμπεριφορές. Για τους ενήλικες με διαταραχές άγχους η επίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές ειδικών ώστε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης εποχής. «Το αρχαιότερο και...

Περισσότερα...

Γυναίκες και Κορίτσια

Οι γνώσεις για τη ΔΕΠΥ στις γυναίκες αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά περιορισμένες καθώς λίγες έρευνες έχουν γίνει σε αυτό το πληθυσμό. Οι γυναίκες μόλις πρόσφατα άρχισαν να διαγιγνώσκονται και να υποβάλλονται σε θεραπεία για ΔΕΠΥ και σήμερα, τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για αυτόν τον πληθυσμό βασίζονται στην κλινική εμπειρία των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που έχουν εξειδικευτεί στη...

Περισσότερα...

Και ξαφνικά ... εργασία από το σπίτι

Η νέα πραγματικότητα του COVID-19 έχει δημιουργήσει πολλές δυσκολίες στη καθημερινότητά μας. Σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια κάνουν μαθήματα διαδικτυακά. Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν τηλεργασία.  Μήπως εργάζεστε κι εσείς από το σπίτι; Για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ, η εργασία από το σπίτι μπορεί να εμπεριέχει δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης ρουτίνας, τις αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας με τους συναδέλφους και τους συνεχείς περισπασμούς από τα...

Περισσότερα...

Διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης ενηλίκων

Η ΔΕΠΥ στον ενήλικα και όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις   Αν είσαι άνω των 18 ετών και νιώθεις, πιστεύεις ή ξέρεις ότι έχεις Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) τότε αυτή η ομάδα είναι για εσένα! Δε χρειάζεται να μάθεις για τη ΔΕΠΥ σου μόνος/η σου. Η ΔΕΠΥ είναι η συχνότερη νευροναπτυξιακή διαταραχή. Ξεκινά στη παιδική ηλικία και συχνά επιμένει στην ενήλικη...

Περισσότερα...

Γερνώντας με ΔΕΠΥ

Η τελευταία έρευνα σχετικά με το πώς αλλάζει ένας εγκέφαλος με ΔΕΠΥ με το πέρασμα του χρόνου. Και οι διαφορές μεταξύ συνήθους γήρανσης, ήπιας έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, αρχής άνοιας και κάποιων κλασικών συμπτωμάτων ελλειμματικής προσοχής καθώς και το γιατί δεν είναι ποτέ αργά για διάγνωση και θεραπεία της ΔΕΠΥ. Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια ψυχανάλυσης, συμπεριφορικής θεραπείας και πικρών...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και γάμος

Συνέντευξη με τη Melissa Orlov, συγγραφέα του βιβλίου ‘The ADHD Effect on Marriage: Understand and Rebuild Your Relationship in Six Steps’ Ερώτηση: Με ποιους τρόπους μπορούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ να διαταράξουν έναν γάμο; Απάντηση: Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ δημιουργούν διαρκή και προβλέψιμα μοτίβα στους γάμους όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν ΔΕΠΥ. Όσο τα συμπτώματα αυτά παραμένουν χωρίς θεραπεία ή χωρίς...

Περισσότερα...

Ποια είναι τα δικά σας #BrainLifeGoals

Όσοι ζούμε με νευροαναπτυξιακή διαταραχή δεν έχουμε την πολυτέλεια για επιπόλαια όνειρα. Για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στην απασχόληση, να έχουμε φίλους ή να ζούμε μια ζωή χωρίς στίγμα. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals έχει στόχο να βελτιώσει την κατανόηση από τη κοινωνία των νευρολογικών συνθηκών και να μειώσει τις σχετικές προκαταλήψεις. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία #BrainLifeGoals στέλνοντας τα δικά...

Περισσότερα...

Πήρε 40 χρόνια ώσπου να ανακαλύψω ότι έχ…

Όταν εξαφανίζονται τα ραδιοφωνικά παράσιτα του Tom Hawking Αναρωτιέμαι πως θα ήταν τα πράγματα στη δουλειά μου και στις σχέσεις μου αν το είχα μάθει νωρίτερα, και είχα λάβει θεραπεία όλο αυτό το διάστημα. Εκ των υστέρων, τα σημάδια ήταν πάντα εκεί. Δυσκολίες συγκέντρωσης, ειδικά σε πράγματα που δεν με ενδιέφεραν. Φριχτή μνήμη εργασίας. Πλήρης αδυναμία να είμαι στην ώρα μου. Έλλειψη...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και παραγωγικότητα

Οι 5 πιο λάθος τρόποι που κινητοποιείτε τον εαυτό σας από την Tamara Rosier, PH.D.   Πολλοί από εμάς με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ) έχουμε λιγότερο αξιόπιστη πρόσβαση στον προμετωπιαίο λοβό μας (prefrontal cortex PFC) που διαχειρίζεται όλες τι λεπτομέρειες της ζωής μας, από ό,τι οι νευροτυπικοί άνθρωποι. Πρόκειται για έναν ήρεμο, λογικό βοηθό (κάτι σαν μπάτλερ)...

Περισσότερα...

ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που έγινε στις  18-21 Απριλίου 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κύριος Ζαχαρίας Στεφανάκης, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Τμηματάρχης Υγειονομικής Υποστήριξης παρουσίασε το ισχύον καθεστώς και τις προοπτικές για τη ΔΕΠ-Υ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαριστούμε για την αποστολή της περίληψης της ομιλίας του. Η ΔΕΠ-Υ είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή της παιδικής ηλικίας...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ στις γυναίκες και ο κίνδυνος της συναισθηματικής απόσυρσης από την Elizabeth Broadbent Η ΔΕΠΥ και η συναισθηματική απόσυρση – η απομάκρυνση από φίλους, ξένους και αγαπημένους τους - συχνά συμβαδίζουν. Η απόσυρση είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που πολλές γυναίκες με ΔΕΠΥ μαθαίνουν από μια ζωή γεμάτη απόρριψη, απογοήτευση και εκφοβισμό. Η διακοπή αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας δεν είναι εύκολη -...

Περισσότερα...

Πώς να μετατρέψουμε σε θετική ενέργεια τ…

Γιατί νιώθουμε τόσο έντονα - και πως να το ξεπεράσουμε Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βιώνουν εντονότερα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας, του θυμού και της ευερεθιστότητας. Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές για να ρυθμίσουμε τις υπερβολικές συναισθηματικές μας αντιδράσεις στις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε πιστοί στους στόχους μας και να...

Περισσότερα...

Ανάβαλε λιγότερα, κάνε περισσότερα, νιώσ…

Είτε φοβάστε την κριτική, είτε δεν αντιλαμβάνεστε πως πέρασε ο χρόνος, είτε έχετε πελαγώσει με την ατελείωτη to do λίστα, η αναβλητικότητα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τους περισσότερους με ΔΕΠΥ. Μάθετε τρεις κοινούς λόγους για τους οποίους χρονοτριβούμε, και δοκιμάστε αυτές της τεχνικές για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε δυνατά. Πώς μπορώ να σταματήσω να αναβάλω;Ως coach σε άτομα με...

Περισσότερα...

Συνέντευξη της Lisa Joy Tuttle για τη ΔΕ…

Μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω   Οι προθεσμίες που χάνονται στο παρά πέντε, η αποδιοργάνωση του μυαλού, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τα πάντα. Η Lisa Joy Tuttle είχε καλούς βαθμούς, αλλά μόνο εκείνη ήξερε με τι κόστος. «Πάντα ένιωθα πολύ άγχος», δηλώνει. «Έπρεπε να δουλεύω σκληρά για να μην μένω πίσω.» Ένα μόλις χρόνο πριν από...

Περισσότερα...

Γιατί συχνά η ΔΕΠ-Υ δεν διαγιγνώσκεται π…

«Αφήνοντας πίσω τη ρουτίνα και τη δομή του σχολείου, τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ κάποιες φορές γίνονται πιο φανερά» Οι λόγοι για τους οποίους η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ μπορεί να καθυστερήσει πολύ, μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου, είναι ποικίλοι. Πρώτα απ’όλα το στίγμα: «Είναι ένα άτομο που φαίνεται να μην προσπαθεί αρκετά.. είναι θέμα συμπεριφοράς.’Όμως στην πραγματικότητα είναι θέμα σύνδεσης των τμημάτων...

Περισσότερα...

Εκτελεστικές λειτουργίες στους ενήλικες

Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά είναι η παρορμητικότητα. Η παρορμητική δράση και ομιλία μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα στη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε, είναι αναμενόμενο να αυτορυθμιζόμαστε. Στο βιβλίο "Taking Charge of Adult ADHD", ο Δρ. Russell Barkley περιγράφει την ΔΕΠΥ ως πρόβλημα με τρία σκέλη, συμπεριλαμβανομένης της κακής αναστολής, του ανεπαρκούς αυτοελέγχου...

Περισσότερα...

Η σχέση με τα οιστρογόνα

Επιτέλους οι γυναίκες στο επίκεντρο Η ΔΕΠ-Υ συμβαίνει περίπου σε ποσοστό 4.4% των ενήλικων, με τη συχνότητα στις γυναίκες να πλησιάζει περίπου αυτή των αντρών.1,2 Έτσι τώρα η ΔΕΠ-Υ διαγιγνώσκεται σε εκατομμύρια γυναίκες παγκόσμια. Παρόλα αυτά, ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν μια εκτενή αξιολόγηση που χρειάζεται για να σκιαγραφήσει και να περιγράψει την πλήρη διάταξη των συμπτωμάτων όπως αυτά εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων των νοητικών και...

Περισσότερα...

Γυναίκες με ΔΕΠ-Υ

Η διαφορετική εικόνα Μερικές μελέτες εκτιμούν ότι ποσοστό 50% έως 75% των κοριτσιών με τη διαταραχή ξεφεύγουν της διάγνωσης και πολλά κορίτσια με ΔΕΠ-Υ υποφέρουν σιωπηλά ενώ δεν τα καταφέρνουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Μια μελέτη του 2005 που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στη ΔΕΠΥ βρήκε υψηλότερα ποσοστά «εναντιωματικής διαταραχής» και «διαταραχής της συμπεριφοράς» στους άνδρες και υψηλότερα ποσοστά...

Περισσότερα...

Πώς είναι για σένα η ΔΕΠΥ;

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαταραχή ετοιμάζει μια βραδιά stand up comedy για τη ΔΕΠΥ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.Σας προσκαλούμε να απαντήσετε σε μια, περισσότερες ή και όλες τις ερωτήσεις που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο για να μας βοηθήσετε να φτιάξουμε μια παρουσίαση της ΔΕΠΥ.Οι...

Περισσότερα...

FAST MINDS

 Θριαμβεύστε με το FAST MINDS   από τους Craig Surman, MD, και Tim Bilkey, MD, με την Karen Weintraub Συχνά, όταν οι κλινικοί επιστήμονες διαγιγνώσκουν τη ΔΕΠΥ, αναζητούν προφανή προβλήματα όπως μια απόλυση από τη δουλειά ή κακούς βαθμούς στο σχολείο. Αλλά αυτή η επικέντρωση στις εξωτερικές συνέπειες δεν θίγει το ζήτημα του πώς είναι να ζει κανείς με αυτά τα δεδομένα...

Περισσότερα...

Για όσους αμφισβητούν τη ΔΕΠΥ

Έχετε κουραστεί να ακούτε ότι δεν υπάρχει ΔΕΠΥ ή ότι είναι με κάποιο τρόπο είναι δικό σας λάθος το ότι έχετε τη διαταραχή; Όταν οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» εκφράζουν την άποψή τους, είναι πολύ δύσκολο να τους πείσει κανείς για την αλήθεια: ότι δηλαδή η δημόσια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη της ΔΕΠΥ έχει ήδη λήξει! Οι επικρατεστεροι ιατρικοί, ψυχολογικοί και...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ και οργάνωση: Ο κανόνας του 80/20

Εκμεταλλευτείτε την υπερεστίαση (hyperfocusing)! Ο κανόνας του 80/20 μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη ΔΕΠΥ.Αυξήστε την παραγωγικότητα μεγιστοποιώντας την ικανότητά σας για υπερεστίαση. Οι περισσότεροι από εσάς μάλλον γνωρίζετε ήδη τον κανόνα 80/20. Δηλαδή, τον κανόνα που θέλει το 80% των αποτελεσμάτων σας να προκύπτει από το 20% των προσπαθειών σας. Το αντίστροφο με το 80% των προσπαθειών σας...

Περισσότερα...

Δέκα μύθοι για τη ΔΕΠΥ

Στο βιβλίο του, ο DR. THOMAS E. BROWN πραγματεύεται πολλούς από τους «επικρατούντες μύθους, τις εσφαλμένες υποθέσεις για τη ΔΕΠΥ που εξακολουθούν να ισχύουν για τους περισσότερους ανθρώπους και ορισμένους επαγγελματίες». Στο πρώτο κεφάλαιο, απαριθμεί τριάντα πέντε από αυτούς τους μύθους και στη συνέχεια συνοψίζει τα επιστημονικά δεδομένα που τους καταρρίπτουν. Αφιερώνει το υπόλοιπο βιβλίο σε πιο ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία...

Περισσότερα...

Όταν η αποδοκιμασία οδηγεί σε συντριβή

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα προβλήματα της ΔΕΠΥ πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς να επεξεργαστείτε το συναίσθημα. Οι ερευνητές έχουν αγνοήσει το συναισθηματικό στοιχείο της ΔΕΠΥ, επειδή αυτό δε μπορεί να μετρηθεί. Ωστόσο, η συναισθηματική αποδιοργάνωση είναι αυτή που έχει τις μεγαλύτερης επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου, σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα: Σχεδόν ο καθένας που έχει ΔΕΠΥ απαντά με...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Ζώντας…

Η διαχείριση της καθημερινότητας είναι μια πρόκληση πια για όλους μας. Πόσο μάλλον για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται στη μνήμη, στην οργάνωση, στη διαχείρηση του χρόνου τους, στη συγκέντρωση και την κινητοποίηση, που απογοητεύουν συχνά τους εαυτούς τους και τους άλλους, υποφέροντας ακόμα πιο συχνά από χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη, άγχος, εθισμούς, κτλ. Μια γενική συμβουλή από την ειδικό της...

Περισσότερα...

Το σημαντικότερο που έμαθα προσπαθώντας …

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΕΠΥ δυσκολεύει κάθε πτυχή της ζωής. Επειδή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας μειώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, τα άτομα που την έχουν παλεύουν κυριολεκτικά να επεξεργαστούν πληροφορίες, να δώσουν προσοχή και να ιεραρχήσουν αυτά που πρέπει να κάνουν. Φυσικά, αυτό τα επηρεάζει τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Παράλληλα παλεύουν με τη ναυαγισμένη...

Περισσότερα...

Οδηγός επιβίωσης ενηλίκων με ΔΕΠΥ:Το ψυχ…

Μεγαλώνοντας με ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα αν αυτή μείνει αδιάγνωστη, συσσωρεύονται συγκεκριμένα συναισθήματα, και υιοθετούνται αμυντικοί τρόποι σκέψεις και συμπεριφοράς. Θα αναφερθούμε σε αυτά που σας προβληματίζουν και σας δυσκολεύουν στη διαχείριση της καθημερινότητας, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίζετε και να τα διαχειρίζεστε διαφορετικά. Άγχος Είναι φυσικό να αγχώνεστε περισσότερο από άλλους ανθρώπους λόγω της ΔΕΠΥ. Όταν από αφηρημάδα σας ξεφεύγουν πράγματα, χάνετε σημαντικά...

Περισσότερα...

Κριτήρια ΔΕΠΥ στους Ενήλικες: Μήπως έχω …

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΔΕΠΥ συναντάται στο 4% περίπου των ενηλίκων. Αν αυτό το ερώτημα προκύπτει στην ενήλικη ζωή, σημαίνει ότι δεν πήρες διάγνωση όταν έπρεπε. Το πιθανότερο, επομένως, είναι ότι πέρασες μια δύσκολη παιδική ηλικία, έχοντας παράλληλα δεχθεί αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε σχέση με τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά σου. Διερεύνησέ το. Ανάτρεξε στα παρακάτω χαρακτηριστικά. Αν αρκετά απ' αυτά...

Περισσότερα...

Είναι ΔΕΠΥ ή Εμμηνόπαυση;

Έχετε μια κάποια ηλικία και ξαφνικά η μνήμη σας παρουσιάζει τόσα πολλά κενά, που, όπως λένε οι ειδικοί, « ο εγκέφαλος σας γίνεται σαν Eλβετικό τυρί». Χάνετε πράγματα, βυθίζεστε στις σκέψεις σας, σας διασπά ακόμη και ο χτύπος της καρδιάς σας! Γυναίκες με διαγνωσμένη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) πανικοβάλλονται κάποιες φορές και ανησυχούν για την επιδείνωση των συμπτωμάτων...

Περισσότερα...

Είμαι ενήλικος και υποψιάζομαι ότι έχω Δ…

Η ΔΕΠΥ είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία ξεκινάει στην παιδική ηλικία αλλά δεν τελειώνει με την ενηλικίωση. Περίπου 70% των παιδιών με ΔΕΠΥ πληρούν τα κριτήρια στην εφηβεία και 66% πληρούν τα κριτήρια στην ενήλικο ζωή. Καθώς η ΔΕΠΥ είναι μια κληρονομική διαταραχή, είναι πολύ πιθανό γονείς παιδιών που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ να έχουν και οι ίδιοι ΔΕΠΥ, αλλά...

Περισσότερα...

Τα μυστικά ενός εγκέφαλου με ΔΕΠΥ

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτσι νευρολογικά εξοπλισμένοι, ώστε να μπορούν να καθορίσουν τι είναι σημαντικό και να κινητοποιηθούν για να το κάνουν, ακόμη κι αν το θέμα δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υπάρχουμε όμως κι εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε Διάσπαση Προσοχής. Η ΔΕΠΥ είναι μια συγκεχυμένη, αντιφατική, ασυνεπής και απογοητευτική κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να συντρίψει τους ανθρώπους που ζουν με...

Περισσότερα...

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε...

“Πως τα καταφέρνουν οι άλλοι και είναι τόσο οργανωμένοι; Οργανωμένοι με το χρόνο τους, οργανωμένοι με τα πράγματά τους… Εγώ είμαι συνέχεια στο τρέξιμο, δεν τελειώνω τίποτα (δεν αρχίζω και με κάτι σημαντικό εδώ που τα λέμε), χάνω συνέχεια προθεσμίες, ραντεβού και πράγματα και συχνά τελειώνει η μέρα μου και είμαι εξουθενωμένος, χωρίς να έχω καταφέρει τίποτα από αυτά που...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως αντιμετωπίζε…

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ζωή είναι πιο δύσκολη με τη Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μιας από τις «πιο συχνές νευροβιολογικές διαταραχές που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την πρόσφατη διάλεξή του, στην Αθήνα, ο Dr. Ari Tuckman με θέμα τη ΅ΔΕΠΥ στους ενήλικες και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί΅. Σας μεταφέρουμε ορισμένα σημαντικά σημεία της...

Περισσότερα...

Στυλοβάτης υπό κατάρρευση

Διπλή βάρδια στο τιμόνι... Η εκτελεστική γυναίκα... Στρατηγός και διαχειριστής με το ζόρι... Στο τιμόνι χωρίς φρένα... Σύντροφοι σε υπερωρία...   Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που θα μπορούσαν να περιγράψουν το πώς νιώθει το ταίρι ενός ατόμου με ΔΕΠΥ. Σαν ο σύντροφός του να αδιαφορεί για αυτόν, σαν να μη τον σκέφτεται, ή απλά σαν να είναι τελικά ένα χαζό, τεμπέλικο ή εγωκεντρικό...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια