fbpx

Πως να διαχειριστείτε μια σχολική τάξη;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΑΞΗΣ

 

Ένας εκπαιδευτικός, που θέλει να διαχειριστεί σωστά και αποτελεσματικά την τάξη, στην οποία διδάσκει, πρέπει πρώτα απ’ όλα να λάβει υπόψη τις εκπαιδευτικές αλλά και τις ψυχολογικές ανάγκες των μαθητών. Οι κανόνες της τάξης, αλλά και το πρόγραμμα των μαθημάτων πρέπει να είναι γνωστά σε όλους και να ακολουθούνται όσο πιο πιστά γίνεται. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι ενήμεροι για ό, τι συμβαίνει στην τάξη τους, καθώς και για τις ανάγκες των μαθητών τους. Οι παρακάτω πρακτικές μπορούν να αποτρέψουν ανάρμοστες συμπεριφορές και ειδικά συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με συμπτώματα ΔΕΠΥ:

 • προσοχή στο φυσικό περιβάλλον της αίθουσας (π.χ. μείωση έντονηςδιακόσμησης, που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή
 • δημιουργία ενός προγράμματος, που θα ωφελεί τόσο την ίδια τη τάξη, αλλά και τους κανόνες σε συνεργασία με τους μαθητές
 • οργάνωση του μαθήματος έτσι ώστε να υπάρχει συνοχή
 • να γίνεται συνεχώς αισθητή η παρουσία του εκπαιδευτικού και ναγνωρίζει το τι κάνει ο κάθε μαθητής ανά πάσα στιγμή

Οι διευκολύνσεις, που γίνονται σε μαθητές με ΔΕΠΥ, έχουν σκοπό να τους βοηθήσουν να μάθουν ότι και οι υπόλοιποι μαθητές. Πρόκειται για προσαρμογές, που γίνονται στο μάθημα αλλά και την αίθουσα διδασκαλίες. Για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι διευκολύνσεις όμως, είναι σημαντικό να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων με ΔΕΠΥ ή άλλες διαταραχές. Οι ανάγκες αυτές μπορούν να αλλάξουν με το πέρασμα του χρόνου επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείται η πρόοδος των μαθητών. Έτσι, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν ποιοι τύποι διευκολύνσεων ταιριάζουν στον καθένα. Όλα αυτά όμως δεν είναι εφικτά χωρίς τη συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών.

Η πέμπτη έκδοση του “Diagnostic and Statistical Manual” επισημαίνει δύο κατηγορίες συμπτωμάτων ΔΕΠΥ. Επομένως, οι διευκολύνσεις, που γίνονται στον κάθε μαθητή πρέπει να είναι ανάλογες με τα συμπτώματα, που παρουσιάζουν και πως αυτά τους επηρεάζουν.

Κοινωνικές Δεξιότητες

Η ΔΕΠΥ δεν παρουσιάζει μόνο μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και προβλήματα με τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων. Για παράδειγμα, οι μαθητές συχνά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και ειδικά οι μικρότερες ηλικίες δεν μπορούν να συγκρατηθούν και δεν αντιλαμβάνονται τον προσωπικό χώρο των ανθρώπων γύρω τους. Ίσως, δεν μεταφράζουν σωστά τις συμπεριφορές των γύρω τους, κάτι που τους οδηγεί στο να μην μπορούν να διατηρήσουν φίλους και παρέες.

Οι παρακάτω πρακτικές θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και θετικό περιβάλλον διδασκαλίας.

 • Επιβραβεύστε τους μαθητές για τη σωστή τους συμπεριφορά πιο συχνά απ’ ότι θα τους τιμωρήσουν για τη λάθος.
 • Συμφωνήστε με τους μαθητές σας σε ένα συνθηματικό για όταν κάποιοςξεφεύγει και δεν ακολουθεί τους κανόνες συμπεριφοράς της τάξης. Είναιπροτιμότερο να υπενθυμίζετε τη σωστή συμπεριφορά, παρά να επιλέγετε την επίπληξη.
 • Προωθήστε την αυτογνωσία. Οι μαθητές σας πρέπει να γνωρίζουν τιςδυσκολίες τους, αλλά και τι τις προκαλεί, ώστε να μπορέσουν να τιςαντιμετωπίσουν.
 • Προωθήστε την ομαδική εργασία, ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση καισυνεργασία μεταξύ των μαθητών.
 • Δώστε ευκαιρίες στους μαθητές σας, να γίνουν αυτόνομοι και ναεμπιστευτούν τον εαυτό τους, δίνοντάς τους ρόλους όπως αρχηγός ομάδας ήυπεύθυνος τάξης ημέρας.
 • Κάντε ατομικές συναντήσεις, για να συζητήσετε με τους μαθητές σας,κάτι που θα βοηθήσει τόσο στις μεταξύ σας σχέσεις και τη συμπεριφορά τους στην τάξη, αλλά θα ωφελήσει και στη βελτίωση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Συμπεριλαμβάνοντας τη ΔΕΠΥ στην τάξη

ΔΕΠΥ: Διάσπαση προσοχής

Οι μαθητές με συμπτώματα ΔΕΠΥ, συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα διάσπασης προσοχής. Τα πάντα γύρω τους μπορούν να τους αποσπάσουν την προσοχή και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να μείνουν οργανωμένοι.

Ακολουθώντας τις παρακάτω πρακτικές, μπορείτε να βοηθήσετε τους μαθητές σας με τα συμπτώματα αυτά.

 • Βρείτε μία θέση μακριά από παράγοντες, που μπορούν να αποσπάσουν εύκολα την προσοχή του μαθητή. Για παράδειγμα, δίπλα στην έδρα και μακριά από τα παράθυρα ή την πόρτα της αίθουσας.
 • Φτιάξτε το πλάνο θέσεων της αίθουσας, έτσι ώστε ο μαθητής να κάθεται κοντά σε παιδιά, που θεωρείτε θετικές επιρροές για εκείνον και θα τον βοηθήσουν να μείνει συγκεντρωμένος στην τάξη.
 • Χωρίστε τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερα μέρη, ώστε να γίνει κατανοητή ολόκληρη η διαδικασία.
 • Βεβαιωθείτε πως οι οδηγίες, που δίνονται είναι σαφείς και κατανοητές από όλους.
 • Βεβαιωθείτε πως όλοι οι μαθητές έχουν κατανοήσει πλήρως το μάθημα και τις οδηγίες σας, κάνοντάς τους σχετικές ερωτήσεις.
 • Δώστε τους χώρο και ιδιωτικότητα, αφήνοντάς τους να γράψουν κάποιο τεστ σε μία διαφορετική αίθουσα από τους υπόλοιπους ή παρέχοντάς τους ακουστικά, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συγκέντρωσή τους.
 • Δώστε τους περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.
 • Βοηθήστε τους να διαχειριστούν τον χρόνο τους, χρησιμοποιώντας ξυπνητήρι ή κάποιο χρονόμετρο.
 • Κάντε μικρά διαλείμματα. Αναλόγως με το τι χρειάζεται ο κάθε μαθητής, το διάλειμμα μπορεί να είναι να σηκωθεί στον πίνακα για μια άσκηση, ή ακόμα και να μοιράσει φωτοτυπίες στην τάξη
 • Αποφύγετε την επανάληψη ασκήσεων, που έχουν λυθεί ξανά στην τάξη και είναι πιο δύσκολες από το επίπεδο των μαθητών. Ναι μεν στους μαθητές αρέσει μία καλή πρόκληση, αλλά να είναι και στο επίπεδό τους.
 • Βεβαιωθείτε πως υπάρχει πάντα χρόνος για διάλειμμα και κάποια φυσική δραστηριότητα, καθώς βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση των μαθητών.
 • Χρησιμοποιήστε εργαλεία, όπως χρωματιστούς φακέλους, τετράδια με σελιδοδείχτες ή τετράδια εργασιών, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση.
 • Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας, όπως υπολογιστές και τάμπλετ, τα οποία τραβάνε περισσότερο στην προσοχή των μαθητών και μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωσή τους.

ΔΕΠΥ: Συμπτώματα υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας

Οι μαθητές με συμπτώματα όπως, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, δυσκολεύονται να μείνουν ακίνητοι σε ένα μέρος για πολύ. Μάλιστα, συνήθως μιλάνε πολύ, χωρίς να παίρνουν τον λόγο και πετάγονται, για να δώσουν μια απάντηση στην τάξη.

Οι παρακάτω πρακτικές θα βοηθήσουν να χαλιναγωγήσετε αυτά τα συμπτώματα:

 • Βάλτε το μαθητή να καθίσει σε ένα σημείο της τάξης μακριά από αντιπερισπασμούς.
 • Επιτρέψτε του να κινηθεί μέσα στην αίθουσα, να αλλάξει θέση, να κάνει τις εργασίες του όρθιος ή ακόμα και καθισμένος στο πάτωμα.
 • Βάλτε τους μαθητές να δουλέψουν σε ζευγάρια, όπου οι παρτενέρ τους αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για την τάξη.
 • Κάντε μικρά διαλείμματα. Αναλόγως με το τι χρειάζεται ο κάθε μαθητής, το διάλειμμα μπορεί να είναι να σηκωθεί στον πίνακα για μια άσκηση, ή ακόμα και να μοιράσει φωτοτυπίες στην τάξη.
 • Αγνοήστε μικρά παραπτώματα.
 • Επιτρέψτε του να κινείται μέσα μέσα στην τάξη, χωρίς όμως να αποσπά την προσοχή.
 • Επιτρέψτε του να γράφει τα διαγωνίσματά του σε διαφορετική αίθουσα, όπου θα μπορεί να κινείται και να αλλάζει θέσεις χωρίς να ενοχλεί τους υπόλοιπους μαθητές.
 • Επιβραβεύστε τον όταν ακολουθεί τους κανόνες καλής συμπεριφοράς της τάξης.
 • Αποφύγετε την επανάληψη ασκήσεων που έχουν λυθεί ξανά στην τάξη και είναι πιο δύσκολες από το επίπεδο των μαθητών. Η υπερκινητικότητα συχνά οφείλεται στο ότι ο μαθητής βαριέται, ή στην υπερδιέγερση.
 • Βεβαιωθείτε πως υπάρχει πάντα χρόνος για διάλειμμα και κάποια φυσική δραστηριότητα, καθώς βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση των μαθητών.
 • Χρησιμοποιήστε κάποιο αντικείμενο, το οποίο θα περνάει από μαθητή σε μαθητή στην τάξη και θα δείχνει ποιανού σειρά είναι να μιλήσει.

ΔΕΠΥ: Συνδυασμός συμπτωμάτων

Πολλοί μαθητές παρουσιάζουν ένα συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρακτικές και από τις δύο λίστες. Για να καταλάβετε πως θα διαχειριστείτε κάθε περίσταση, παρατηρήστε τη συμπεριφορά των μαθητών σας.

Για παράδειγμα:

Συμπεριφορές Τρόποι Διαχείρισης
Υπερκινητικότητα Δώστε επιλογές για το πως μπορούν να κάνουν τις εργασίες, που τους έχετε αναθέσει. Παρέχετε συχνά διαλείμματα.
Μιλάει πολύ στην τάξη και πετάγεται, για να απαντήσει σε ερωτήσεις Υπενθυμίστε συνεχώς πως οι μαθητές πρέπει να σηκώσουν το χέρι, για να πάρουν το λόγο. Επιπλέον, βρείτε μία θέση στην τάξη με τους λιγότερους αντιπερισπασμούς για εκείνο.
Δυσκολεύεται να ολοκληρώσει τις εργασίες και τα διαγωνίσματά του στον χρόνο, που του δίνεται Αλλάξτε αίθουσα στον μαθητή όταν γράφει κάποιο διαγώνισμα, δώστε του λίγο περισσότερο χρόνο από το προκαθορισμένο και χωρίστε τις εργασίες, που του δίνετε σε μικρότερα μέρη.
Χτυπάει συνεχόμενα το στυλό στο θρανίο και αποσπάται η προσοχή των υπόλοιπων μαθητών Ενημερώστε τον μαθητή, ιδιωτικά, πως αυτό που κάνει αποσπά την προσοχή της υπόλοιπης τάξης και προτείνετέ του να χρησιμοποιεί άλλους τρόπους συγκέντρωσης, όπως το να παίζει με στυλό ανάμεσα στα δάχτυλά του χωρίς να το χτυπάει, ή να το αντικαταστήσει με κάποιο μαλακό αντικείμενο, που δεν θα κάνει θόρυβο.

Πηγή

Απόδοση/Μετάφραση: Ομάδα Εθελοντών - Φοιτητών ADHD Hellas

Επιμέλεια: Σκαναβή Εύα, M.A, M.Sc | Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής

ΔΕΠ-Υ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Στρατηγικές και Πρακτικές Διδασκαλίας   Η Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.) μετέφρασε οδηγό του Υπουργείου Παιδείας των Η.Π.Α για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθητές με ΔΕΠ-Υ. Τη μετάφραση-προσαρμογή στα ελληνικά επιμελήθηκε η κ Μαρία (Μαριάννα) Βενιεράκη, MSc Ψυχολόγος, Ταμίας της Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.Την Επιστημονική Επιμέλεια της μετάφρασης-προσαρμογής είχε η κ Αναστασία Κουμούλα, PhD Παιδοψυχίατρος, Πρόεδρος...

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών με ΔΕΠΥ

Καλή χρονιά, με ευχές από όλους μας. Κάθε αρχή και καλύτερη! Με νέα ελπιδοφόρα σχέδια, ιδέες και λύσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων που απευθύνονται στο σωματείο. Η ανάπαυλα των διακοπών δίνει χώρο και χρόνο για σκέψη και ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Η εμπειρία του περασμένου έτους μας έφερε κοντά σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που ζητούν βοήθεια προκειμένου να διαχειριστούν τη...

Περισσότερα...

Οδηγός για ενδοσχολικές / προαγωγικές εξ…

  Η παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής Μαρία Γιγουρτάκη, Συντονίστρια ΕAE & Ενταξιακής Εκπαίδευσης - ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης εξέδωσε τον Οδηγό για τις ενδοσχολικές και προαγωγικές εξετάσεις μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες / Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία, που ακολουθεί.   Οδηγίες – επισημάνσεις προς τους εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής για την εξέταση μαθητών με Αναπηρία/ Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες / Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στις προαγωγικές...

Περισσότερα...

Εργασίες για την Ανάγνωση

Οι μαθητές συχνά δυσκολεύονται στις εργασίες ανάγνωσης, όχι επειδή δεν μπορούν να διαβάσουν το κείμενο, αλλά επειδή δυσκολεύονται στην κατανόηση. Ανάλογα με την τάξη στην οποία βρίσκονται μπορεί να δυσκολεύονται να ανακαλέσουν γράμματα, λέξεις ή την συνοχή των γεγονότων ενός κειμένου. Η ανάγνωση μπορεί επίσης να γίνει μία βαρετή και δίχως νόημα εργασία για μαθητές με ΔΕΠΥ, όταν αυτοί δεν...

Περισσότερα...

Εργασίες στα Μαθηματικά

Οι μαθητές με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται στις εργασίες των μαθηματικών, επειδή ενσωματώνουν δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής και επιπλέον, εξετάζουν μαθηματικές έννοιες βασισμένες σε προηγούμενη γνώση. Οι μαθητές πρέπει να θυμούνται και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν μάθει στο παρελθόν. Πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να ανακαλέσουν βασικές μαθηματικές πράξεις - πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Παρακάτω αναφέρονται μερικές διευκολύνσεις που μπορείτε...

Περισσότερα...

Γραπτές Εργασίες για μαθητές με ΔΕΠΥ

Οι μαθητές με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται με τη λεπτή κινητικότητα και έτσι η διαδικασία της γραφής γίνεται δύσκολη. Οι μικρότεροι μαθητές μπορεί να δυσκολεύονται να κρατήσουν το μολύβι σωστά και να γράψουν γράμματα, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορεί να έχουν κακό γραφικό χαρακτήρα. Επίσης, οι μαθητές μπορεί να βρουν τη γραφή ιδιαίτερα δύσκολη, όταν εστιάζουν στο να ανακαλέσουν πληροφορίες και...

Περισσότερα...

Διευκολύνσεις στις εργασίες μαθητών με Δ…

Η ΔΕΠΥ επηρεάζει τον εγκέφαλο, οπότε τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν διαφορετικούς τρόπους εκμάθησης, συγκράτησης πληροφοριών και εκδήλωσης των γνώσεων τους. Πολλοί μαθητές με ΔΕΠΥ έχουν αποδίδουν καλύτερα σε εργασίες αν τους δοθούν ορισμένες διευκολύνσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τροποποιήσεις έτσι ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν το εκπαιδευτικό υλικό με έναν τρόπο πιο αποδοτικό για τους ίδιους, ή...

Περισσότερα...

Συμβουλές για Εκπαιδευτικούς

Βοηθώντας μαθητές με ΔΕΠ-Υ μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας Η αποτελεσματική ακαδημαϊκή διδασκαλία βοηθάει τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να πετύχουν. Καθώς σχεδιάζετε και διεξάγετε τα μαθήματά σας, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες τεχνικές στις διάφορες θεματικές ενότητες και εκπαιδευτικές βαθμίδες, για να βελτιώσετε την εμπειρία μάθησης για τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ. Ξεκινώντας το μάθημα Οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ μαθαίνουν καλύτερα όταν ακολουθείται μια συγκεκριμένη δομή καθ’...

Περισσότερα...

Οδηγίες για την εξ αποστάσεως Εξέταση …

Το Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής της Οικογένειας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ δημιούργησε οδηγό για την εξ αποστάσεως εξέταση φοιτητών με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, λόγω αναστολής λειτουργίας των δια ζώσης ακαδημαϊκών δράσεων για λόγους πρόληψης κατά την περίοδο της πανδημίας.   Για την διευκόλυνση των Φοιτητών με Αναπηρία ή /και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, μπορείτε να υιοθετήσετε...

Περισσότερα...

Stand Up Chemistry για παιδιά με μαθησια…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΑΜΚΕ Θεατρόνιο και το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας ADHD Hellas επιλέχθηκαν για την εκστρατεία #BrainLifeGoals, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Νευρολογικών Παθήσεων [EFNA–European Federation of Neurological Associations]. Η εκστρατεία #BrainLifeGoals της EFNA έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας για τη διαφορετική λειτουργία των εγκεφάλων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες όπως η Διαταραχή...

Περισσότερα...

Η ΔΕΠΥ δεν είναι διαταραχή της συμπεριφο…

Ο Κλινικός ψυχολόγος Thomas Brown, Ph.D. εξηγεί γιατί οι μεσήλικες γυναίκες ξαφνικά αναπτύσσουν ΔΕΠΥ, γιατί η απεικόνιση του εγκεφάλου είναι άχρηστη για τη διάγνωση της κατάστασης και γιατί πολλοί γιατροί απλά δεν κατανοούν το έλλειμμα προσοχής. Ο Thomas Brown, Ph.D., βλέπει τη ΔΕΠΥ από όλες τις πλευρές: ως ερευνητής, ως δάσκαλος σε ιατρική σχολή και ως ψυχολόγος βοηθώντας τους ασθενείς να...

Περισσότερα...

Το παγόβουνο της ΔΕΠΥ των Chris A. Zeigl…

Μια αφίσα για το σχολείο Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε δάσκαλος για την ΔΕΠΥ  Η ΔΕΠΥ μπορεί να συγκριθεί με ένα παγόβουνο΄ τα περισσότερα από τα προβλήματα είναι κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια και μόνο η αιχμή του προβλήματος είναι ορατή! Συνήθως, οι δάσκαλοι και οι γονείς βλέπουν πρώτα την προφανή άκρη: τα προβλήματα των παιδιών, όπως να μην κάνουν σχολικές εργασίες...

Περισσότερα...

Σύστημα διασφάλισης της ποιότητας εκπαίδ…

Πώς μπορεί ένα σχολείο να γίνει πιο φιλικό προς μαθητές με ΔΕΠ-Υ; Αυτοαξιολόγηση και πρακτικές συμβουλές βασισμένες στην ευρωπαϊκή εμπειρία.   Η μη κερδοσκοπική εταιρεία SciFY - Επιστήμη Για Σένα (www.scify.org) μαζί με 7 εκπαιδευτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη ανέπτυξαν ένα Δωρεάν σύστημα διασφάλισης της ποιότητας εκπαίδευσης μαθητών με ΔΕΠ-Υ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Q4ADHD. Το project “Διασφάλιση ποιότητας σε Επαγγελματική...

Περισσότερα...

Γνώσεις εκπαιδευτικών για τη ΔΕΠΥ

Το σχολικό σύστημα αποτελεί τη κύρια πηγή πληροφόρησης για τους γονείς των παιδιών με ΔΕΠ-Υ και οι δάσκαλοι παίζουν σπουδαίο ρόλο τόσο στην αξιολόγηση της σοβαρότητας των προβλημάτων στον τομέα της συμπεριφοράς και της μάθησης όσο και στην υποστήριξη των παιδιών στην τάξη. Οι μελέτες, διεθνώς, που ερευνούν τις γνώσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τη διαταραχή έχουν δείξει την ανάγκη για...

Περισσότερα...

Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα γι…

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων εξέδωσε οδηγό εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος (ΕΕΠ) για μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας. Τον οδηγό επιμελήθηκε ο ειδικός παιδαγωγός Χρήστος Σκαλούμπακας με τη συμβολή της παιδοψυχιάτρου Τέρψιχόρης Κόρπα. Τον πλήρη οδηγό θα βρείτε εδώ. Ακολουθούν τα περιεχόμενα. 1η Θεματική ενότητα: Κατανοώντας τη ΔΕΠΥ – Τι είναι η ΔΕΠΥ; Συμπτώματα ΔΕΠΥ κατά τη...

Περισσότερα...

Οδηγός Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Π…

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων δημιούργησε τον οδηγό για το σχεδιασμό Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος για μαθητές με προβλήματα συμπεριφοράς. Κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά και με ποιό τρόπο μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή τους. Τον οδηγό επιμελήθηκε ο...

Περισσότερα...

Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις ΔΕΠΥ…

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων "Π.& Α. Κυριακού" οργανώνει το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Δυσκολίες Μάθησης & Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ»Η 5η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 16.30 – 18.30 στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Κτήριο «Εκπαιδευτικό ίδρυμα Αττική Παράδοση» Ηπίτου 17Β΄, Πλάκα. Το πρόγραμμα της 5ης συνάντησης...

Περισσότερα...

Γιορτές με ευχάριστες δραστηριότητες στα…

Μπορούμε να «παίξουμε» αγγλικά στις γιορτές; Τα φώτα και η  λάμψη των γιορτών κάνουν τα περισσότερα παιδιά την περίοδο αυτή, να μη θέλουν με τίποτα να διαβάζουν παρά μόνο να παίζουν. Μπορούμε να παίξουμε και να μεταμορφώσουμε μαγικά τρία γιορτινά έθιμα των Χριστουγέννων, σε ενισχυτικά μέσα εκμάθησης των αγγλικών για παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής. Έτσι και αλλιώς ο Άγιος...

Περισσότερα...

Τρόποι για να ξεκλειδώσετε τον μαθητή με…

Στη συνέχεια παρουσιάζονται 30 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήστε ένα παιδί με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας): 1. Οι μαθητές με ΔΕΠΥ έχουν ανάγκη από οργάνωση και δομή. Το περιβάλλον τους, τόσο το σχολικό όσο και το οικογενειακό, πρέπει να δομεί εξωτερικά αυτό που δεν μπορούν τα ίδια τα παιδιά να δομήσουν εσωτερικά. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να...

Περισσότερα...

Γράμμα μητέρας εφήβου προς σχολείο

Η παρακάτω επιστολή είναι πραγματική και μας παραδόθηκε από μητέρα εφήβου που έχει διαγνωσθεί με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας. Προς τους καθηγητές του Κωστή (Τάξη Β Λυκείου) Αγαπητοί καθηγητές του σχολείου Έχω σκοπό να γνωρίσω σύντομα τον καθένα ξεχωριστά αλλά επειδή αισθάνομαι ότι κάθε ώρα που περνά είναι σημαντική θα ήθελα μια πρώτη επαφή μαζί σας μέσω αυτού του σημειώματος. Ο Κωστής...

Περισσότερα...

Εμφυσώντας επιμονή στα παιδιά

Επιμονή σημαίνει να υπάρχει η απαραίτητη αυτοπειθαρχία ώστε να συνεχίζεται μια δραστηριότητα παρά τις δυσκολίες που συναντώνται στην πορεία. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε, «Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που μένω στα προβλήματα περισσότερο.» Τα παρακάτω είναι μερικές δραστηριότητες τάξης που ενισχύουν την επιμονή: 1. Ξεκινήστε μια συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει επιμονή και τι όχι. Για παράδειγμα: να...

Περισσότερα...

Αναγνωρίζοντας τη ΔΕΠΥ στη σχολική τάξη

Παρατηρώντας τα παιδιά στην τάξη σας, διαπιστώνετε ότι δυο τρία απ' αυτά βρίσκονται σε «άλλον πλανήτη». Προσέχουν οτιδήποτε άλλο εκτός από σας. Μπορεί να σηκώνονται απ' τη θέση τους, να ξύνουν τα μολύβια τους ή να ζητούν να βγουν να πιουν νερό. Δε μπορούν να κάτσουν στο ίδιο σημείο για πολύ κι ενοχλούν τους άλλους. Ή κι ακόμα χειρότερα... Έχουν ΔΕΠΥ...

Περισσότερα...

Παρέμβαση σε μαθητές με ΔΕΠΥ στο σχολικό…

Αποδοχή της διαφορετικότητας Η ικανότητα της μάθησης ανήκει μαζί με τη γλώσσα και την επικοινωνία στα βασικά, έμφυτα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Οι δυσκολίες στη μάθηση που συναντούσαν ορισμένα άτομα θεωρούνταν για αιώνες φυσική συνέπεια του γεγονότος ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο ικανοί. Η άποψη αυτή ενοχοποιούσε το ίδιο το άτομο για την αποτυχία του και συνηγορούσε στην εγκατάλειψή του...

Περισσότερα...

Τεχνικές διαχείρισης μαθητών με ΔΕΠΥ: Συ…

Οι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας οφείλουμε να διευκολύνουμε τη μάθηση τελώντας το αρχαίο Ελληνικό ρητό: «Παν, πάντες, παντός», δηλαδή «Γνώση χωρίς όρια, μάθηση για όλους». Ακόμα περισσότερο, όταν στην τάξη έχουμε μαθητές που αντιμετωπίζουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, η ανάγκη ανακάλυψης νέων τρόπων και στρατηγικών μάθησης, που θα διευκολύνουν όχι μόνο το μαθητή με ΔΕΠΥ, αλλά και όλους τους υπόλοιπους...

Περισσότερα...

Πρακτικές οδηγίες για τη διδασκαλία παιδ…

Οργανώστε τη σχολική τάξη Είναι σημαντικό ο μαθητής με ΔΕΠΥ να κάθεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δάσκαλο, στο πρώτο θρανίο για να μην έχει στο οπτικό του πεδίο τα άλλα παιδιά. Δεν πρέπει όμως να διαχωρίζεται από την υπόλοιπη τάξη. Το θρανίο του μαθητή είναι προτιμότερο να βρίσκεται μακριά από τον διάδρομο, τα παράθυρα και γενικά πηγές μηχανικούθορύβου για να...

Περισσότερα...

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια