fbpx

Βιταμίνες, Μέταλλα & Βότανα: πόσο ωφελούν τη ΔΕΠΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και βότανα παρέχουν ιδιαίτερα οφέλη για τη ΔΕΠΥ και μπορεί επίσης να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

Ωμέγα-3 λιπαρά 
Από τα πιο μελετημένα συμπληρώματα, τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην υπερκινητικότητα, τη συγκέντρωση και τον παρορμητισμό.

Ψευδάργυρος 
Αυτό το μέταλλο δεν έχει ερευνηθεί τόσο όσο τα ωμέγα-3 και το σίδηρο, αλλά υπάρχουν κάποια θετικά αποτελέσματα. Μία μελέτη έδειξε ότι η λήψη ψευδαργύρου μαζί με διεγέρτη προκαλούσε σχεδόν 40% μείωση της ποσότητας του φαρμάκου που απαιτείται για να λειτουργήσει στα βέλτιστα επίπεδα. Τα επίπεδα ψευδαργύρου μπορούν να μετρηθούν στο αίμα, αλλά είναι ασφαλές να δώσετε 20-25 mg του ψευδαργύρου καθημερινά στο παιδί σας χωρίς πρώτα να κάνετε μια εξέταση αίματος.

Βιταμίνη D 
Πολλά παιδιά έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Νεότερη έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τα παιδιά χωρίς ΔΕΠΥ. Μία μελέτη έδειξε ότι οι μητέρες των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν χαμηλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν παιδιά με ΔΕΠΥ. Ακόμα δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι η χορήγηση βιταμίνης D σε παιδιά με ΔΕΠΥ βελτιώνει τα συμπτώματά τους. Παρ 'όλα αυτά, θα ελέγξω τα επίπεδα βιταμίνης D και θα τα συμπληρώσω αν τα επίπεδα είναι χαμηλά.

Σίδηρος 
Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα στα παιδιά με ΔΕΠΥ. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου και ότι η θεραπεία με συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της διαταραχής.
Πριν όμως δώσετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου στο παιδί σας, είναι σημαντικό να μετρήσετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα του. Οι συνηθισμένες εξετάσεις στα παιδιά μετρούν την αιμοσφαιρίνη και τον αιματοκρίτη - τα επίπεδα σιδήρου στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Επειδή αυτές είναι συνήθως φυσιολογικές σε παιδιά με ΔΕΠΥ προτείνω στους γιατρούς να ελέγχουν και το επίπεδο φερριτίνης, το οποίο μετρά τον κυκλοφορούντα σίδηρο. Αυτό συχνά είναι χαμηλό ή στα όρια, στα παιδιά με ΔΕΠΥ. Μία μελέτη έδειξε ότι το μέσο επίπεδο φερριτίνης στα παιδιά με ΔΕΠΥ ήταν 22 σε σύγκριση με τα 44 στα παιδιά χωρίς ΔΕΠΥ.

Πολυβιταμίνη 
Είναι σημαντικό τα παιδιά με ΔΕΠΥ να έχουν επαρκή ποσότητα ενός ευρέος φάσματος βιταμινών και μετάλλων. Βέβαια μέχρι πρόσφατα υπάρχει ελάχιστη έρευνα που υποδηλώνει ότι η λήψη πολυβιταμινών βοηθάει στη ΔΕΠΥ.

Μαγνήσιο 
Αυτό το μέταλλο δεν θα βελτιώσει άμεσα την προσοχή, αλλά μπορεί να ηρεμήσει την υπερκινητικότητα, την ταραχή ή την αϋπνία στη ΔΕΠΥ, που σίγουρα επηρεάζουν την προσοχή. Το μαγνήσιο είναι χρήσιμο και για τα παιδιά που έχουν το «rebound effect» όταν φεύγει το διεγερτικό φάρμακο από το σύστημά τους. Ένα παιδί μπορεί να πάρει με ασφάλεια 100-300 mg μαγνησίου δύο φορές την ημέρα.

Ginkgo Biloba 
Αυτό το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας για χιλιάδες χρόνια. Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι χρήσιμη σε παιδιά με ΔΕΠΥ. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε την προσθήκη του ginkgo σε ένα διεγέρτη που τα παιδιά λάμβαναν ήδη. Εκείνοι που έλαβαν το ginkgo είχαν 35% υψηλότερο ποσοστό βελτίωσης όσον αφορά τη προσοχή. Δεν είχε επίδραση στην υπερκινητικότητα ή την παρορμητικότητα. Χρησιμοποιώ 60 mg, δύο φορές την ημέρα, για παιδιά.

Σε ελεύθερη απόδοση από το
10 Vitamins and Minerals Recommended for Children with ADHD, Sandy Newmark, M.D.
https://www.additudemag.com/vitamins-minerals-adhd-treatme.../ 

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τη Δ…

Ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη διατροφή για τη ΔΕΠΥ, πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι ορισμένες δίαιτες, τρόφιμα και διαιτητικά προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Διάφορα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης. Επομένως, ορισμένες επιλογές μπορεί να είναι καλύτερες για άτομα με ΔΕΠΥ.Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι μετά από συγκεκριμένες διατροφές - όπως η δίαιτα εξάλειψης, η διατροφή Few...

Περισσότερα...

Βιταμίνες, Μέταλλα & Βότανα: πόσο ωφ…

Ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και βότανα παρέχουν ιδιαίτερα οφέλη για τη ΔΕΠΥ και μπορεί επίσης να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Ωμέγα-3 λιπαρά Από τα πιο μελετημένα συμπληρώματα, τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην υπερκινητικότητα, τη συγκέντρωση και τον παρορμητισμό. Ψευδάργυρος Αυτό το μέταλλο δεν έχει ερευνηθεί τόσο όσο τα ωμέγα-3 και το σίδηρο, αλλά υπάρχουν κάποια θετικά αποτελέσματα. Μία μελέτη έδειξε ότι η λήψη...

Περισσότερα...

ΔΕΠΥ σε παιδιά κι ενήλικες. Πως μπορεί ν…

Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε οργανική διαταραχή, έτσι και στην ΔΕΠ-Υ, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να συντελέσει, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, στη διαχείρισή της, λειτουργώντας παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή. Μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών δείχνουν τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ τροφής και εγκεφαλικών λειτουργιών, κάνοντας φανερή την ανάγκη για βαθύτερη γνώση και εφαρμογή της κατάλληλης διατροφής στην καθημερινότητα. Κληρονομικότητα...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια