fbpx

Συμβουλές για Εκπαιδευτικούς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Teacher guide

Βοηθώντας μαθητές με ΔΕΠ-Υ μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Η αποτελεσματική ακαδημαϊκή διδασκαλία βοηθάει τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να πετύχουν. Καθώς σχεδιάζετε και διεξάγετε τα μαθήματά σας, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες τεχνικές στις διάφορες θεματικές ενότητες και εκπαιδευτικές βαθμίδες, για να βελτιώσετε την εμπειρία μάθησης για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ.

Ξεκινώντας το μάθημα

Οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ μαθαίνουν καλύτερα όταν ακολουθείται μια συγκεκριμένη δομή καθ’ όλο τον σχεδιασμό του μαθήματος. Είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη μιας ροής στο μάθημα που να ακολουθεί μια βασική ρουτίνα αλλά και να διατηρεί ένα επίπεδο συνοχής. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές να επικεντρωθούν στις καινούριες πληροφορίες και δραστηριότητες, αντί να προσπαθούν να καταλάβουν τι θα ακολουθήσει και τι υποτίθεται πως πρέπει να κάνουν. Χρησιμοποιείστε τις ακόλουθες στρατηγικές για να αναπτύξετε μια ρουτίνα που λειτουργεί για εσάς, και χρησιμοποιήστε την όταν ξεκινάτε κάθε μάθημα.

 • Συνοψίστε τις δραστηριότητες όλου του μαθήματος οπτικά και προφορικά

Ξεκινήστε κάθε μάθημα με μια ανασκόπηση του τι θα μάθει ο μαθητής και των δραστηριοτήτων που θα χρησιμοποιήσετε για να το διδάξετε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε «Χθες δουλέψαμε το να μετράμε ανά δεκάδες. Σήμερα θα θυμηθούμε αυτά που μάθαμε στο χθεσινό μάθημα. Έπειτα θα μάθουμε να μετράμε ανά πεντάδες. Θα δουλέψετε με τον διπλανό σας αλλά και μόνοι σας». Στον πίνακα μπορείτε να γράψετε:

 1. Επανάληψη του μετρήματος ανά δεκάδες
 2. Μαθαίνουμε να μετράμε ανά πεντάδες
 3. Εξασκούμε το μέτρημα ανά πεντάδες με τον διπλανό μας
 4. Εξασκούμε το μέτρημα ανά πεντάδες μόνοι μας

 • Παρουσιάστε τους στόχους του μαθήματος με πολλούς τρόπους

Οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ συχνά ωφελούνται από τους πολλαπλούς τρόπους παρουσίασης. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους στόχους του μαθήματος, μπορείτε να τους γράψετε στον πίνακα, να τους πείτε δυνατά, να ζητήσετε από τους μαθητές να τους επαναλάβουν, ή να τους αντιγράψουν από τον πίνακα. Χρησιμοποιείστε τουλάχιστον δύο τρόπους παρουσίασης.

 • Περιγράψτε τις προσδοκίες συμπεριφοράς

Πείτε στους μαθητές πως πρέπει να συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Για παράδειγμα, αν δουλεύουν σε ομάδες εξηγείστε τους ότι μπορούν να μιλούν με τον συνεργάτη τους ή την ομάδα τους. Αν δουλεύουν ατομικά πείτε τους ότι πρέπει να είναι ήσυχοι. Επίσης, πείτε τους με ποιόν τρόπο πρέπει να σας τραβήξουν την προσοχή αν έχουν κάποια απορία, χρειάζονται βοήθεια ή αν τους είναι δύσκολο να συμμορφωθούν με τις προσδοκίες συμπεριφοράς, π.χ. αν αισθάνονται πως διαταράσσονται από άλλους μαθητές που μιλούν. 

 • Καταγράψτε σε λίστα τα υλικά

Πείτε στους μαθητές τα υλικά που χρειάζονται στο μάθημα, αντί να τους αφήνετε να τα σκεφτούν μόνοι τους. Να είστε συγκεκριμένοι. Για ένα καλλιτεχνικό έργο, πείτε τους συγκεκριμένα τα πράγματα που θα χρειαστούν, όπως «τρία φύλλα χρωματιστού χαρτιού, τα κραγιόνια τους, και ψαλίδι». Για μια άσκηση ανάγνωσης κειμένου, μπορείτε να τους πείτε ότι χρειάζονται το βιβλίο τους με τα κείμενα, το τετράδιο εργασιών τους, και δύο μολύβια.

 • Συμπεριλάβετε χρονικά όρια

Πείτε στους μαθητές πόση ώρα θα πρέπει να δουλέψουν πάνω σε κάθε δραστηριότητα, και σκεφτείτε να βάλετε ένα χρονοδιακόπτη για να τους βοηθήσετε να δουν την ώρα. Ορίστε έναν συγκεκριμένο χρόνο που θα αφιερωθεί για κάθε μέρος του μαθήματος – αναθεώρηση προηγούμενων υλικών, εισαγωγή νέου μαθήματος, δουλειά σε ομάδες, και ατομική δουλειά – αντί για μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως «την επόμενη ώρα» ή «όλη την ώρα του μαθήματος». Τα χρονικά όρια στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους μαθητές να μείνουν συγκεντρωμένοι στη δραστηριότητα που κάνουν και να βελτιώσουν τη μάθησή τους, όχι να προκαλέσουν άγχος. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικά χρονικά όρια ώστε να δείτε τι είναι πιο αποτελεσματικό για τους μαθητές σας.

Διδάσκοντας το μάθημα

Διεξάγω ένα μάθημα σημαίνει παρουσιάζω νέο υλικό στους μαθητές και τους αφήνω να κάνουν εξάσκηση. Για να βοηθήσετε τους μαθητές να μάθουν και να θυμούνται τις νέες πληροφορίες, συνδέστε τις με προηγούμενες γνώσεις. Δώστε τους επαρκείς ευκαιρίες να εξασκηθούν στο νέο υλικό με την καθοδήγησή σας, με τους συμμαθητές τους ή μόνοι τους. Παρέχετε ανατροφοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος και προετοιμάστε διαφορετικούς τύπους εργαλείων για να βοηθήσετε τους μαθητές που δυσκολεύονται.

 • Τηρείστε το σχέδιο

Η εισαγωγή σας θέτει προσδοκίες για ολόκληρο το μάθημα. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε το περίγραμμα του μαθήματος που έχετε δώσει. Αυτή η στρατηγική βοηθά στην ενίσχυση της δομής και της συνοχής μέσα σε ένα μάθημα. Αν γίνουν αλλαγές, δώστε εξηγήσεις ώστε να γίνουν προβλέψιμες.

 • Αναθεωρείστε το προηγούμενο μάθημα

Οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ είναι πιθανότερο να έχουν ανεπαρκή μνήμη εργασίας. Βοηθήστε τους μαθητές να ανακαλέσουν προηγούμενες γνώσεις με την επανάληψη. Αυτή η πρακτική όχι μόνο θα ενισχύσει το προηγούμενο μάθημα, αλλά θα τους βοηθήσει, επίσης, να θυμούνται το καινούργιο μάθημα. Η εξάσκηση τους παρέχει περιεχόμενο με το οποίο θα συνδέσουν τη γνώση στην μνήμη τους.

 • Παρέχετε καθοδήγηση ώστε να παραμείνουν συγκεντρωμένοι

Οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ αποπροσανατολίζονται εύκολα. Μπορεί να χαθούν στις σκέψεις τους ή σε άλλες δραστηριότητες στην τάξη. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, βοηθήστε τους να μείνουν συγκεντρωμένοι χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως καθοδηγητικές σημειώσεις, χρώματα, μνημονικούς κανόνες, και διερευνητικά ερωτήματα.

 • Ελέγξτε αν καταλαβαίνουν

Καθώς παρουσιάζετε το μάθημα και κατά τις δραστηριότητες εξάσκησης κάντε ερωτήσεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας και έπειτα απαντώντας τις δικές σας ερωτήσεις. Στη συνέχεια, μπορείτε να καθοδηγήσετε την τάξη στην απάντηση, να επιτρέψετε στους μαθητές να απαντήσουν συλλογικά, και στο τέλος μόνοι τους. Υποδειγματικές ερωτήσεις είναι οι «Τι έχεις μάθει μέχρι τώρα;», «Πώς κατέληξες σε αυτή την απάντηση;» και «Γιατί είναι σημαντική αυτή η πληροφορία;».

 • Δώστε στους μαθητές αρκετό χρόνο

Συχνά απαιτείται περισσότερος χρόνος επεξεργασίας για να μάθουν νέα πράγματα. Ένα διδακτικό μοντέλο, η σταδιακή απελευθέρωση της ευθύνης, μεταφέρει την ευθύνη από τον δάσκαλο στον μαθητή μέσω τεσσάρων σταδίων (εγώ κάνω, εμείς κάνουμε, εσείς κάνετε μαζί, εσύ κάνεις μόνος σου). Δίνοντας επαρκή χρόνο στο κάθε στάδιο, ο μαθητής μπορεί να οικειοποιηθεί τις πληροφορίες πριν προχωρήσει.

 • Παρέχετε επιπρόσθετη υποστήριξη

Προσέξτε τους μαθητές που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις πληροφορίες. Παρέχετε επιπρόσθετη βοήθεια εξηγώντας το υλικό με διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας περισσότερα παραδείγματα, ή ορίζοντας έναν άλλο μαθητή ως ομότιμο εκπαιδευτή.

 • Σπάστε τη δουλειά σε μικρότερα βήματα

Όταν τελειώσετε τη δουλειά στην τάξη, διαιρέστε τις ανατιθέμενες εργασίες σε μικρότερα κομμάτια. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα φύλλο εργασίας με 10 ερωτήσεις, κόψτε το φύλλο εργασίας στη μέση. Δώστε στους μαθητές τις πρώτες πέντε ερωτήσεις και αφού τις απαντήσουν, δώστε τους και τις άλλες πέντε. Αυτό βοηθάει τους μαθητές να μαθαίνουν να χωρίζουν τις εργασίες τους σε βήματα και τους κρατά αφοσιωμένους, βοηθώντας τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς ολόκληρη την εργασία τους.

 • Ενσωματώστε την υποβοηθητική τεχνολογία

Η χρήση της τεχνολογίας επιτρέπει στους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και μπορεί να τους βοηθήσει να οργανώσουν τις σκέψεις τους. Επιτρέποντας στους μαθητές να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε έναν υπολογιστή ή υπολογιστή ταμπλέτα (tablet) ή να γράψουν στον πίνακα, οι εργασίες γίνονται πιο ελκυστικές. Η υποβοηθητική τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διαίρεση των εργασιών σε επιμέρους στοιχεία και έτσι μπορεί να αποφευχθεί η περιττή εκτέλεση πολλών εργασιών ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, η υπαγόρευση σημειώσεων πριν πληκτρολογήσετε ή γράψετε ένα δοκίμιο διαχωρίζει τον καταιγισμό ιδεών από τη συγγραφή του κειμένου και έτσι η όλη εργασία γίνεται πιο διαχειρίσιμη.

 • Παρέχετε υπενθυμίσεις χρόνου και μοντέλα ρυθμού

Συχνά οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ χρειάζονται βοήθεια στη διαχείριση του χρόνου τους. Παρόλο που έχετε δώσει συνολικούς χρόνους για το μάθημα και για κάθε δραστηριότητα, συνεχίστε να παρέχετε συνεπείς και συχνές υπενθυμίσεις. Επιπροσθέτως, δημιουργείστε ένα μοντέλο του ρυθμού τον οποίο πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές ώστε να δουλεύουν μέσα στα χρονικά όρια. Για παράδειγμα, «Έχεις 10 λεπτά ακόμα για να ολοκληρώσεις αυτά τα 6 προβλήματα. Θα έπρεπε να έχεις φτάσει στο πρόβλημα τρία ή τέσσερα μέχρι τώρα». Αυτές οι υπενθυμίσεις βοηθούν τους μαθητές να μείνουν συγκεντρωμένοι και να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους στον καθορισμένο χρόνο.

Τελειώνοντας το μάθημα

Ολοκληρώστε το μάθημά σας και βοηθήστε τους μαθητές να μεταβούν στην επόμενη δραστηριότητα ομαλά. Το πως τελειώνετε ένα μάθημα είναι εξίσου σημαντικό με το πως το ξεκινάτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τελειώσει δυναμικά έτσι ώστε να μπορείτε να μεταβείτε στο επόμενο μάθημα και να ξεκινήσετε πάλι τη διαδικασία με ευκολία.

 • Συνοψίστε τα βασικά σημεία

Βοηθήστε τους μαθητές να κατοχυρώσουν τις νέες γνώσεις που έμαθαν επαναλαμβάνοντας τις βασικές έννοιες τους μαθήματος. Η επανάληψη είναι απαραίτητη για έναν μαθητή με ΔΕΠ-Υ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου έτσι ώστε οι μαθητές να εξηγήσουν τι έμαθαν, ή να επαναδιατυπώσετε τους στόχους.

 • Επαναλάβετε τις ασκήσεις για το σπίτι

Όπως και με τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του μαθήματος, επαναλάβετε και τις εργασίες για το σπίτι. Ζητήστε από τους μαθητές να διαβάσουν τις εργασίες που είναι γραμμένες στον πίνακα και να τις καταγράψουν. Μπορείτε να πείτε σε μερικούς μαθητές να επαναλάβουν δυνατά ποια είναι η εργασία. Σκεφτείτε να ελέγξετε τα τετράδια των παιδιών ώστε να σιγουρευτείτε πως κατέγραψαν τα πάντα με ακρίβεια. Θυμηθείτε να προσαρμόσετε τις ασκήσεις για εξάσκηση στο σπίτι στις δεξιότητες που έχουν μάθει οι μαθητές. Η ατομική εξάσκηση στο σπίτι μπορεί να ενισχύσει την κατοχύρωση των διδασκόμενων γνώσεων.  

 • Ομαλές μεταβάσεις

Είναι σημαντικό για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ να ξέρουν ποια δραστηριότητα ή κατάσταση ακολουθεί. Θέλετε να εστιάσετε ιδιαίτερα στην υπενθύμιση τυχόν αλλαγών στους κανόνες για την επόμενη δραστηριότητα. Οδηγίες βήμα προς βήμα για το πως θα προετοιμαστούν για το επόμενο μάθημα,  οπτικά μηνύματα, και περισσότερος χρόνος για να οργανωθούν οι μαθητές είναι αυτά που θα δημιουργήσουν μια ομαλή μετάβαση. 

Πηγή

Μετάφραση: Μαρία Πανταζίδου, φοιτήτρια Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

 

ΔΕΠ-Υ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Στρατηγικές και Πρακτικές Διδασκαλίας   Η Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.) μετέφρασε οδηγό του Υπουργείου Παιδείας των Η.Π.Α για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθητές με ΔΕΠ-Υ. Τη μετάφραση-προσαρμογή στα ελληνικά επιμελήθηκε η κ Μαρία (Μαριάννα) Βενιεράκη, MSc Ψυχολόγος, Ταμίας της Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.Την Επιστημονική Επιμέλεια της μετάφρασης-προσαρμογής είχε η κ Αναστασία Κουμούλα, PhD Παιδοψυχίατρος, Πρόεδρος...

Περισσότερα...

Πως να διαχειριστείτε μια σχολική τάξη;

  Ένας εκπαιδευτικός, που θέλει να διαχειριστεί σωστά και αποτελεσματικά την τάξη, στην οποία διδάσκει, πρέπει πρώτα απ’ όλα να λάβει υπόψη τις εκπαιδευτικές αλλά και τις ψυχολογικές ανάγκες των μαθητών. Οι κανόνες της τάξης, αλλά και το πρόγραμμα των μαθημάτων πρέπει να είναι γνωστά σε όλους και να ακολουθούνται όσο πιο πιστά γίνεται. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι ενήμεροι για...

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών με ΔΕΠΥ

Καλή χρονιά, με ευχές από όλους μας. Κάθε αρχή και καλύτερη! Με νέα ελπιδοφόρα σχέδια, ιδέες και λύσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων που απευθύνονται στο σωματείο. Η ανάπαυλα των διακοπών δίνει χώρο και χρόνο για σκέψη και ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Η εμπειρία του περασμένου έτους μας έφερε κοντά σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που ζητούν βοήθεια προκειμένου να διαχειριστούν τη...

Περισσότερα...

Οδηγός για ενδοσχολικές / προαγωγικές εξ…

  Η παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής Μαρία Γιγουρτάκη, Συντονίστρια ΕAE & Ενταξιακής Εκπαίδευσης - ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης εξέδωσε τον Οδηγό για τις ενδοσχολικές και προαγωγικές εξετάσεις μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες / Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία, που ακολουθεί.   Οδηγίες – επισημάνσεις προς τους εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής για την εξέταση μαθητών με Αναπηρία/ Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες / Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στις προαγωγικές...

Περισσότερα...

Εργασίες για την Ανάγνωση

Οι μαθητές συχνά δυσκολεύονται στις εργασίες ανάγνωσης, όχι επειδή δεν μπορούν να διαβάσουν το κείμενο, αλλά επειδή δυσκολεύονται στην κατανόηση. Ανάλογα με την τάξη στην οποία βρίσκονται μπορεί να δυσκολεύονται να ανακαλέσουν γράμματα, λέξεις ή την συνοχή των γεγονότων ενός κειμένου. Η ανάγνωση μπορεί επίσης να γίνει μία βαρετή και δίχως νόημα εργασία για μαθητές με ΔΕΠΥ, όταν αυτοί δεν...

Περισσότερα...

Εργασίες στα Μαθηματικά

Οι μαθητές με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται στις εργασίες των μαθηματικών, επειδή ενσωματώνουν δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής και επιπλέον, εξετάζουν μαθηματικές έννοιες βασισμένες σε προηγούμενη γνώση. Οι μαθητές πρέπει να θυμούνται και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν μάθει στο παρελθόν. Πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να ανακαλέσουν βασικές μαθηματικές πράξεις - πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Παρακάτω αναφέρονται μερικές διευκολύνσεις που μπορείτε...

Περισσότερα...

Γραπτές Εργασίες για μαθητές με ΔΕΠΥ

Οι μαθητές με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται με τη λεπτή κινητικότητα και έτσι η διαδικασία της γραφής γίνεται δύσκολη. Οι μικρότεροι μαθητές μπορεί να δυσκολεύονται να κρατήσουν το μολύβι σωστά και να γράψουν γράμματα, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορεί να έχουν κακό γραφικό χαρακτήρα. Επίσης, οι μαθητές μπορεί να βρουν τη γραφή ιδιαίτερα δύσκολη, όταν εστιάζουν στο να ανακαλέσουν πληροφορίες και...

Περισσότερα...

Διευκολύνσεις στις εργασίες μαθητών με Δ…

Η ΔΕΠΥ επηρεάζει τον εγκέφαλο, οπότε τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν διαφορετικούς τρόπους εκμάθησης, συγκράτησης πληροφοριών και εκδήλωσης των γνώσεων τους. Πολλοί μαθητές με ΔΕΠΥ έχουν αποδίδουν καλύτερα σε εργασίες αν τους δοθούν ορισμένες διευκολύνσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τροποποιήσεις έτσι ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν το εκπαιδευτικό υλικό με έναν τρόπο πιο αποδοτικό για τους ίδιους, ή...

Περισσότερα...

Οδηγίες για την εξ αποστάσεως Εξέταση …

Το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ δημιούργησε οδηγό για την εξ αποστάσεως εξέταση φοιτητών με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, λόγω αναστολής λειτουργίας των δια ζώσης ακαδημαϊκών δράσεων για λόγους πρόληψης κατά την περίοδο της πανδημίας.   Για την διευκόλυνση των Φοιτητών με Αναπηρία ή /και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, μπορείτε να υιοθετήσετε...

Περισσότερα...

Stand Up Chemistry για παιδιά με μαθησια…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΑΜΚΕ Θεατρόνιο και το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας ADHD Hellas επιλέχθηκαν για την εκστρατεία #BrainLifeGoals, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Νευρολογικών Παθήσεων [EFNA–European Federation of Neurological Associations]. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals της EFNA έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας για τη διαφορετική λειτουργία των εγκεφάλων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες όπως η Διαταραχή...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ δεν είναι διαταραχή της συμπεριφο…

Ο Κλινικός ψυχολόγος Thomas Brown, Ph.D. εξηγεί γιατί οι μεσήλικες γυναίκες ξαφνικά αναπτύσσουν ΔΕΠΥ, γιατί η απεικόνιση του εγκεφάλου είναι άχρηστη για τη διάγνωση της κατάστασης και γιατί πολλοί γιατροί απλά δεν κατανοούν το έλλειμμα προσοχής. Ο Thomas Brown, Ph.D., βλέπει τη ΔΕΠΥ από όλες τις πλευρές: ως ερευνητής, ως δάσκαλος σε ιατρική σχολή και ως ψυχολόγος βοηθώντας τους ασθενείς να...

Περισσότερα...

Το παγόβουνο της ΔΕΠΥ των Chris A. Zeigl…

Μια αφίσα για το σχολείο Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε δάσκαλος για την ΔΕΠΥ  Η ΔΕΠΥ μπορεί να συγκριθεί με ένα παγόβουνο΄ τα περισσότερα από τα προβλήματα είναι κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια και μόνο η αιχμή του προβλήματος είναι ορατή! Συνήθως, οι δάσκαλοι και οι γονείς βλέπουν πρώτα την προφανή άκρη: τα προβλήματα των παιδιών, όπως να μην κάνουν σχολικές εργασίες...

Περισσότερα...

Σύστημα διασφάλισης της ποιότητας εκπαίδ…

Πώς μπορεί ένα σχολείο να γίνει πιο φιλικό προς μαθητές με ΔΕΠ-Υ; Αυτοαξιολόγηση και πρακτικές συμβουλές βασισμένες στην ευρωπαϊκή εμπειρία.   Η μη κερδοσκοπική εταιρεία SciFY - Επιστήμη Για Σένα (www.scify.org) μαζί με 7 εκπαιδευτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη ανέπτυξαν ένα Δωρεάν σύστημα διασφάλισης της ποιότητας εκπαίδευσης μαθητών με ΔΕΠ-Υ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Q4ADHD. Το project “Διασφάλιση ποιότητας σε Επαγγελματική...

Περισσότερα...

Γνώσεις εκπαιδευτικών για τη ΔΕΠΥ

Το σχολικό σύστημα αποτελεί τη κύρια πηγή πληροφόρησης για τους γονείς των παιδιών με ΔΕΠ-Υ και οι δάσκαλοι παίζουν σπουδαίο ρόλο τόσο στην αξιολόγηση της σοβαρότητας των προβλημάτων στον τομέα της συμπεριφοράς και της μάθησης όσο και στην υποστήριξη των παιδιών στην τάξη. Οι μελέτες, διεθνώς, που ερευνούν τις γνώσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τη διαταραχή έχουν δείξει την ανάγκη για...

Περισσότερα...

Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα γι…

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων εξέδωσε οδηγό εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος (ΕΕΠ) για μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας. Τον οδηγό επιμελήθηκε ο ειδικός παιδαγωγός Χρήστος Σκαλούμπακας με τη συμβολή της παιδοψυχιάτρου Τέρψιχόρης Κόρπα. Τον πλήρη οδηγό θα βρείτε εδώ. Ακολουθούν τα περιεχόμενα. 1η Θεματική ενότητα: Κατανοώντας τη ΔΕΠΥ – Τι είναι η ΔΕΠΥ; Συμπτώματα ΔΕΠΥ κατά τη...

Περισσότερα...

Οδηγός Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Π…

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων δημιούργησε τον οδηγό για το σχεδιασμό Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος για μαθητές με προβλήματα συμπεριφοράς. Κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά και με ποιό τρόπο μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή τους. Τον οδηγό επιμελήθηκε ο...

Περισσότερα...

Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις ΔΕΠΥ…

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων "Π.& Α. Κυριακού" οργανώνει το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»Η 5η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα. Το πρόγραμμα της 5ης συνάντησης...

Περισσότερα...

Γιορτές με ευχάριστες δραστηριότητες στα…

Μπορούμε να «παίξουμε» αγγλικά στις γιορτές; Τα φώτα και η  λάμψη των γιορτών κάνουν τα περισσότερα παιδιά την περίοδο αυτή, να μη θέλουν με τίποτα να διαβάζουν παρά μόνο να παίζουν. Μπορούμε να παίξουμε και να μεταμορφώσουμε μαγικά τρία γιορτινά έθιμα των Χριστουγέννων, σε ενισχυτικά μέσα εκμάθησης των αγγλικών για παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής. Έτσι και αλλιώς ο Άγιος...

Περισσότερα...

Τρόποι για να ξεκλειδώσετε τον μαθητή με…

Στη συνέχεια παρουσιάζονται 30 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήστε ένα παιδί με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας): 1. Οι μαθητές με ΔΕΠΥ έχουν ανάγκη από οργάνωση και δομή. Το περιβάλλον τους, τόσο το σχολικό όσο και το οικογενειακό, πρέπει να δομεί εξωτερικά αυτό που δεν μπορούν τα ίδια τα παιδιά να δομήσουν εσωτερικά. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να...

Περισσότερα...

Γράμμα μητέρας εφήβου προς σχολείο

Η παρακάτω επιστολή είναι πραγματική και μας παραδόθηκε από μητέρα εφήβου που έχει διαγνωσθεί με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας. Προς τους καθηγητές του Κωστή (Τάξη Β Λυκείου) Αγαπητοί καθηγητές του σχολείου Έχω σκοπό να γνωρίσω σύντομα τον καθένα ξεχωριστά αλλά επειδή αισθάνομαι ότι κάθε ώρα που περνά είναι σημαντική θα ήθελα μια πρώτη επαφή μαζί σας μέσω αυτού του σημειώματος. Ο Κωστής...

Περισσότερα...

Εμφυσώντας επιμονή στα παιδιά

Επιμονή σημαίνει να υπάρχει η απαραίτητη αυτοπειθαρχία ώστε να συνεχίζεται μια δραστηριότητα παρά τις δυσκολίες που συναντώνται στην πορεία. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε, «Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που μένω στα προβλήματα περισσότερο.» Τα παρακάτω είναι μερικές δραστηριότητες τάξης που ενισχύουν την επιμονή: 1. Ξεκινήστε μια συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει επιμονή και τι όχι. Για παράδειγμα: να...

Περισσότερα...

Αναγνωρίζοντας τη ΔΕΠΥ στη σχολική τάξη

Παρατηρώντας τα παιδιά στην τάξη σας, διαπιστώνετε ότι δυο τρία απ' αυτά βρίσκονται σε «άλλον πλανήτη». Προσέχουν οτιδήποτε άλλο εκτός από σας. Μπορεί να σηκώνονται απ' τη θέση τους, να ξύνουν τα μολύβια τους ή να ζητούν να βγουν να πιουν νερό. Δε μπορούν να κάτσουν στο ίδιο σημείο για πολύ κι ενοχλούν τους άλλους. Ή κι ακόμα χειρότερα... Έχουν ΔΕΠΥ...

Περισσότερα...

Παρέμβαση σε μαθητές με ΔΕΠΥ στο σχολικό…

Αποδοχή της διαφορετικότητας Η ικανότητα της μάθησης ανήκει μαζί με τη γλώσσα και την επικοινωνία στα βασικά, έμφυτα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Οι δυσκολίες στη μάθηση που συναντούσαν ορισμένα άτομα θεωρούνταν για αιώνες φυσική συνέπεια του γεγονότος ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο ικανοί. Η άποψη αυτή ενοχοποιούσε το ίδιο το άτομο για την αποτυχία του και συνηγορούσε στην εγκατάλειψή του...

Περισσότερα...

Τεχνικές διαχείρισης μαθητών με ΔΕΠΥ: Συ…

Οι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας οφείλουμε να διευκολύνουμε τη μάθηση τελώντας το αρχαίο Ελληνικό ρητό: «Παν, πάντες, παντός», δηλαδή «Γνώση χωρίς όρια, μάθηση για όλους». Ακόμα περισσότερο, όταν στην τάξη έχουμε μαθητές που αντιμετωπίζουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, η ανάγκη ανακάλυψης νέων τρόπων και στρατηγικών μάθησης, που θα διευκολύνουν όχι μόνο το μαθητή με ΔΕΠΥ, αλλά και όλους τους υπόλοιπους...

Περισσότερα...

Πρακτικές οδηγίες για τη διδασκαλία παιδ…

Οργανώστε τη σχολική τάξη Είναι σημαντικό ο μαθητής με ΔΕΠΥ να κάθεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δάσκαλο, στο πρώτο θρανίο για να μην έχει στο οπτικό του πεδίο τα άλλα παιδιά. Δεν πρέπει όμως να διαχωρίζεται από την υπόλοιπη τάξη. Το θρανίο του μαθητή είναι προτιμότερο να βρίσκεται μακριά από τον διάδρομο, τα παράθυρα και γενικά πηγές μηχανικούθορύβου για να...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια