fbpx

Η ΔΕΠΥ δεν είναι διαταραχή της συμπεριφοράς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ο Κλινικός ψυχολόγος Thomas Brown, Ph.D. εξηγεί γιατί οι μεσήλικες γυναίκες ξαφνικά αναπτύσσουν ΔΕΠΥ, γιατί η απεικόνιση του εγκεφάλου είναι άχρηστη για τη διάγνωση της κατάστασης και γιατί πολλοί γιατροί απλά δεν κατανοούν το έλλειμμα προσοχής.

Diagnose Women Interview AnswerMan Article 6821 6821 brain-plastic-3

Ο Thomas Brown, Ph.D., βλέπει τη ΔΕΠΥ από όλες τις πλευρές: ως ερευνητής, ως δάσκαλος σε ιατρική σχολή και ως ψυχολόγος βοηθώντας τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να διεκδικήσουν τη ζωή τους. Είναι κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, & γράφει επίσης βιβλία για την ΔΕΠΥ.

Η έρευνα του Brown στον εγκέφαλο έχει θέσει ένα νέο μοντέλο για την ΔΕΠΥ. "Το παλαιό μοντέλο σκέφτεται την ΔΕΠΥ ως διαταραχή συμπεριφοράς", λέει. "Αλλά πολλά άτομα με ΔΕΠΥ που δεν είχαν ποτέ σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς. δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε απαραίτητα καθήκοντα και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τη μνήμη εργασίας. "

Η ΔΕΠΥ είναι μια γνωστική διαταραχή, λέει ο Thomas Brown, Ph.D., μια αναπτυξιακή βλάβη των εκτελεστικών λειτουργιών (EFs) - το σύστημα αυτοδιαχείρισης του εγκεφάλου.

1) Η θεωρία σας για τη δυσλειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας έχει γίνει γνωστή στους οικογενειακούς γιατρούς που κάνουν διαγνώσεις και συνταγογραφούν φάρμακα;

Πολύ, πολύ αργά. Πολλοί γιατροί εξακολουθούν να σκέφτονται για την ΔΕΠΥ με τον παλαιό τρόπο - ως πρόβλημα συμπεριφοράς που συνοδεύεται από δυσκολία στην προσοχή. Δεν καταλαβαίνουν ότι η "εκτελεστική λειτουργία" είναι πραγματικά μια ευρεία ομπρέλα. Όταν οι ασθενείς ακούν τα συμπτώματα που συνδέονται με την αποτυχία της EF - δυσκολεύονται να οργανωθούν ή να ξεκινήσουν εργασίες, να διατηρήσουν την προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, να συγκρατήσουν αντί να πηδήξουν παρορμητικά σε πράγματα, να θυμηθούν αυτά που μόλις διαβάστηκαν ή ακούστηκαν, - Θα πουν, "Ναι, ναι, ναι, εγώ είμαι."
Μεγάλο μέρος της δυσλειτουργίας εκτελεστικής λειτουργίας υπερβαίνει τα διαγνωστικά κριτήρια για την ΔΕΠΥ που υπάρχουν στο εγχειρίδιο DSM-IV.

2) Οι γιατροί εκπαιδεύονται αρκετά για την ΔΕΠΥ;

Διδάσκω στην ιατρική σχολή και αν οι γιατροί παρακολουθήσουν μια ώρα διάλεξης για τη ΔΕΠΥ, αυτό είναι πολύ. Υπάρχουν άτομα με ΔΕΠΥ που υποφέρουν από το γεγονός ότι ο γιατρός τους δεν έχει την κατάρτιση ή την εμπειρία να αναγνωρίσει ΔΕΠΥ ή συννοσηρότητα όταν τη δει - ή να είναι αρκετά ικανός να ορίσει την απαραίτητη προσαρμογή στο φάρμακο για να το κάνει αποτελεσματικό.

3) Ποιες αλλαγές έχει το DSM-V, που αναδιατυπώνει τις αιτίες ή τη θεραπεία της ΔΕΠΥ;

Το DSM-V έχει κάποιες αλλαγές στα κριτήρια ηλικίας έναρξης. Για πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα ΔΕΠΥ είναι αόρατα μέχρι και μετά - μερικές φορές πολύ μετά - την ηλικία των επτά. Δεν είναι εμφανή τα συμπτώματα μέχρι την εφηβεία, όταν τα παιδιά είναι πιο προκλητικά στο γυμνάσιο ή στο κολέγιο ή στην ενηλικίωση. Ομολογώ με το να αποκτήσω ένα EKG. Όταν ένας ασθενής βρίσκεται στο ιατρείο, υπάρχει ένα τέλειο καθαρό ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αλλά όταν το άτομο φτυαρίζει χιόνι ή παίζει ένα γρήγορο παιχνίδι μπάσκετ, μπορεί να δείτε μια απόφραξη στις αρτηρίες του. Οι δυσλειτουργίες EF που είναι χαρακτηριστικές της ΔΕΠΥ, ιδιαίτερα για τα έξυπνα άτομα που δεν έχουν προβλήματα ελέγχου συμπεριφοράς, δεν είναι εμφανή μέχρι το γυμνάσιο ή αργότερα.

4) Μπορεί ένας γιατρός να διαγνώσει ΔΕΠΥ σε 15 λεπτά; Και εάν ένας ενήλικας ή ένα παιδί λάβει μια γρήγορη διάγνωση για ΔΕΠΥ, θα είσαστε ύποπτος για τον γιατρό;

Δεν μπορώ να διαγνώσω ΔΕΠΥ σε 15 λεπτά. Εάν ένας γιατρός μιλήσει μαζί σας για 15 λεπτά και πιάσει το συνταγολόγιο, θα πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις. Συνήθως περνώ δυο ώρες με τους ασθενείς μου στην αρχική συνέντευξη. Κάνω πολλές ερωτήσεις και ακούω προσεκτικά τις απαντήσεις. Παίρνω μια λεπτομερή ιστορία, αλλά το κάνω με ημι-δομημένο τρόπο. Επιπλέον, δεν είναι μόνο θέμα αναζήτησης η ΔΕΠΥ. Είναι σημαντικό να εξετάζετε τα συνωστισμένα προβλήματα - επειδή η συνύπαρξη συννοσηρότητας και ΔΕΠΥ είναι αρκετά υψηλή. Το πρόβλημα με το σύστημα υγείας είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αποδίδουν στους παιδίατρους μόνο 15 λεπτά.

5) Μερικοί ασθενείς ρωτούν, ακόμα και ζητούν, από το γιατρό να κάνει απεικόνιση του εγκεφάλου για να κάνει τη διάγνωση. Ποιος είναι ο ρόλος της διαδικασίας αυτής στη διάγνωση;

Κανένας. Η ΔΕΠΥ δεν αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα στον εγκέφαλο. Πρόκειται κυρίως για ένα χημικό πρόβλημα. Υπάρχουν σίγουρα ορισμένες διαρθρωτικές διαφορές που δείχνει η απεικόνιση του εγκεφάλου - αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι λίγο μικρότερο από το κανονικό και αυτό το μέρος είναι λίγο μεγαλύτερο. Η απεικόνιση του εγκεφάλου είναι ένα στιγμιότυπο της δομής του εγκεφάλου που λαμβάνεται σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και δεν σας λέει τίποτα για το αν ο ασθενής έχει ΔΕΠΥ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που ο ασθενής λειτουργεί σε διάφορες καταστάσεις σε διάφορες ώρες της ημέρας, υπό διαφορετικές συνθήκες.

6) Είμαστε πιο κοντά στην ανακάλυψη των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την ΔΕΠΥ;

Έχουν γίνει πολλές έρευνες και υπάρχουν κάποια υποψήφια γονίδια, αλλά τίποτα δεν είναι τελικό. Όσο περισσότερες ενδείξεις έχουμε, τόσο πιο σαφές φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα ή δύο ή τρία γονίδια υπεύθυνα για τη ΔΕΠΥ. Υπάρχει μια ολόκληρη δέσμη γονιδίων, καθένα από τα οποία ελέγχει μερικά από τα συμπτώματα.

7) Οι αναγνώστες συχνά ρωτούν αν η ΔΕΠΥ μπορεί να προκαλέσει άνοια ή Αλτσχάιμερ. Μπορεί?

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Με τη ΔΕΠΥ, έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με τη χημική δυναμική της απελευθέρωσης ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης στις συνάψεις του εγκεφάλου. Με το Αλτσχάιμερ, η καλωδίωση του εγκεφάλου καταστρέφεται από μια παχιά ουσία που συσσωρεύεται στους νευρώνες.

8) Δεν χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τους ενήλικες και την ΔΕΠΥ;

Οι μελέτες για τους ενήλικες γίνονται σταδιακά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να προχωρήσουμε. Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις μεμονωμένες παραλλαγές της ΔΕΠΥ στους ενήλικες. Μερικοί ενήλικες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στο σχολείο, αλλά μόλις βγουν από το σχολείο, είναι σε θέση να ειδικεύονται σε κάτι στο οποίο είναι καλοί ή να αναλάβουν δουλειά, όπου τους βοηθά ένας γραμματέας, και πάνε καλά. Άλλοι ενήλικες διαχειρίζονται τα του σχολείου, αλλά δεν τα καταφέρνουν καλά στην εργασία ή τη διαχείριση ενός νοικοκυριού. Αρχίζουμε να εντοπίζουμε τους τομείς της βλάβης και να αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι δυσκολίες με τις Εκτελεστικές Λειτουργίες δεν επηρεάζουν μόνο τα άτομα με ακαδημαϊκά καθήκοντα αλλά και την ικανότητά τους να διατηρούν κοινωνικές σχέσεις και να διαχειρίζονται συναισθήματα.

Δυστυχώς, το DSM-IV δεν λέει τίποτα για αυτό το συναισθηματικό συστατικό ως μέρος του συνδρόμου ΔΕΠΥ. Ωστόσο, είναι σαφές από την έρευνα ότι ο συναισθηματικός έλεγχος αποτελεί μέρος της βλάβης των Εκτελεστικών Λειτουργιών. Μερικοί ενήλικες με ΔΕΠΥ αντιδρούν υπερβολικά σε κάτι που είναι ασήμαντο ή χάνουν σε καταστάσεις όπου δεν μπορούν να το χάσουν. Αυτές οι υπερβολικές αντιδράσεις μπορούν να στείλουν ζωές, σχέσεις και σταδιοδρομίες σε ελεύθερη πτώση.

9) Οι γυναίκες και η ΔΕΠΥ - ποια είναι τα πιο πρόσφατα σχετικά ευρήματα;

Βλέπω τις γυναίκες - επιτυχημένες και έξυπνες - που έρχονται στο γραφείο μου και λένε, "Φοβάμαι ότι έχω Αλτσχάιμερ και με φοβίζει πολύ. Έχω πρόβλημα να θυμάμαι λέξεις που στο παρελθόν έβρισκα εύκολα. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ όπως έκανα». Προχωρώ στην αξιολόγηση και έχουν σύνδρομο ΔΕΠΥ, αλλά δεν έχουν ιστορικό αυτών των δυσκολιών πριν από την εμμηνόπαυση. Είναι όμως λογικό, επειδή το οιστρογόνο είναι ένας από τους κύριους ρυθμιστές για την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Καθώς το επίπεδο των οιστρογόνων πέφτει, όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση, το αποτέλεσμα - για μερικές γυναίκες - μοιάζει πάρα πολύ σαν τη ΔΕΠΥ.

10) Οι μελέτες σας δείχνουν ότι οι ΔΕΠΥστες συχνά έχουν υψηλή νοημοσύνη, αλλά δεν πηγαίνουν καλά στο σχολείο ή τη ζωή. Γιατί;

Η κοινή σοφία ήταν ότι αν έχετε ΔΕΠΥ, δεν είστε έξυπνοι και εάν είστε έξυπνοι, δεν μπορείτε να έχετε ΔΕΠΥ. Ανοησίες. Έκανα μελέτη σε 157 ενήλικες με IQs 120 ή παραπάνω, το 9% του πληθυσμού. Όλοι αυτοί πληρούσαν πλήρως τα διαγνωστικά κριτήρια για ΔΕΠΥ, και όλοι είχαν σημαντική εξασθένιση στη μνήμη εργασίας και την ταχύτητα επεξεργασίας. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν αναγνωρίστηκαν ως έχοντες προβλήματα ΔΕΠΥ μέχρι που ήταν ενήλικες. Πέρασαν πολλά και συχνά αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο σχολείο πριν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Όλοι τους απογοητεύτηκαν και τα είχαν εγκαταλείψει. Αν είχαν διαγνωστεί νωρίτερα ή είχαν βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου υποστηρίζονταν για τα δυνατά τους σημεία και βοηθούσαν να αναγνωρίσουν τους περιορισμούς τους, η αυτοεκτίμηση τους θα αυξανόταν. Πολλοί άνθρωποι καταρρέουν τόσο συχνά που αναπτύσσουν άμυνες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά στη ζωή ενός ανθρώπου.

 

Πηγή:www.additudemag.com  Απόδοση στα Ελληνικά: Χριστίνα Γεωργιάδου

ΔΕΠ-Υ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Στρατηγικές και Πρακτικές Διδασκαλίας   Η Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.) μετέφρασε οδηγό του Υπουργείου Παιδείας των Η.Π.Α για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθητές με ΔΕΠ-Υ. Τη μετάφραση-προσαρμογή στα ελληνικά επιμελήθηκε η κ Μαρία (Μαριάννα) Βενιεράκη, MSc Ψυχολόγος, Ταμίας της Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.Την Επιστημονική Επιμέλεια της μετάφρασης-προσαρμογής είχε η κ Αναστασία Κουμούλα, PhD Παιδοψυχίατρος, Πρόεδρος...

Περισσότερα...

Πως να διαχειριστείτε μια σχολική τάξη;

  Ένας εκπαιδευτικός, που θέλει να διαχειριστεί σωστά και αποτελεσματικά την τάξη, στην οποία διδάσκει, πρέπει πρώτα απ’ όλα να λάβει υπόψη τις εκπαιδευτικές αλλά και τις ψυχολογικές ανάγκες των μαθητών. Οι κανόνες της τάξης, αλλά και το πρόγραμμα των μαθημάτων πρέπει να είναι γνωστά σε όλους και να ακολουθούνται όσο πιο πιστά γίνεται. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι ενήμεροι για...

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών με ΔΕΠΥ

Καλή χρονιά, με ευχές από όλους μας. Κάθε αρχή και καλύτερη! Με νέα ελπιδοφόρα σχέδια, ιδέες και λύσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων που απευθύνονται στο σωματείο. Η ανάπαυλα των διακοπών δίνει χώρο και χρόνο για σκέψη και ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Η εμπειρία του περασμένου έτους μας έφερε κοντά σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που ζητούν βοήθεια προκειμένου να διαχειριστούν τη...

Περισσότερα...

Οδηγός για ενδοσχολικές / προαγωγικές εξ…

  Η παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής Μαρία Γιγουρτάκη, Συντονίστρια ΕAE & Ενταξιακής Εκπαίδευσης - ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης εξέδωσε τον Οδηγό για τις ενδοσχολικές και προαγωγικές εξετάσεις μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες / Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία, που ακολουθεί.   Οδηγίες – επισημάνσεις προς τους εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής για την εξέταση μαθητών με Αναπηρία/ Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες / Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στις προαγωγικές...

Περισσότερα...

Εργασίες για την Ανάγνωση

Οι μαθητές συχνά δυσκολεύονται στις εργασίες ανάγνωσης, όχι επειδή δεν μπορούν να διαβάσουν το κείμενο, αλλά επειδή δυσκολεύονται στην κατανόηση. Ανάλογα με την τάξη στην οποία βρίσκονται μπορεί να δυσκολεύονται να ανακαλέσουν γράμματα, λέξεις ή την συνοχή των γεγονότων ενός κειμένου. Η ανάγνωση μπορεί επίσης να γίνει μία βαρετή και δίχως νόημα εργασία για μαθητές με ΔΕΠΥ, όταν αυτοί δεν...

Περισσότερα...

Εργασίες στα Μαθηματικά

Οι μαθητές με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται στις εργασίες των μαθηματικών, επειδή ενσωματώνουν δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής και επιπλέον, εξετάζουν μαθηματικές έννοιες βασισμένες σε προηγούμενη γνώση. Οι μαθητές πρέπει να θυμούνται και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν μάθει στο παρελθόν. Πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να ανακαλέσουν βασικές μαθηματικές πράξεις - πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Παρακάτω αναφέρονται μερικές διευκολύνσεις που μπορείτε...

Περισσότερα...

Γραπτές Εργασίες για μαθητές με ΔΕΠΥ

Οι μαθητές με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται με τη λεπτή κινητικότητα και έτσι η διαδικασία της γραφής γίνεται δύσκολη. Οι μικρότεροι μαθητές μπορεί να δυσκολεύονται να κρατήσουν το μολύβι σωστά και να γράψουν γράμματα, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορεί να έχουν κακό γραφικό χαρακτήρα. Επίσης, οι μαθητές μπορεί να βρουν τη γραφή ιδιαίτερα δύσκολη, όταν εστιάζουν στο να ανακαλέσουν πληροφορίες και...

Περισσότερα...

Διευκολύνσεις στις εργασίες μαθητών με Δ…

Η ΔΕΠΥ επηρεάζει τον εγκέφαλο, οπότε τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν διαφορετικούς τρόπους εκμάθησης, συγκράτησης πληροφοριών και εκδήλωσης των γνώσεων τους. Πολλοί μαθητές με ΔΕΠΥ έχουν αποδίδουν καλύτερα σε εργασίες αν τους δοθούν ορισμένες διευκολύνσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τροποποιήσεις έτσι ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν το εκπαιδευτικό υλικό με έναν τρόπο πιο αποδοτικό για τους ίδιους, ή...

Περισσότερα...

Συμβουλές για Εκπαιδευτικούς

Βοηθώντας μαθητές με ΔΕΠ-Υ μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας Η αποτελεσματική ακαδημαϊκή διδασκαλία βοηθάει τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να πετύχουν. Καθώς σχεδιάζετε και διεξάγετε τα μαθήματά σας, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες τεχνικές στις διάφορες θεματικές ενότητες και εκπαιδευτικές βαθμίδες, για να βελτιώσετε την εμπειρία μάθησης για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ. Ξεκινώντας το μάθημα Οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ μαθαίνουν καλύτερα όταν ακολουθείται μια συγκεκριμένη δομή καθ’...

Περισσότερα...

Οδηγίες για την εξ αποστάσεως Εξέταση …

Το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ δημιούργησε οδηγό για την εξ αποστάσεως εξέταση φοιτητών με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, λόγω αναστολής λειτουργίας των δια ζώσης ακαδημαϊκών δράσεων για λόγους πρόληψης κατά την περίοδο της πανδημίας.   Για την διευκόλυνση των Φοιτητών με Αναπηρία ή /και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, μπορείτε να υιοθετήσετε...

Περισσότερα...

Stand Up Chemistry για παιδιά με μαθησια…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΑΜΚΕ Θεατρόνιο και το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας ADHD Hellas επιλέχθηκαν για την εκστρατεία #BrainLifeGoals, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Νευρολογικών Παθήσεων [EFNA–European Federation of Neurological Associations]. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals της EFNA έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας για τη διαφορετική λειτουργία των εγκεφάλων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες όπως η Διαταραχή...

Περισσότερα...

Το παγόβουνο της ΔΕΠΥ των Chris A. Zeigl…

Μια αφίσα για το σχολείο Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε δάσκαλος για την ΔΕΠΥ  Η ΔΕΠΥ μπορεί να συγκριθεί με ένα παγόβουνο΄ τα περισσότερα από τα προβλήματα είναι κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια και μόνο η αιχμή του προβλήματος είναι ορατή! Συνήθως, οι δάσκαλοι και οι γονείς βλέπουν πρώτα την προφανή άκρη: τα προβλήματα των παιδιών, όπως να μην κάνουν σχολικές εργασίες...

Περισσότερα...

Σύστημα διασφάλισης της ποιότητας εκπαίδ…

Πώς μπορεί ένα σχολείο να γίνει πιο φιλικό προς μαθητές με ΔΕΠ-Υ; Αυτοαξιολόγηση και πρακτικές συμβουλές βασισμένες στην ευρωπαϊκή εμπειρία.   Η μη κερδοσκοπική εταιρεία SciFY - Επιστήμη Για Σένα (www.scify.org) μαζί με 7 εκπαιδευτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη ανέπτυξαν ένα Δωρεάν σύστημα διασφάλισης της ποιότητας εκπαίδευσης μαθητών με ΔΕΠ-Υ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Q4ADHD. Το project “Διασφάλιση ποιότητας σε Επαγγελματική...

Περισσότερα...

Γνώσεις εκπαιδευτικών για τη ΔΕΠΥ

Το σχολικό σύστημα αποτελεί τη κύρια πηγή πληροφόρησης για τους γονείς των παιδιών με ΔΕΠ-Υ και οι δάσκαλοι παίζουν σπουδαίο ρόλο τόσο στην αξιολόγηση της σοβαρότητας των προβλημάτων στον τομέα της συμπεριφοράς και της μάθησης όσο και στην υποστήριξη των παιδιών στην τάξη. Οι μελέτες, διεθνώς, που ερευνούν τις γνώσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τη διαταραχή έχουν δείξει την ανάγκη για...

Περισσότερα...

Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα γι…

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων εξέδωσε οδηγό εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος (ΕΕΠ) για μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας. Τον οδηγό επιμελήθηκε ο ειδικός παιδαγωγός Χρήστος Σκαλούμπακας με τη συμβολή της παιδοψυχιάτρου Τέρψιχόρης Κόρπα. Τον πλήρη οδηγό θα βρείτε εδώ. Ακολουθούν τα περιεχόμενα. 1η Θεματική ενότητα: Κατανοώντας τη ΔΕΠΥ – Τι είναι η ΔΕΠΥ; Συμπτώματα ΔΕΠΥ κατά τη...

Περισσότερα...

Οδηγός Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Π…

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων δημιούργησε τον οδηγό για το σχεδιασμό Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος για μαθητές με προβλήματα συμπεριφοράς. Κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά και με ποιό τρόπο μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή τους. Τον οδηγό επιμελήθηκε ο...

Περισσότερα...

Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις ΔΕΠΥ…

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων "Π.& Α. Κυριακού" οργανώνει το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»Η 5η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα. Το πρόγραμμα της 5ης συνάντησης...

Περισσότερα...

Γιορτές με ευχάριστες δραστηριότητες στα…

Μπορούμε να «παίξουμε» αγγλικά στις γιορτές; Τα φώτα και η  λάμψη των γιορτών κάνουν τα περισσότερα παιδιά την περίοδο αυτή, να μη θέλουν με τίποτα να διαβάζουν παρά μόνο να παίζουν. Μπορούμε να παίξουμε και να μεταμορφώσουμε μαγικά τρία γιορτινά έθιμα των Χριστουγέννων, σε ενισχυτικά μέσα εκμάθησης των αγγλικών για παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής. Έτσι και αλλιώς ο Άγιος...

Περισσότερα...

Τρόποι για να ξεκλειδώσετε τον μαθητή με…

Στη συνέχεια παρουσιάζονται 30 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήστε ένα παιδί με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας): 1. Οι μαθητές με ΔΕΠΥ έχουν ανάγκη από οργάνωση και δομή. Το περιβάλλον τους, τόσο το σχολικό όσο και το οικογενειακό, πρέπει να δομεί εξωτερικά αυτό που δεν μπορούν τα ίδια τα παιδιά να δομήσουν εσωτερικά. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να...

Περισσότερα...

Γράμμα μητέρας εφήβου προς σχολείο

Η παρακάτω επιστολή είναι πραγματική και μας παραδόθηκε από μητέρα εφήβου που έχει διαγνωσθεί με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας. Προς τους καθηγητές του Κωστή (Τάξη Β Λυκείου) Αγαπητοί καθηγητές του σχολείου Έχω σκοπό να γνωρίσω σύντομα τον καθένα ξεχωριστά αλλά επειδή αισθάνομαι ότι κάθε ώρα που περνά είναι σημαντική θα ήθελα μια πρώτη επαφή μαζί σας μέσω αυτού του σημειώματος. Ο Κωστής...

Περισσότερα...

Εμφυσώντας επιμονή στα παιδιά

Επιμονή σημαίνει να υπάρχει η απαραίτητη αυτοπειθαρχία ώστε να συνεχίζεται μια δραστηριότητα παρά τις δυσκολίες που συναντώνται στην πορεία. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε, «Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που μένω στα προβλήματα περισσότερο.» Τα παρακάτω είναι μερικές δραστηριότητες τάξης που ενισχύουν την επιμονή: 1. Ξεκινήστε μια συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει επιμονή και τι όχι. Για παράδειγμα: να...

Περισσότερα...

Αναγνωρίζοντας τη ΔΕΠΥ στη σχολική τάξη

Παρατηρώντας τα παιδιά στην τάξη σας, διαπιστώνετε ότι δυο τρία απ' αυτά βρίσκονται σε «άλλον πλανήτη». Προσέχουν οτιδήποτε άλλο εκτός από σας. Μπορεί να σηκώνονται απ' τη θέση τους, να ξύνουν τα μολύβια τους ή να ζητούν να βγουν να πιουν νερό. Δε μπορούν να κάτσουν στο ίδιο σημείο για πολύ κι ενοχλούν τους άλλους. Ή κι ακόμα χειρότερα... Έχουν ΔΕΠΥ...

Περισσότερα...

Παρέμβαση σε μαθητές με ΔΕΠΥ στο σχολικό…

Αποδοχή της διαφορετικότητας Η ικανότητα της μάθησης ανήκει μαζί με τη γλώσσα και την επικοινωνία στα βασικά, έμφυτα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Οι δυσκολίες στη μάθηση που συναντούσαν ορισμένα άτομα θεωρούνταν για αιώνες φυσική συνέπεια του γεγονότος ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο ικανοί. Η άποψη αυτή ενοχοποιούσε το ίδιο το άτομο για την αποτυχία του και συνηγορούσε στην εγκατάλειψή του...

Περισσότερα...

Τεχνικές διαχείρισης μαθητών με ΔΕΠΥ: Συ…

Οι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας οφείλουμε να διευκολύνουμε τη μάθηση τελώντας το αρχαίο Ελληνικό ρητό: «Παν, πάντες, παντός», δηλαδή «Γνώση χωρίς όρια, μάθηση για όλους». Ακόμα περισσότερο, όταν στην τάξη έχουμε μαθητές που αντιμετωπίζουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, η ανάγκη ανακάλυψης νέων τρόπων και στρατηγικών μάθησης, που θα διευκολύνουν όχι μόνο το μαθητή με ΔΕΠΥ, αλλά και όλους τους υπόλοιπους...

Περισσότερα...

Πρακτικές οδηγίες για τη διδασκαλία παιδ…

Οργανώστε τη σχολική τάξη Είναι σημαντικό ο μαθητής με ΔΕΠΥ να κάθεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δάσκαλο, στο πρώτο θρανίο για να μην έχει στο οπτικό του πεδίο τα άλλα παιδιά. Δεν πρέπει όμως να διαχωρίζεται από την υπόλοιπη τάξη. Το θρανίο του μαθητή είναι προτιμότερο να βρίσκεται μακριά από τον διάδρομο, τα παράθυρα και γενικά πηγές μηχανικούθορύβου για να...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια