fbpx

ΔΕΠΥ σε Γυναίκες και Κορίτσια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

ADHD GIRLS WOMEN

Ποιος/ποια αποκτά ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο. Εκτιμάται πως μεταξύ 5% και 11% των παιδιών έχουν ΔΕΠΥ. Και πολλά από αυτά είναι κορίτσια. Κάποια παιδιά το ξεπερνάνε μεγαλώνοντας, αλλά πάνω από τα 3/4 των ανθρώπων που είχαν ΔΕΠΥ στην παιδική τους ηλικία θα συνεχίσουν να έχουν και ως ενήλικες.

Τα στατιστικά είναι παραπλανητικά

Τα αγόρια διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ τουλάχιστον δύο φορές πιο συχνά από ότι τα κορίτσια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι περισσότερα αγόρια έχουν ΔΕΠΥ. Κάποιοι ειδικοί δηλώνουν πως τα κορίτσια δεν διαγιγνώσκονται τόσο συχνά, επειδή τα συμπτώματά τους είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Λιγότερα δεδομένα για επεξεργασία

Η έρευνα που γίνεται για τη ΔΕΠΥ στις γυναίκες είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με τους άντρες, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε λιγότερα για το πώς επηρεάζει τις γυναίκες. Η ΔΕΠΥ πάντοτε αρχίζει στην παιδική ηλικία αλλά πολλές γυναίκες δεν το ανακαλύπτουν μέχρι να ενηλικιωθούν.

Η ΔΕΠΥ μπορεί να διαφέρει στις γυναίκες

Υπάρχουν τρεις υπότυποι της ΔΕΠΥ: ο πρώτος με κύριο σύμπτωμα την απροσεξία, ο δεύτερος με την υπερκινητικότητα/παρόρμηση και ο συνδυαστικός με συμπτώματα από τους δύο προηγούμενους. Η ΔΕΠΥ με κύριο σύμπτωμα την απροσεξία είναι πιο συχνή στα κορίτσια και συνήθως διαφεύγει την προσοχή των δασκάλων και των γονέων.

Πώς μπορεί να εμφανιστεί

Κοινά συμπτώματα του υπότυπου της ΔΕΠΥ με απροσεξία συμπεριλαμβάνουν:

  • Έλλειψη εστίασης, προβλήματα ακρόασης και προσοχής
  • Εύκολη απόσπαση προσοχής, αποδιοργάνωση και το να ξεχνάς ή να χάνεις πράγματα συχνά
  • Δυσκολία στην παρακολούθηση
  • Λάθη απροσεξίας

Η επίδραση της ΔΕΠΥ

Όπως και τα αγόρια, τα κορίτσια με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται στο σχολείο, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να μπλέξουν εξαιτίας της συμπεριφοράς τους. Τα κορίτσια με ΔΕΠΥ συχνά χαρακτηρίζονται ονειροπόλες και μπορεί να δυσκολεύονται στην κοινωνικοποίησή τους. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τον γιατρό, ώστε να μην παραβλεφθεί κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας μαθησιακής δυσκολίας, όπως η δυσλεξία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Για τις ενήλικες γυναίκες η ΔΕΠΥ μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον έλεγχο της δουλειάς τους και στη διαχείριση του στρες της καθημερινής ζωής. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύονται στον έλεγχο των οικονομικών τους, στη διεκπεραίωση των δουλειών του σπιτιού και στη φροντίδα των παιδιών.

Ένα συναισθηματικό αντίτιμο

Τα κορίτσια με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να ρίξουν το φταίξιμο στον εαυτό τους, όταν δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν κάποιο έργο σε σχέση με τα αγόρια. Το να έχεις ΔΕΠΥ μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την αντίληψη κοινωνικών σημαδιών, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλειες σε κάποια κορίτσια ή μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να κάνουν φίλους/-ες.

Αυτό πιθανόν να τις κάνει επιρρεπείς στην κατάθλιψη, το άγχος και τις διατροφικές διαταραχές. Τα κορίτσια με ΔΕΠΥ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανορεξία ή βουλιμία από ότι τα κορίτσια χωρίς ΔΕΠΥ.

Μην το αγνοήσεις

Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή θεραπεία. Φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες συμπεριφοράς μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση της ΔΕΠΥ.

Αν εντοπίσεις σημάδια του προβλήματος, απευθύνσου σε έναν γιατρό. Οι δάσκαλοι δεν συστήνουν εξετάσεις για ΔΕΠΥ σε κορίτσια όσο συχνά όσο σε αγόρια. Αν ο δάσκαλος αναφερθεί στην κόρη σας, πάρτε τον στα σοβαρά. Αν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ, δεν πρόκειται να του περάσει.

Φάρμακα και ορμόνες

Τα συμπτώματα μπορούν να μεταβληθούν με τον καιρό εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών. Οι ορμονικές αλλαγές – στη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, μιας εγκυμοσύνης ή ακόμα και μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση – επηρεάζουν την αποδοτικότητα των φαρμάκων και τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλλαγή των συμπτωμάτων, συνίσταται η επίσκεψη σε γιατρό, ο οποίος θα προσαρμόσει κατάλληλα την φαρμακευτική αγωγή του πάσχοντα.

Η ζωή με ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ μπορεί να είναι πρόκληση αλλά είναι μία κατάσταση που τα παιδιά όπως και οι ενήλικες μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται. Παρότι δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία, όσοι λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και απολαμβάνουν μια χαρούμενη και ικανοποιημένη ζωή.

Πηγή

Απόδοση: Πάντου Κέλλυ, Φοιτήτρια Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ.

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια