fbpx

4 τρόποι να είστε καλύτεροι γονείς: Μεγαλώνοντας παιδιά με ΔΕΠΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Το μεγάλωμα παιδιών με ΔΕΠΥ φέρνει περισσότερα σκαμπανεβάσματα κι από ένα τρενάκι του Λούνα Παρκ .

Τη μια μέρα χαίρεστε με τη δημιουργικότητα του παιδιού σας, και την επόμενη ανησυχείτε για την κοινωνική του απομόνωση ή για το ότι δεν πειθαρχεί στο σχολείο. Κάνετε τα πάντα για να το βοηθήσετε, αλλά πάντα αναρωτιέστε τι παραπάνω θα μπορούσατε να κάνετε.

Τι χρειάζεται για να είναι κανείς ένας καλός γονιός παιδιού με ΔΕΠΥ; Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που βοηθά το ξεχωριστό, υπέροχο παιδί σας να ξεπεράσει τα εμπόδια στο δρόμο του ;
Επιτρέψτε μου να προτείνω τέσσερις στρατηγικές :

Δημιουργείστε δεσμούς

Από τη στιγμή που του έχετε εξασφαλίσει ασφάλεια και τροφή ή κορυφαία δουλειά σας ως γονιός είναι να το βοηθήσετε να νιώσει ότι ανήκει κάπου. Δημιουργείστε ένα ζεστό και καλοπροαίρετο περιβάλλον, του οποίου θα νιώθει κομμάτι του. Το να διαβάζετε στο παιδί σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε δεσμούς . Όταν μοιράζεστε αγκαλιασμένοι ένα παραμύθι κάθε βράδυ, δημιουργείτε και παρατείνετε κάποιες ξεχωριστές στιγμές και, φυσικά, το βοηθάτε να αναπτύξει και το λεξιλόγιό του .

Μη σκεφθείτε ότι πρέπει να εγκαταλείψετε αυτό το τελετουργικό όταν το παιδί σας αρχίσει να διαβάζει μόνο του . Μπορείτε κάλλιστα να το συνεχίσετε μέχρι την εφηβεία του.

Πώς αλλιώς μπορείτε να δημιουργήσετε δεσμούς; Εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα κατοικίδιο. Και φυσικά ενθαρρύνετε την επαφή του παιδιού σας με την ευρύτερη οικογένεια. Οι συχνές επισκέψεις ή τα τηλεφωνήματα από συγγενείς διευρύνουν το δίχτυ ζεστασιάς και φροντίδας γύρω από το παιδί σας. Μια από τις αγαπημένες μου έρευνες έδειξε ότι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης ευτυχίας στην ενήλικη ζωή είναι το κατά πόσον ένα άτομο συμμετείχε τακτικά σε οικογενειακά γεύματα καθώς μεγάλωνε .

Μείνετε θετικός

Το πιο εύκολο για τους γονείς είναι να εστιάζουν μόνο στα προβλήματα που συνδέονται με τη ΔΕΠΥ. Ναι, τα παιδιά με ΔΕΠΥ χάνουν πράγματα. Ναι, συχνά ξεχνούν να κάνουν τις εργασίες τους. Ναι , απογοητεύονται εύκολα. Με το να επαναλαμβάνετε όμως αυτές τις αδυναμίες συνεχώς, το μόνο που καταφέρνετε είναι να υπονομεύετε την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία του παιδιού σας .

Δοκιμάστε, για αλλαγή, να εστιάσετε στα θετικά. Τι είναι αυτό που ο γιος σας κάνει καλά ; Ποια είναι τα κρυφά ή φανερά δυνατά σημεία της κόρης σας; Μια μητέρα που ξέρω έλεγε ότι η κόρη της, που έχει ΔΕΠΥ, αδυνατούσε να παρατηρήσει τα ψάρια στο ενυδρείο του γιατρού της - γιατί τη γοήτευαν τα μικροσκοπικά αυγά ψαριών που ήταν προσκολλημένα σε ένα φύλλο υδρόβιου φυτού . Λοιπόν , αυτή η κόρη τώρα ελπίζει να χρησιμοποιήσει την ικανότητά της να βλέπει το ασυνήθιστο ξεκινώντας μια καριέρα στο σχέδιο μόδας .

Γίνετε προπονητής

Το να βοηθήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει και να γίνει ένας ευτυχισμένος κι επιτυχημένος ενήλικας περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από την καθημερινή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το βοηθήσετε να πετύχει και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις σχέσεις και τις δραστηριότητες που απολαμβάνει . Η φαρμακευτική αγωγή παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά του να «φρενάρει» το αυτοκίνητο αγώνων ταχύτητας που έχει για εγκέφαλο, αλλά από μόνη της δεν είναι ποτέ αρκετή.

Ορισμένα ζητήματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σε όλη τη σχολική ζωή του παιδιού σας και, κατά πάσα πιθανότητα, σε όλη του τη ζωή. Μιλώ για πρακτικά θέματα , όπως οι σχέσεις του με τους άλλους, ο προγραμματισμός της κάθε μέρας , η εσωτερική παρακίνηση και τα πισωγυρίσματα. Ως γονείς , πρέπει να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε το παιδί σας σε αυτούς τους τομείς. Η φαρμακευτική αγωγή δεν αποτελεί τη μοναδική μορφή θεραπείας για τη ΔΕΠΥ. Δε φτάνει μόνο το φάρμακο .....δε θα είναι αρκετό !

Αφήστε χρόνο για παιχνίδι

Μερικές φορές οι γονείς φοβούνται ότι το παιδί τους δεν θα συγχρωτισθεί ή δε θα κάνει φιλίες με τους συνομηλίκους του, εκτός κι αν γραφτεί σε διάφορες οργανωμένες δραστηριότητες, αθλητικές, κλπ . Τα παιδιά όμως χρειάζονται κάποιο χρόνο για αδόμητο παιχνίδι γιατί έτσι μαθαίνουν να αντλούν ευχαρίστηση από μόνα τους - μια ικανότητα που θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν τη θετική ενέργεια της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή τους . Διαλέξτε κάποια πράγματα που αγαπά να κάνει το παιδί σας και δώστε του χρόνο.

Edward Hallowell, M.D.

Πηγή:ADDITUDE

Απόδοση στα Ελληνικά: Ελένη Τσαμούρα


 

Εγγραφείτε χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση. Τα στοιχεία σας θεωρούνται απόρρητα και θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια